Георги Чолаков проверява как неподписано решение на състав на ВАС попадна в ръцете на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов

Георги Чолаков проверява как неподписано решение на състав на ВАС попадна в ръцете на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов
Георги Чолаков, снимка:БГНЕС/архив

Във връзка с разпространената от прокуратурата информация за комуникация между секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на Върховния административен съд (ВАС),  председателят на Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка по случая, съобщиха от кабинета на Чолаков.  

Както по-рано „Правен свят“ писа, миналата седмица държавното обвинение разпространи чатове между Пламен Бобоков – понастоящем обвиняем по делото за аферата „Боклукгейт“ – и двама мъже с властови позиции. Единият бе русенският прокурор Николай Николов, а другият секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов.

От комуникацията на Узунов с Бобоков става ясно, че двамата са обсъждали окончателното решение на ВАС по казуса с либийския танкер „Бадр“, чиято собственост беше спорна. От разпространените от прокуратурата чатове стана известно, че настоящият секретар по правни въпроси и антикорупция в кабинета на Румен Радев се е сдобил с решението на ВАС шест дни преди то да бъде обявено и още преди то да бъде подписано от който и да е от тримата съдии в състава, след което го е изпратил на Пламен Бобоков. Самият интерес на бизнесмена към все още неподписаното решение на съда по казуса с кораба „Бадр“ също е съмнителен, особено на фона на преките му бизнес контакти с либийската страна.

Тези разкрития обаче повдигнаха няколко много важни въпроса относно това как решението е изтекло от ВАС и замесени ли са в това съдиите от състава, чийто отговори предстои тепърва да станат ясни.

„Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията“, обясняват от ВАС стартирането на проверката.

Още по темата

Връщат задължителните маски в закрити пространства

Предишна новина

ВАдвС: Въвеждането на видеоконференцията в разглеждането на дела има нужда от по-прецизна регламентация

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    предложение за законодателна промяна | нерегистриран
    2
    -5

    Всички съдебни актове преди обявяването им да се изпращат в Президентството за проверка и одобрение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.