Ген. Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност

Ген. Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски; снимка: БГНЕС

"Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение". Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод въведените по-строги противоепидемични мерки срещу коронавируса на брифинг в Министерски съвет. По думите му ограниченията са навременни, защото Щабът и министерство на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболеваемост и смъртност.

"Всички държави, които достигнаха досега тези нива на заболеваемост и смъртност, отнесени към 100 000 души предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи и в Белгия, това се случи и във Франция, това се случи и в Италия. Затова и там бяха въведени много по-рано. Те достигнаха тези нива по-рано от нас. Достигайки нивата над 600 заразени на 100 000 души, България трябваше да вземе тези строги, въпреки че в сравнение с другите държави, доста по-либерални мерки", написа още ген. Мутафчийски и уточни, че не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало на въпрос в България да бъдат затваряни хора. Той определи слуховете като спекулации, започнали през пролетта. 

"Но каква е целта? Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което – според нашите анализи и наблюдения на другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква към края на втората и третата седмица. Това е абсолютно необходимо – първо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Ние имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на броя на заболелите, намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Те се заразяват като всички останали български граждани. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия, но сега е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Както и да я укрепваме, няма как да заменим живата сила – хората, които се справят със заболелите. Това е абсолютно необходимо", пише още председателят на НОЩ. 

"Човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Независимо какви са другите щети, човешкият живот и най-голямата ценност. Ние като лекари не може да изповядваме друга ценност, освен тази. Ние сме призвани да браним човешкия живот", уточнява още ген. Мутафчийски и допълва, че "трябва да се намалят до минимум конктактите, а световният анализ показва, че именно училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнеси и други, са най-рисковите места".

"Не че не можем да извадим още 100 места, в които да има известно събиране на хора. Но това са най-рисковите места, които се оценяват. Ограничаването на контактите там, ще доведе до голям спад на рисковите такива.  Не претендираме за напълно затваряне на държавата и че ще ограничим контактите на 100%. Но това ще даде резултат. И този резултат няма да бъде с магическа пръчка, той ще дойде към края на втората седмица като нива на заболеваемост и накрая на третата седмица ще има намаляване нивата на смъртността.  По този начин ще можем – първо, да дадем възможности на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли коледни празници. Второ – намалените нива на заболеваемост ще забавят темповете на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел. Ако си спомняте още в началото, тогава цитирах госпожа Ангела Меркел, че ние трябва да направим всичко възможно да опазим колкото се може повече хора здрави и живи до идване на ваксината", пише още в поста на ген. Мутафчийски с уточнението, че това е мярка, която е с точно определен срок.

"Защо е такъв срок? Защото ние вече видяхме, че в Израел и в други държави са наложени такива мерки. Точно този даде търсения резултат. Просто за илюстрация, Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 души на ден и излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден. Мисля, че няма по-ясен пример", завършва публикацията си ген. Мутафчийски.
 

Още по темата

IN MEMORIAM: Отиде си Евгени Диков

Предишна новина

Преназначиха 166 прокурори заради последната вълна на оптимизация на обвинението

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Суджука | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #8 от "Мутафчийски | нерегистриран":
  Само на мене ли тоя ми прилича на спукан к*ндом?

  Верно, абсолютен дудук

 2. 8
  Мутафчийски | нерегистриран
  3
  -1

  Само на мене ли тоя ми прилича на спукан к*ндом?

 3. 7
  | нерегистриран
  6
  0

  Тези патетични слова не вършат работа!

 4. 6
  | нерегистриран
  8
  -1

  Тези мерки по отношение на вируса единствено ще доведат до нови майтапчийски колажи с Мутафчийски. По отношение на икономиката обаче, резултатите няма да са смешни, а плачевни!

 5. 5
  ФИЛОСОФИЯ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО | нерегистриран
  8
  0

  човешкият живот се обезсмисля, създава се усещането за празен живот и
  безсмислено съществуване....високомерието обезсмисли доста животи, направи много болки и страдания напразни, без поука от тях.

 6. 2
  До 666 | нерегистриран
  5
  -10

  А, ти какви мерки предлагаш, като не си съгласен, троле?

 7. 1
  666 | нерегистриран
  12
  -3

  Досега всичките ви мерки са непоследователни противоречиви и нелогични.
  само да попитам с какъв акъл затворихте парковете през пролетта?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.