Георги Ушев: Твърденията на Лозан Панов по мой адрес са неверни и откровено клеветнически

Георги Ушев: Твърденията на Лозан Панов по мой адрес са неверни и откровено клеветнически
Георги Ушев, председател на АСНС

Ръководителят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев също не остана безразличен към скандалното интервю, позорящо цялата съдебна система, дадено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред сайта “Дневник” миналата седмица.

Както “Правен свят” вече писа, в интервюто на Панов пред медията на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, се съдържат поредица твърдения и обвинения към негови колеги съдии, прокурори, членове на ВСС, главния съдебен инспектор, както и към народни представители.

Името на Георги Ушев също бе споменато от председателя на ВКС за пореден път, внушавайки, че той не изпълнява служебните си задължения. Нещо повече – Панов коментира проверката извършена от негови колеги от ВКС на работата на съдия Ушев във връзка с конкретния казус от края на 2018 година по мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчев и Биляна Петрова, като за пореден път влезе в ролята на техен адвокат и си позволи внушения относно дейността на колегата му Ушев, въпреки многократните констатации както на Съдийската колегия, така и впоследствие на Върховния административен съд, че в случая не се касае за никакво нарушение.

“Правен свят” се обърна към съдия Ушев с молба за коментар относно внушенията направени от Лозан Панов пред сайта на Иво Прокопиев, че “комисия от трима върховни съдии установи, че съдия Ушев безпрецедентно е накърнил ролята на съда като безпристрастен арбитър и е предприел действия, с които се обслужват интересите на прокуратурата, която е страна по делото”.

Ето и реакцията на председателя на АСНС във връзка с изказаните от Панов обвинения:

“Тези твърдения на г-н Панов са неверни и откровено клеветнически. Докладът беше публикуван, включително на сайта на ВКС, и всеки, който го прочете, сам може да прецени дали и една думичката от казаното от него се съдържа там. Нещо повече – всеки един компетентен орган, който е разгледал въпросния случай, е отхвърил интерепретациите му. А това са – Съдийската колегия на ВСС с 9 на 1 гласа и Върховният административен съд на първа инстанция, единодушно”, коментира Георги Ушев.

“Повече ме изуми друго негово невярно твърдение, съдържащо се в същото интервю и вече засягащо цялата съдийска гилдия в Бъглария – че през последния месец и половина ВКС е единственият съд в страната, който не спира да работи и в него не са се провеждали единствено откритите заседания. Очевидно е, че председателят на ВКС не е наясно с факта, че съдиите във всички останали съдилища в България не са спирали да изпълняват служебните си задължения по време на извънредното положение, като са провеждали не само закрити, а и открити съдебни заседания по мерките за неотклонение на обвиняеми и подсъдими, както и по дела от общ характер, чието разглеждане не е търпяло отлагане. Няма съмнение, че сред тях също има такива с различни заболявания, които са могли да поставят в риск здравето и живота ни. Дали поведението на председателя на ВКС е достойно, оставям на преценката на колегите и обществото”, завърши коментара си председателят на АСНС.

Още по темата

Борисов за Божков: Не влизам в обяснителен режим на обвиняеми

Предишна новина

От днес започват масови проверки за носенето на маски в градския транспорт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.