ГЕРБ и БСП продължават споровете за борбата с корупцията

ГЕРБ и БСП продължават споровете за борбата с корупцията
снимка: Архив, БГНЕС

Задочният спор между управляващи и опозиция, по приемането на антикорупционен закон и създаването на нова структура, която да проверява "високите етажи на властта" при съмнения за незаконно облагодетелстване, продължи и през съботния ден.

Първо, в интервю Дарик радио, правосъдният министър Цецка Цачева, чийто екип е автор на антикорупционния закон, гласуван от правителството, се обяви за бързи резултати от дейността на бъдещия орган за борба с корупцията. Цачева защити идеята за обединение на съществуващи и в момента държавни структури, които отговарят за борбата с корупцията и противодействието на конфликта на интереси. "Към момента всички тези структури работят, ще бъде несправедливо да се каже, че нямаме резултати. Все още онази ефективност, която очакваме като цяло, би се постигнала чрез една кодифицираща уредба. По-силният аргумент за тази необходимост от нови законодателни инициативи е в усещането на българските граждани, че все още има недосегаемост спрямо лица, заемащи висши публични длъжности, които обаче получават материални или нематериални облаги, които не им се следват. Дълбоко вярвам в необходимостта от един такъв закон, със създаването на такъв независим орган. България вече извървя своя няколкогодишен път в тази посока, защото по време на 43-то НС направихме два опита по два законопроекта. Искаме този независим антикорупционен орган да заработи максимално бързо", посочи Цачева.

Правосъдният министър още веднъж наблегна върху категоричната позиция на ГЕРБ, че ръководството на бъдещия антикорупционен орган трябва да се избира от Народното събрание. По думите на Цачева, ако президентът назначава председател на органа, може да се стигне до конфликтни ситуации. Като пример министърът посочи правомощията на държавния глава да назначава служебни правителства и да отговаря за тяхната работа. В подобна хипотеза, антикорупционният орган може да се превърне в инструмент на изпълнителната власт, изрази опасенията си Цецка Цачева. 

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе отношение по темата за антикорупционния закон и бъдещата агенция. Пред участниците в заседание на Националния съвет на партията, Нинова обвини управляващите, че не желаят създаването на работеща структура за борба с корупцията. "Шайката иска да запази натрупаното през годините и да не допусне един истински антикопурицонен орган да ги накаже. 97% от българските граждани смятат, че корупцията е проблем номер едно на държавата. Тази дискусия върви на фона на много скандали, шуробаджанащина, война с президентската институция, цензура, заплаха не само към свободата на словото, а към хората с различно мнение. Кое е общото? Общото е изговорено от един пунктуалист, наречен така от Цветан Цветанов. Казва се Антон Тодоров: "Бойко, Росен, Цветелина - 4 години управляваха България, работеха и живееха като шайка". Това е, когато са управлявали четири години, а десет години?", заяви лидерът на опозицията. По думите ѝ, за управляващите корупцията не е престъпление, а административно нарушение и трябва да се наказва с глоба. "За тях причината да не се преборим с корупцията е, че политическата класа не е записала определение в законите що е то корупция. За нас причините са, че политическата класа през всичките тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията. Време е политическата класа да осъзнае това", аргументира се Нинова. 

Темата за бъдещия антикорупционен орган ще продължи да е актуална и през следващата седмица. За 17 октомври 2017 г. (вторник) е насрочено второ заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата. Това заседание се налага заради преждевременното прекратяване на заседанието на КСНС миналия вторник, когато се оказа, че липсва кворум. Опозицията обвини управляващите, че са бламирали президента, което бе отхвърлено от премиера и мнозинството. Министри и представители на управляващата коалиция обясниха отсъствието си с международни ангажименти и от своя страна прехвърлиха на администрацията на държавния глава отговорността за недобре планирания КСНС. Уверенията са, че идния вторник, заседанието при държавния глава Румен Радев ще се проведе нормално. 

Управляващи и част от опозицията в антиреформистко съдебно единомислие

Предишна новина

Не съм взел един пирон от приватизацията

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Стар съдия | нерегистриран
  2
  0

  Статията е за рубриката "най-смешните домашни видеоклипове на всички времена". Абе живой та.ак и класика как си ги мерят!

 2. 3
  Да си кажем ИСТИНАТА! | нерегистриран
  4
  0

  България е една загниваща псевдодържава, без реално публично управление, тоест проформа, с повсеместна корупция, безверие и без ценности общоприети. Начело с една шайка крадци на Винету и неговия оперативен поомощник и с квази лево-дясна псевдоопозиция, мечтаеща да седне на Неговия стол и предвожда сиуксите.  Това е положението како Сийке.

 3. 2
  Цачева, Нинова, Цачева, Нинова, лели и стрини.. | нерегистриран
  5
  0

  Сметната палата за чий к.р Е?!

 4. 1
  Няма спор, а има консенсус! | нерегистриран
  4
  0

  Как всичко да продължи да си е все така!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.