Георги Чолаков иска трансформация на щатове в подкрепа на административните съдилища в София, Пазарджик и Перник

Георги Чолаков иска трансформация на щатове в подкрепа на административните съдилища в София, Пазарджик и Перник
Георги Чолаков, председател на ВАС, снимка:БГНЕС

Съдийската колегия предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оптимизира щатната численост на административните съдилища като съкрати по 1 длъжност за съдия в Административен съд – Ямбол и в Административен съд- Варна, считано от 05 октомври 2021 г., както и в Административен съд – Сливен, считано от датата на вземане на решението.

Колегията предлага Пленумът на ВСС за сметка на това да разкрие по 1 длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град, считано от датата на вземане на решението, както и по 1 длъжност в Административен съд – Пазарджик и в Административен съд- Перник, считано от 05 октомври 2022 г.

Предложението, което е от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е във връзка с предстоящи за освобождаване до края на календарната 2021 г. длъжности „съдия“ в административните съдилища, като е съобразено и с натовареността. Според него, Административните съдилища – София-град, Пазарджик и Перник са с натовареност по щат към дела за разглеждане или към свършени дела значително по-висока от средната за страната за 2020 г. Председателят на ВАС уточни, че предложението е изготвено след обстоен анализ на натовареността на административните съдилища през 2020 г. и е свързано „както с балансиране на натовареността, така и с предстоящата конкурсна процедура в административните съдилища“.

Още по темата

Нова присъда: Синът на Йоско Костинбродския получи 4 години затвор за участие в банда за разпространение на дрога

Предишна новина

България отхвърли препоръките за пола, еднополовите съжителства и Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.