ГЕРБ иска да отпадне давността за приватизационни престъпления

ГЕРБ иска да отпадне давността за приватизационни престъпления
Десислава Атанасова: Очакваме "златния пръст" на Нинова за подписката за промени в Конституцията, снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ предлага промени в Конституцията, за да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, обяви днес Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента.  Той обясни, че юридическият екип на управляващата партията е обсъдил различни правни възможности за изменение в Наказателния кодекс и основния закон, преди да се спрат на окончателния вариант за промени.

Миналата седмица Кирилов обяви, че управляващите възнамеряват да предприемат действия за увеличаване на давността на престъпленията, извършени при продажба на държавни предприятия, като се обсъждаха различни варианти – промени в Наказателния кодекс  или в Конституцията. 

Със законодателните поправки ще се поиска добавяне на нова алинея 8 към член 31 в Конституцията, в която да е записано: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година". 

Данаил Кирилов разясни, че промяната на конституцията ще обхваща периода 1992 – 2017, защото "огромната част" от държавните и общински активи били приватизирани още до 2007 година. Не била изключена възможността срокът да е отворен, а не да е фиксиран определен времеви период. 

Запитан кой ще се занимава с "подозрителни приватизационни сделки", Кирилов отговори, че такова правомощие има определен отговорен орган, тоест прокуратурата. 

"С промяната на конституцията ще има правна възможност да бъдат довършени недовършените разследвания и да започнат разследвания, но това не означава да бъдат възобновени дела, по които има вече произнасяне на съда – това са само няколко десетки случаи", поясни председателят на правната комисия.  По думите му общият брой приватизационни сделки бил над 5 200. 

Друг орган, извън прокуратурата, който да се занимава с разследване за приватизацията, няма да бъде създаван, посочи той.  "Не коментираме разваляне на приватизационни договори – говорим само за виновните лица, извършили престъпление", поясни  Кирилов на въпрос ще има ли обезщетение за пострадали лица.

При стартирането на процедурата за внасяне на конституционните промени, ГЕРБ ще търси подкрепа от всички парламентарно представени партии. 

Данаил Кирилов коментира, че вариантът за конституционна промяна е "по-сложен, но и по-всеобхватен". За да се промени основният закон е нужно квалифицирано мнозинство от ¾ от народните представители, т.е. поне 180 депутати. Ако няма такава подкрепа, следва т. нар. "бавна писта" – 2/3 или 160 депутати, като гласуването се провежда два месеца след евентуалния провал на "бързата писта". 

Предложението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, когато имаме подкрепата на най-малко 60 народни представители, посочи юристът.

На пресконференцията бяха дадени и примери за "съмнителна приватизация"- т.нар. РМД-та (работно-мениджърските дружества). Проблемът при тях била формулата за сключване на приватизационните сделки - 10% в брой, а останалите 90%, които трябвало да са приходите за държавата, с "други финансови инструменти – бонове, компенсаторни инструменти", но не и под формата на "свежи пари". 

За знакова "съмнителна" приватизационна сделка беше посочена тази за "Кремиковци". Официално първо има отказ, но година по-късно, през 1999 година, вече е одобрена продажба на 71% от предприятието на дружество с оборот от 2 млн. долара "в последните години" и с дългове 183 млн. лева, които държавата плаща, а до края на 1999 година били покрити 393 млн. лева на "частното дружество Кремиковци", а до 2001 година държавата плаща задължения на "Кремиковци" от 1,2 млрд. лева, докато постъпленията от сделката са за 1 долар. 

----

Чл. 31. От Конституцията на Република България
(1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.
(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
(4) Не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието.
(5) На лишените от свобода се създават условия за осъществяване на основните им права, които не са ограничени от действието на присъдата.
(6) Наказанието лишаване от свобода се изпълнява единствено в местата, определени със закон.
(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

Реформата в съдебната система, засяга не само магистратите, а и съдебната администрация

Предишна новина

Светлин Михайлов – фаворит за председател на СГС

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Със задна дата | нерегистриран
  1
  0

  Никой не би зали 1лв в държава, която постоянно променя заковите си със задна дата/ но защо ли и Конституцията/.  Всеки знае, че основен принцип е при последващо извенение, да се прилага най-благоприятв3ят закон за извършителя .За приватизация ОТ КОЯ ДАТА ще важат тези изменения-с мнозинство 3/4 от гласовете на НС. Популизъм и една дъъъълга дискусия ни чака, за да се хаби ресурс. Какво ли трябва да се скрие с това???????  Ще разберем. Ще се чуе.

 2. 10
  Сивия кардинал | нерегистриран
  3
  0

  Отново евтини ходове в ГЕРБ ! НЕ МОЖЕ нов закон да важи за минало време бе главочи ,ами международните съдилища забравихте ли ,кой ще се занимава с вашите тъпотии ? Ще има да плащаме.като стой та гледай щото главите ви са гумени, а дипломите купени !

  ЕВТИН МНОГО ЕВТИН ПР ЦВЪКО ,НЯМА КОЙ ДА ГО ПОЗВОЛИ !

 3. 9
  | нерегистриран
  4
  -7

  Всички крадци от приватизацията ги тресе неистов страх.

  Съвет-да си купят раирани дрехи.

  Нищо не е забравено, и виждате-нищо не е приключено.

 4. 8
  жена | нерегистриран
  6
  0

  Или направо да се преписва от тук, да няма грешка, че има и дискреция на съда.Не ми е специалност историята на правото, но май това е единствения път, в който се е случвало такова нещо като отмяна на давността по НК под слънцето на тази изстрадала страна:).Може и да греша.

  УКАЗ № 16 на Президиума на НС от 19.01.1953 г. за неприлагане чл. 51 от Наказателния закон, амнистиите до 9.09.1944 г. и Наредбата-закон за освобождаване от изтърпяване наказания за деяния, извършени до 9.09.1944 г.

  Параграф единствен. По отношение лица, привлечени към наказателна отговорност за извършени от тях престъпления спрямо борци срещу монархо-фашистката диктатура у нас, прилагането на давността по чл. 51 от Наказателния закон се предоставя на преценка на съда с оглед тежестта на деянието и обществената опасност на дееца. Относно същите лица гласуваните до 9 септември 1944 г. амнистии, както и Наредбата-закон за освобождаване от изтърпяване наказания за деяния, извършени до 9 септември 1944 г., обнародван в "Държавен вестник", бр. 274 от 9 декември 1944 г., не се прилагат. Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на правосъдието.

  ПРЕХОДНИ ПРАВИЛА към Закона за изменение и допълнение на

  Наказателния кодекс

 5. 7
  жена | нерегистриран
  13
  0

  Да се упоменат и имената на извършителите на "приватизацоинни престъпления" в Конституцията - с ЕГН и три имена - и така ще се сложи венец на една ювелирна юридическа работа !А онези от конгресмените - вносители, които са учили право и счупиха глупомера, да си скъсат дипломите и ритуално да ги изядат:)

 6. 6
  123 | нерегистриран
  12
  -1

  Кирилов е способен да пренапише и творбите на Яворов,Вазов Ботев и т.н.

  Закон с обратно действие.

  А как, ще събереш доказателства 20г. по-късно?

  Евтин популизъм,водещ до обругаване на правото.

 7. 5
  страничен наблюдател | нерегистриран
  12
  -2

  Интересно ми е кои "видни конституционалисти и пеналисти", дето Кирилов щеше да ги пита, ще се подпишат под това предложение. Освен мадам Атанасова, която явно се смята за такава, ама не е ...

 8. 4
  | нерегистриран
  8
  -7

  Тежък страх обхвана агнешките глави, костофф, Оги Донев и Прокоп Ага. Очакваме скорошно активиране на ДаБГ, ДСБ и съдийския съюз с многото членове.

 9. 3
  В едно старо предаване | нерегистриран
  14
  -2

  В едно старо хумористично предаване за такива случаи се казваше: Тъпо, тъпо, тъпо

 10. 2
  | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #1 от "Смешници | нерегистриран":
  И от международните актове ли ще идлязат

  До коментар [#1 #342399] от "Смешници"

  Чак дотам акълът не им стига.

 11. 1
  Смешници | нерегистриран
  13
  -2

  И от международните актове ли ще идлязат

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.