Георги Марков: Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията?

Георги Марков: Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията?
Георги Марков, депутат и бивш конституционен съдия

„Няма нищо необичайно в решението на Конституционния съд. То няма как да е друго. В частта, в която конституционните съдии коментират кога президентът е нарушил Конституцията, за да има импийчмънт, те преповтарят едно решение на КС от 90-те години, когато аз съм бил съдия, че не може нито Конституцията, нито Конституционният съд изчерпателно да изброи, кога може да има нарушаване на Конституцията и че парламентът е този, който, ако прецени, може да повдигне обвинение пред Конституционния съд. И той вече във всеки конкретен случай ще реши“. Така депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков коментира решението на Конституционния съд от четвъртък, с което съдиите дадоха отговор на няколко изключително важни въпроса относно имунитета на държавния глава и вицепрезидента.

Бившият конституционен съдия припомни и свои публични изявления по повод поведението на държавния глава, като изтъкна, че Радев е нарушил Конституцията по минимум 10 точки. „Става дума за десет члена от Конституцията. ГЕРБ се ослушват. Имат 60 души, не внасят искане за импийчмънт, а оправданието е, че нямало да има 2/3 от народните представители. Ами, то никой досега не е мислел, че има 121 депутата, за да иска вот на недоверие за тези 30 години, а сме засипани с вотове. Това е политика, това е парламент. Дайте да направим един дебат. Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията? Малко ли са над 130 депутата да гласуват, че нашия президент е нарушил Конституцията? Ами, не е малко. Те обаче се будалкат“, коментира той.

Във връзка с имунитета на държавния глава, Георги Маркове бе категоричен – той е абсолютен и обвинение не може да му бъде повдигнато от прокуратурата. „За какво да го разследват, като конституционните съдии пишат, че нямат право да го разпитват, да го подслушват. Имаше някакво свръх очакване към това решение на КС. Нашата Конституция е такава, дали е Радев, дали е Радева – има абсолютен имунитет. И според мен е правилно. Въпросът тук е друг. Отново по български, ние се занимаваме с дребни неща, с някакви там телефонни разговори, с уреждането на някаква Деси, която му е жена, а не се занимаваме, с това, че той излезе извън рамките на конституционния си модел и правомощия, стана един лаладжия. Той е делегитимиран“, коментира бившият конституционен съдия.

И допълни: „Ние имаме 60 депутата, които могат да повдигнат въпроса, че искаме държавно обвинение. Да му повдигнем обвинение за отстраняване предсрочно. Той е нарушил много тежко Конституцията, в членовете, в които вече съм казал на цялата българска нация и трябва да му се поиска и образува производство в парламента за прекратяване предсрочно на мандата му. Ще се гласува. Нека БСП и ДПС да станат на микрофона и да кажат, че той не е нарушил тези текстове. Може ли президентът да иска оставката на правителството и главния прокурор? Естествено, че не може. Този парламент е дал с много голямо мнозинство вот на доверие на това правителство, отхвърляйки искането от Нинова. Може ли той да олицетворява единството на нацията, след като е казал, че той е направил съюз с „почтените граждани“? Излиза, че няколко хиляди, които не могат да напълнят сектор А на стадион „Васил Левски“ са почтените, а другите са непочтените. Как така ще искаш оставката на главен прокурор, който по българската Конституция е част от съдебната власт, която е независима? Как ще хвърляш хората по протести, когато по Конституция си длъжен да участваш с другите институции в закрила на здравето на българските граждани? Защо не казваш нито дума за гражданското неподчинение, което правят, че нарушават правилата? Ти си държавен глава, длъжен си да го направиш. Говорим за една серия с груби нарушения на Конституцията, който досега никой държавен глава, ляв или десен, не си е позволявал, защото, ако д-р Желев 90-та година по време на Лукановата зима беше казал: „Давайте да ги махаме тези комунисти“, тогава имаше общонационална стачка, имаше милиони на улицата, и те щяха да бъдат пометени. Но тогава в името на гражданския мир той ни призова и направихме коалиция с БСП. Нещо, за което сега съжалявам, че съм го направил. Те не заслужават“, каза още Марков.

Жестът с вдигнатия юмрук на президента Радев още от началото на протестите, бившият конституционен съдия определи като „партизански“. „Ти не си бил в София, а в Долна Митрополия 90-та година, за да знаеш какво е протест. Като си толкова голям демократ, защо не хвърли фуражката на 14 декември, за да сваляме чл. 1 от Конституцията? Той много бяга от това кой е виновен за състоянието на държавата днес. Защото са му казали, че БСП и ДПС 92-ра година промениха вота на българските избиратели, свалиха Стефан Савов, свалиха Филип Димитров и създадоха правителството на „Мултигруп“ и на силовите групировки. Съжалявам, че ГЕРБ се държи прекалено меко с него. Преди няколко месеца, аз предложих в парламентарната зала да помислим и да му вкараме едно искане за импийчмънт, да има дебат. Защото сме парламентарна република, защото 90-та година – „за“ това да сме парламентарна република гласуваха над 90% от българските избиратели. Той вчера пак казва, че вижда светлото бъдеще в протестите. Ако вижда светлото бъдеще в Бабикян, Мимикян и този Хаджикян, то Бог да пази България!“, каза още той.

„Няма връщане назад за Румен Радев оттам, докъдето е стигнал. Той вече не може да се върне в обувките на президент“, завърши коментара си бившият конституционен съдия.

На първо четене: Пари, а не почивка, за извънредния труд на полицаите

Предишна новина

Георги Близнашки: Няма връщане назад за бегълците от закона - Божков, Василев и Прокопиев! Защо Радев не ги порица?

Следваща новина

Коментари

33 Коментара

 1. 33
  abdullah ibrahim | нерегистриран
  0
  0

  Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

 2. 32
  Проф.Иво Христов, депутат от БСП | нерегистриран
  0
  -1

  Режимът на ГЕРБ дойде абсолютно закономерно като резултат от българския преход. Неслучайно голяма част от личния състав на тази псевдополитическа организация са гавазите на предишния режим, като се започне от лидера им, така и до структурите им по места. Режимът на ГЕРБ дойде тогава, когато завърши голямата приватизация и тогава някой трябваше да охранява резултатите от прехода, а те са преди всичко икономически. Те се изразява върху това, че върхушката на бившата комунистическа партия и висшия милиционерски елит откраднаха резултатите на близо 45 години усилия на нашите бащи и дядовци.
  Такъв тип режими не са създадени само в България, а и в Унгария и в Полша. Но Виктор Орбан е народен водач и използва авторитаризма, за да защитава интересите на Унгария, а не да ограбва собственото си население. В България не е така защото
  българската върхушка, включително ГЕРБ-ерската, не е нищо друго, освен колониална администрация, оставена да опосква територията срещу процент, който дава на своите геополитически господари, единственото нещо, което може да прави тя и да печели, е да дере по 10 кожи.
  Ние присъстваме на последния акт на драмата. Тази клиентелистка диктатура ще падне, защото ресурсът, който да разпределят, свърши. Те не могат да създадат диктатура, но затова в ГЕРБ няма капацитет.
  Кризата срещу режима започна когато 2 милиона българи се върнаха у нас заради коронавируса. Тогава гърнето започна да се изпразва, защото ресурс няма отвътре, вече няма и отвън. Кръст на ГЕРБ кой знае защо сложиха геополитическите фактори. Внезапният порив за свобода кой знае защо съвпадна с изявлението на Майк Помпео за руските газопроводи.

 3. 31
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  3
  -1

  ГЕРБ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАРОДА
  04.08.2020 admin България 0


  Опорната точка на ГЕРБ и Борисов да не се подава оставка на правителството е, че „милион и половина българи са ни дали доверие“. И че на улицата имало само малка част от хората, които не представлявали целият народ.
  Естествено, ГЕРБ обясняват това предимно за своя електорат, който лесно може да бъде манипулиран да вярва в какво ли не, особено когато то се твърди от управляващите. Да видим каква е истината:

  На парламентарните избори през 2017 година общият брой избиратели по данни на ЦИК е 6838235 български граждани с право на глас. От тях 1 147 292 са гласували за ГЕРБ. От всички вписани в избирателните списъци, 3 682 151 са гласувалите. Следователно за ГЕРБ от общият брой избиратели са гласували само (1,147,282/6,838,235)*100 = 16.78%. Крайно НЕПРЕДСТАВИТЕЛНА част от целият български народ.

  Ноторен факт е манипулирането на изборните резултати. По какъв начин става това: На първо място, списъците, изготвени от ГРАО към общините, не са с актуални данни, в тях има хора, които са починали, или от десетилетия са в чужбина. Самият Изборен кодекс дава възможсти за подобни манипулации, като не дава ясни инструкции по какъв начин да бъдат съставени избирателните списъци.

  Тези манипулации на броя избиратели се видя от драстичната разлика с данните в броя на българските граждани, изнесени от Националния статистически институт. Разликата в броя на населението на 18 и повече навършени години, предоставяно от ГД ГРАО и НСИ (800 хил.), се дължи на различните принципи, прилагани от двете институции – съответно регистрационен и преброителен.

  Но проверка къде се губят 800 000 избиратели, които могат драстично да променят резултатите от изборите, така и не е направена реално, а само се коментират принципи и становища. Което е несериозно с оглед огромният обществен интерес.

  Защо в избирателните списъци се включват и хора, които отдавна не живеят в България? Има ли данни изобщо живи ли са, при положение, че не се води отчет в коя държава са отишли и какво се е случило с тях? Има ли механизъм, по който да се провери дали гражданин, който от 20 години например живее в Нова Зеландия, се е възползвал от правото си да гласува в България? Защото подобна информация е изключено да се даде дори на близките му?

  Гласуването на „мъртви души“ и хора в чужбина, формира значителна част от подкрепата за управляващите, което може да бъде проверено само при проверка на избирателните списъци и засичане кои реално са гласували и са били в България в изборния ден. И тъй като съм участвала в изборни комисии и знам механизмът на манипулиране на гласовете, със сигурност ще излезят много изненади, включително окултни такива с подкрепа от отвъдното за управляващата партия.

  Друг сериозен механизъм за подмяна на вота е правенето на недействителни бюлетини. Да напомня един клип, за който в една нормална правова държава бившият кмет на Пловдив щеше вече да излежава присъда, в който той, в качеството си на шеф на ГЕРБ в Пловдив указва на членове на партията, участващи в изборни комисии, как да правят бюлетините за други партии недействителни, включително с намастилени пръсти, „случайни“ драсвания, зачерквания, скъсвания и прочие на бюлетините. По този начин се осигурява голям процент за ГЕРБ чрез намаляване злоумишлено на подкрепата за техните опоненти. Да погледнем изборните резултати – 169 009 недействителни бюлетини и 124 414 недействителни заради други причини. С около 16-17000 гласа се вкарва ориентировъчно един депутат в Народното събрание, сега преценете ако тези бюлетини са били действителни, опозицията от колко гласа е лишена. Процентът на недействителните бюлетини е смущаващ, дори да приемем за константа, че част от избирателите са неграмотни.

  Третият сериозен проблем за представителността на депутатите е купеният вот. Ноторен факт е купуването на гласове, предимно в гетата, по време на избори. Като тарторите на гетата, които са дилъри на гласове, се познават обикновено от всички, които удобно се правят на незнаещи, когато ги питат. Ведно с обещанията за плащане на сметки, незасягане на незаконно строителство и прочие. Много от тези хора дори не знаят за кого точно са гласували, а само са „фъргали“ гласа си срещу 50 лева. Семейство от 5 души избиратели може да си докара сума, с която добре да поживеят една седмица. А тях това ги интересува, беден човек лесно се манипулира.

  Администрацията традиционно гласува за управляващите, защото е на хранилка към държавата и общините. Също традиционно, при всяка смяна на управлението, се махат предишните и се слагат нови кадри, верни на правилната партия. Които си знаят на кого дължат заплатата и бонусите си. Останалата част, която не е от управляващата партия, си пази хляба, защото всяко изказано мнение против правителството води директно до уволнение, а за сведение на тези, които не са юристи, в българския Закон за държавния служител има много по-малко защита за служителя, отколкото в Кодекса на труда, тоест с едно преструктуриране неудобните се махат и никой не може това да го промени. Сега виждаме, как с държавни пари отново се купува администрацията, която е стотици хиляди заедно със семействата на служителите верни избиратели.
  Корпоративният вот е сериозен проблем за честността на изборите.

  Никога досега в България бизнесът не е бил толкова зависим от държавата. Проверките на институции като НАП, РИОКОЗ, РЗИ, Инспекция по труда и други, вместо в контрол, се превърнаха в рекет срещу неудобните. Бизнесът е зависим от десетките разрешения и лицензи, без които не може да работи и издаването на които зависи само от благоволението на управляващите.

  Ненапразно Борисов постоянно „открива“ нови заводи – не че са държавни или негови, но освен внушението за някакъв просперитет, остава внушението и за бизнеса, че той разпределя порциите на бизнеса и от него зависи дали ще работят и печелят. Затова по време на избори, кампанията се води и в големите компании, където освен, че работниците са принуждавани да слушат кандидат-депутати, са „съветвани“ от работодателя да гласуват за правилната партия под страх от уволнение. Често работодателите искат обяснения от работници, които не са гласували. Никой не задава интересният въпрос откъде работодателите знаят кой е гласувал. Никой и няма желание да разбере от управляващите.

  По малките населени места голяма част от хората са социално слаби и напълно зависими от държавата и общината за социални помощи, работа и прочие. Едно внушение, че ще си загубят хляба и дома е достатъчно да ги насочи за коя партия да пуснат бюлетината.
  Като обобщение ще посоча, че изборният процес беше овладян от управляващите още преди 15 години, когато започнаха сериозните изборни манипулации. Всъщност представителна демокрация в България вече няма. Има само мафия, която се самоизбира, и която прави законите и брои гласовете, които ги оставят на власт.
  Българският народ не е само този, който си продава гласа на изборите, нито този в гетата или този, който гласува под страх от репресии. Българският народ са и 3 156 084 негласували. Тези, които НЕ подкрепят нито ГЕРБ, нито присъдружните им партии и нефелна опозиция. Тези, които нямат свой представител в Народното събрание.
  Пряката демокрация може да бъде дело само на осъзнат народ. С пряката демокрация народът директно разпорежда на политиците какво иска. В България не ни е дадена такава възможност в законите и Конституцията, които са направени удобни на управляващите. Но ние сме хилядолетен древен народ, който въпреки предизвикателствата на времето се е съхранил и запазил идентичността си. Затова сега сме на улицата. Защото ние сме народът, който повече няма да търпи престъпници да се подиграват не само с народа, но и с България и принципите на демокрацията и правовата държава. Защото тези, които са срещу ГЕРБ, са всички тези, които не са гласували, тези, чиито бюлетини са скъсани или направени на недействителни, тези, които са били принудени заради оцеляването си да гласуват за тях. Защото, когато става дума за подкрепа, избирателите на ГЕРБ ги няма на улицата. Видяхме автобусите /платени от ГЕРБ/, които дойдоха да ги подкрепят. Това им е подкрепата – десет автобуса лелки ГЕРБ.
  Така, че, не ми говорете за народа! Народът каза думата си! Махайте се!

 4. 30
  КС решение №11/1994 г. | нерегистриран
  2
  0

  Георги Марков е единственият конституционен съдия, чието назначаване с президентски указ през 1994 г. бе атакувано пред Конституционния съд с мотив за тежък дефицит на морал, професионални и нравствени качества при Марков - агент Николай

 5. 28
  Сънародник | нерегистриран
  5
  -4

  НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО ПО СВЕТА И У НАС СКАНДИРАТ: МУТРИ ВЪН!!!Сънародниците ни в чужбина се обединяват днес - 02.08.2020 г.в общи протестни шествия срещу снощните репресии срещу майките от „Системата убива“ и Ренета Инджова, както и за да покажат, че подкрепят напълно исканията за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.Няколко хиляди българи ще излязат заедно на протест. „Не сте сами!” и „Мутри вън!“. Това са посланията, които сънародниците ни от десетки градове извън България искат да изпратят днес на протестиращите в страната. Диаспората ни по света се обединява за общи протестни шествия. Протестиращите се обявяват още против корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България. Поради часовите разлики протестните неделни шествия се провеждат щафетно в градовете Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт, градът, в който се укрива доносника "Николай" - Будапеща и редица други.

 6. 22
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.