Генералният директор на ОЛАФ похвали премиера Бойко Борисов за резултатите от борбата с контрабандата

Генералният директор на ОЛАФ похвали премиера Бойко Борисов за резултатите от борбата с контрабандата
Премиерът Бойко Борис и генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, снимка: Правителствената пресслужба

"За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите е от изключително значение", това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на среща в Министерския съвет с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това е първото официално работно посещение на Итала в България от началото на мандата му, който започна през август миналата година. Генералният директор на ОЛАФ е на посещение в България по покана, отправена му от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Пред премиера Итала е споделил, че е впечатлен от постиженията на българското правителство в борбата срещу контрабандата и е поздравил Борисов, като е изразил и надежда, че отличното сътрудничество между българските служби и ОЛАФ ще продължи и занапред. От своя страна премиерът е отбелязал, че е уверен, че настоящата визита ще бъде ползотворна и ще даде възможност на Виле Итала да се запознае в детайли с работата на българските партньори на ОЛАФ. Борисов е изтъкнал "конструктивното взаимодействие между България и Европейската служба за борба с измамите". "Разбира се, и в най-доброто сътрудничество винаги има потенциал за надграждане и по-добри резултати", заявил е премиерът и е допълнил, че "могат да се търсят възможности и конкретни действия в тази посока". Борисов е обърнал специално внимание и на значението на активния обмен на оперативна информация.

Премиерът също така е акцентирал върху новата Стратегия за борба с измамите, която Европейската комисия прие в края на април. Той е изразил надежда, че Стратегията "ще има сериозен принос за усъвършенстването на съществуващата система за превенция, разкриване и санкциониране на измами, засягащи бюджета на ЕС".

Българският министър-председател е уточнил, че страната ни изпълнява и своя Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите за периода 2014-2020, като е заявил, че предстои да се разработи нов документ за периода 2021-2027 г. Страната ни следва и годишен План за действие в изпълнение на настоящата стратегия, чиято цел е да подобри превенцията, да повиши ефективността при разкриването и противодействието на нередностите и измамите и да укрепи сътрудничеството с компетентните институции в областта. "Цели се също така повишаване на ефективността на дейностите по разследване, възстановяване и санкции", завил е Борисов и е добавил още, че страната ни изпълнява в пълен обем задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми. Той е уверил генералния директор на ОЛАФ, че е създадена нормативна база, която гарантира, че се проверява и се взема отношение по всяка информация, представляваща съмнение за извършена нередност.

В рамките на разговора премиерът Борисов е посочил и, че България последователно подкрепя предложенията за укрепване на капацитета на ОЛАФ и създаването на нормативна рамка за ефективно сътрудничество между Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите. Той е напомнил, че разглеждането на досието по тази тема започна именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Според премиера Борисов също така е много важно да бъде финализирана работата по изменението на Регламент 883/2013, който касае именно разследванията, провеждани от ОЛАФ.

Малко по-късно в четвъртък и главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Виле Итала. Обвинител №1 и генералният директор на ОЛАФ са обсъдили по-ефективното провеждане на разследвания за защита на финансовите интереси на ЕС. Предмет на дискусия са били както общото взаимодействие между МВР и прокуратурата, от една страна, и ОЛАФ, от друга, така и конкретни текущи разследвания.

Договорен е бил механизъм за пряка комуникация и подготовка на съвместните разследвания между Прокуратурата на Република България и ОЛАФ, чрез създаване на постоянно действаща контактна група от прокурори и служители на ОЛАФ. Очаква се първата среща на контактната група да се проведе в София до края на месец юли тази година. 

В разговорите с Итала са участвали също заместникът на главния прокурор Иван Гешев и ръководителят на отдел "Специализиран" към Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова. В програмата на визитата на генералния директор на ОЛАФ са предвидени и срещи с министъра на вътрешните работи и с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, съобщиха от държавното обвинение.

Лозан Панов в чудния свят на данъците

Предишна новина

Пленумът на ВСС оптимизира 32 органа на съдебната власт за един четвъртък

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Осъдени има достатъчно много,но въпроса е какво общо изобщо имат Бойко и ОЛАФ с разкриването и наказването на контрабандата.

 2. 1
  Въпрос | нерегистриран
  3
  0

  Къде са осъдените за контрабанда при толкова успешната борба срещу тези престъпления?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.