Георги Чолаков ще е ръководител на Върховния административен съд

Георги Чолаков ще е ръководител на Върховния административен съд
Новият председател на ВАС Георги Чолаков (вляво) и предшественикът му Георги Колев, снимка: ВАС

На тържествена церемония бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предаде поста председател на съда на наследника си Георги Чолаков. Той бе избран за ръководител на ВАС с впечатляващо мнозинство от два поредни състава на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На официалното предаване на "щафетата" присъстваха близо 150 гости. Сред тях бяха Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Главният прокурор Сотир Цацаров, Министърът на правосъдието Цецка Цачева, Председателят на Конституционен съд Борис Велчев, шефът на правната комисия към НС Данаил Кирилов, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Президентът Румен Радев не присъства на церемонията, но поздравително писмо от него прочете проф. Емилия Друмева.

В своята последна реч като председател на ВАС Георги Колев благодари на колегите си за доверието и свършената добра работа.

"Колеги, с избора на г-н Чолаков, направихте изключително добър избор. Доверието е най-важното. Вярвам, че колегата ще се справи с ролята по доутвърждаване на административното правосъдие. Продължавайте да бъдете професионалисти, колеги! Успех!", каза Колев. Той подчерта, че преди седем години обстановката е била различна, че работещите в системата са минали по "изключително труден път", но резултатът сега е налице – "административно правосъдие на изключително високо ниво".

Колев подари на наследника си златен ключ, който символично отключва "вратата към доверието".

След това думата взе новият председател на ВАС Георги Чолаков. "Преди 25 г., когато завършвах юридическото си образование, не предполагах, че ще положа клетва като председател на съд", заяви в словото си Чолаков.

"Важно е да се отстоява правото, да се отстоява справедливостта. Не разделям колегите на тези, които подкрепиха кандидатурата ми и онези, които не я подкрепиха. Оставам реалист и знам, че най-трудното тепърва предстои", каза Чолаков. И подчерта, че ще продължи да работи в посока качествено правосъдие, както във ВАС, така и в 28-те административни съдилища в страната. Той посочи още, че има и "ясен план за развитието на електронното правосъдие". Чолаков благодари и на двата състава на ВСС за доверието, което са му гласували с избора му.

"Независимост, прозрачност, достъпност - това са основите на правовата държава", добави новият председател на ВАС. Той от своя страна подари на предшественика си Георги Чолаков златната значка на съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров също поздрави новият и старият председател на ВАС.

"Уважение и респект към труда на всички колеги. Г-н Колев, не ви беше леко, но се справихте. Благодаря! Г-н Чолаков и на вас няма да ви е леко, но и вие ще се справите. На добър час!", каза главният прокурор.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев взе думата, прочете решението на Съвета от вчера, с което бившият вече председател на ВАС бе награден със златен почетен знак за заслугите си към съда, след което официално му връчи отличието. 

"Г-н Колев достойно свърши своята работа", заяви Магдалинчев.

Министъра на правосъдието Цецка Цачева също поздрави новият председател на ВАС.

"За мен е чест и удоволствие, и привилегия от името на Министерството на правосъдието и лично от мое име да поздравя господин Чолаков по случай встъпването му в длъжност председател на ВАС. Съдът е призван да осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво прилагане на нормативните актове в областта на административното правораздаване. Безспорна е ролята на ВАС за утвърждаването на демокрацията в България, за защитата на правата на гражданите и като цяло за изграждането на правовата държава. Уважаеми господин Чолаков, в този тържествен за вас и за всички нас ден, в който стъпвате в длъжност като четвъртия поред председател на ВАС в най-новата ни история, ви пожелавам да отстоявате заслужения авторитет, както на съда, който ще ръководите, така и на своите колеги, които ви гласуваха доверие, номинирайки ви на тази висока длъжност. Желая ви кураж и сила, за да запазите всичко позитивно, постигнато през годините, да продължите да надграждате в името на закона и защитата на правата и законните интереси на всички правни субекти в България. На добър път, желая ви успех!", обърна се правосъдният министър към Георги Чолаков.

Председателят на ВКС Лозан Панов запази мълчание.

Сред официалните гости на церемонията бяха още главният инспектор на ВСС Теодора Точкова, бившите председатели на Върховния административен съд Владислав Славов и Константин Пенчев, членове на настоящия и бившия ВСС, сред които Галя Георгиева, Евгени Диков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Не може да има свободна и просперираща България без силна, свободна и независима адвокатура

Предишна новина

Преводи на документи от чужбина ще се заверяват от нотариуси в България

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Re: | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #12 от "Предложение за бързо решаване на делата във ВАС!!! | нерегистриран":
  Всички съдии на 100 % натовареност - няма наши, няма Ваши, няма началници (за това получават по-големи заплати)! А тези съдии с правни помощници на 150 % натовареност! При 50-60 правни помощници да се насрочват дела след година е пренебрежение с бързината на правосъдието и към данъкоплатеца, очакващ бързо произнасяне по спора! Друг съд в РБ с толкова много правни помощници няма! Около 93 съдии + около 50 помощника = на около 143 работещи и получаващи за това адекватни заплати при постъпление от около 15 000 дела годишно (голяма част от тях определения, а не решение по същество на спора, като по един спор може да има нароени няколко такива дела) следва да се напише от един работещ по около 160 акта годишно! Тази бройка много ли е, малко ли е или е нормално???

  Напълно съгласен!  Ама как ще стане при положение че са се отучили, а немалко никога не са се научили?!  ВАС ги събраха от арбитража и цоцюрисконсултчета със слугински манталитет и ето ти резултата от милиционерския експеримент! От това върховен съд не става![[_67071_]]

 2. 12
  Предложение за бързо решаване на делата във ВАС!!! | нерегистриран
  6
  -5

  Всички съдии на 100 % натовареност - няма наши, няма Ваши, няма началници (за това получават по-големи заплати)! А тези съдии с правни помощници на 150 % натовареност! При 50-60 правни помощници да се насрочват дела след година е пренебрежение с бързината на правосъдието и към данъкоплатеца, очакващ бързо произнасяне по спора! Друг съд в РБ с толкова много правни помощници няма! Около 93 съдии + около 50 помощника = на около 143 работещи и получаващи за това адекватни заплати при постъпление от около 15 000 дела годишно (голяма част от тях определения, а не решение по същество на спора, като по един спор може да има нароени няколко такива дела) следва да се напише от един работещ по около 160 акта годишно! Тази бройка много ли е, малко ли е или е нормално???

 3. 11
  . | нерегистриран
  8
  -2

  И все пак, добре е да се прави разлика между тези съдии, които споделят вижданията му и тези, които са против, както и тези, които нямат никакво уважение.

 4. 10
  Въпрос | нерегистриран
  17
  -4

  А къде е Калин Интригата? Откак жена му разбра за любовницата във ВСС , е под запор!

 5. 9
  ААТанаске | нерегистриран
  19
  -6

  Лягай си, стига вече, много пишеш, бе жена. Утре има заседания на ВСС. Лека нощ!

 6. 8
  кметът на София Йорданка Фандъкова | нерегистриран
  5
  -5

  Размерът има значение!

 7. 7
  Мълчанието е злато! | нерегистриран
  14
  -3

  Подарил златния ключ, а онзи подал златна значка?! А какво мисли по въпроса ... Златният телец?[[_67043_]]

 8. 6
  шефът на правната комисия към НС Данаил Кирилов | нерегистриран
  10
  -2

  YES! Щом и Дани де Киро е бил там ... тури му пепел![[_67042_]]

 9. 5
  | нерегистриран
  19
  -16

  Лозко, брадатко и ДаБГ не са доволни от това. Съсъибъ - също. Какво ще праим? Протести пак ще трябват, до оставката на Чолаков.

 10. 4
  Наблюдател | нерегистриран
  20
  -9

  До 2

  Бяха тримата заместник председатели. Дано да не е вярно, че се е наложило да им изпратят повторно покани, тъй като първоначалните не са им били предадени. Много жалко, ако се е стигнало дотам...

 11. 3
  мики | нерегистриран
  29
  -14

  Успех на Георги Чолаков!

 12. 2
  ASSG | нерегистриран
  22
  -5

  Уважението е от един съд към друг съд. Трябвало е да има и други от ВКС. Нали не е бил само Панов там?

 13. 1
  Мълчанието на агнетата | нерегистриран
  38
  -18

  Лозан Панов присъства на "церемонията", но запазил мълчание. Изключително погрешно поведение. Панов не е бил там в лично качество, а като председател на ВКС. Ако счита, че Чолаков няма основание да е председател на ВАС, както Панов няма основа да бъде във ВКС, това си е негово мнение, което при това е изразил в процедурата пред ВСС по избор на председател на ВАС. Панов дължи на ВКС и на магистратската общност слово. Съдържанието ще определи той, но реч е трябвало да произнесе. Не разбирам какво да тези детски истории - отишъл, но мълчи. Ами да не беше ходил тогава. С такова поведние Панов създава конфронтация, което не е полезно за никого.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.