И президент, и ГЕРБ искат оставката на началника на НСО, защото спрял достъпа до сараите на Доган по море - той я даде

И президент, и ГЕРБ искат оставката на началника на НСО, защото спрял достъпа до сараите на Доган по море - той я даде
Красимир Станчев, снимка:БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма, съобщиха то пресслужбата на държавния глава.

Радев открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Междувременно, и парламентарната група на ГЕРБ настоява началникът на НСО Красимир Станчев незабавно да подаде оставка. Това каза народният представител Тома Биков по време на брифинг в Народното събрание.

"ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Настояваме незабавно бодигардовете, които спряха г-н Христо Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени. Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето. Не виждам смисъла изобщо да се проверява тази ситуация. Надявам се г-н Иванов да пита президента при следващ възможен случай", каза още Биков.

"Ако той смята като нас, то има нашата пълна подкрепа в тези две линии. Надявам се това, скоро да се случи", допълни още депутатът от ГЕРБ.

И премиерът Бойко Борисов взе отношение във връзка с писмото на НСО до отговорните институции за ограничаване на достъпа по море до сараите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември“, заяви премиерът по време на брифинг на Министерския съвет.

"След като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват. Съответно, подчинените на вицепремиера Каракачанов, едното копие е до командира на ВМС. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си , ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, някои ми се усмихваха, но ето неговото продължение“, заяви Борисов.

"Съжалявам, че точно този ден в който са впрегнати всички усилия на финансовото ведомство, ние хабим толкова енергия, призовавам политическите партии да се пазят от провокации", допълни премиерът.

"Много бързо могат да припламнат етнически искри, а това е много страшно", предупреди още Борисов и добави, че ще разпореди на министрите да се пазят от провокации и да запазят гражданския и етническия мир.

Премиерът посочи още, че дори съпругата на президента - Десислава Радева е минала през комисията дали да бъде пазена от НСО или не. "Вчера за първи път обаче липсваше ДПС. Може би това е начинът да бъдат върнати в двойни или тройни коалиции", поясни той.

„Моето разпореждане е да се намери законова форма, ако се налага среща с директора на НСО и да се оттегли това искане. Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“, за моята къща в Банкя има ли?“, попита той.

Малко по-късно, началникът на НСО подаде оставката си. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата“. Това се казва в изявлението ген. Красимир Станчев, с което той обяви оставката си.

"По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде. За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат“, казва още той.

„През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма. След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", завършва началникът на НСО.

Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил*

Предишна новина

Иван Гешев защити прокуратурата: Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.