Георги Гергов е извършил сериозни нарушения

Георги Гергов е извършил сериозни нарушения

Сигнали за крупни закононарушения и скандални сделки, извършени от пловдивския бизнесмен Георги Гергов внесоха в прокуратурата независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев.
Сигналите са подкрепени с документи, които уличават бизнесмена. Според депутатите чрез схема с прехвърляния между фирми на Гергов "Международният пловдивски панаир АД" придобива пловдивската кабелна телевизия с национално разпространение "Евроком България".
Държавата притежава 51% от панаира, а останалите си делят Пловдивската община и Гергов.
Янев и Абаджиев разполагат с документи за апортиране на 1300 кв. м общински имот в Стария Пловдив в смесено дружество между фирми на Гергов. Впоследствие имотът се прехвърля на дружество "Гама медия", собственик на "Евроком БГ – Пловдив". По-късно "Гама медия" прехвърля телевизията на "Международен панаир Пловдив" АД. Според схемата панаирът става собственик на медията, без да е дал стотинка. В нотариалните документи няма упомената никаква сума.
Георги Гергов пое от общината стопанисването и използването на Стария Пловдив срещу задължението да го реставрира и поддържа.
Вторият сигнал е за данъчни престъпления. Депутатите отказаха подробности, но поясниха, че имат достатъчно доказателства, че бизнесменът е присвоил 100 млн. евро от източване на ДДС благодарение на близостта си с ръководството на териториалната дирекция на НАП.
Третият сигнал е за опита на Гергов да създаде смесено дружество между държавата и Пловдивския панаир за откриване на филиал на панаира в София. Според схемата му, държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, трябваше да влезе с апортна вноска от 86 декара недалеч от столичното летище, а панаирът да изгради на терена бизнеспарк и изложбен център.
За целта Министерството на транспорта трябваше да прехвърли определените декари на икономическото министерство. Заради юридически проблеми сделката все още не е осъществена.

 


 

 


 

 


Прокуратурата подхвана кмета на Дупница

Предишна новина

Европейска заповед за арест за Таки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.