ГЕРБ: Истанбулската конвенция не въвежда трети, четвърти или пети пол


Ръководството на политическа партия ГЕРБ свика извънредна пресконференция в централата си заради прословутата вече Истанбулска конвенция. На срещата с медиите, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева обявиха, че в България трябва да ратифицира документа, както и че в България по никакъв начин няма да се въведе т. нар. "социален пол".

Според министрите Конвенцията не задължава страната ни да узаконява еднополови бракове, да приема бежанци с пол, различен от мъжкия и женския. В документа няма текстове за "трети, четвърти или пети" пол, категорична бе Екатерина Захариева.

По думите й Истанбулската конвенция ще задължи България да направи законови промени, които да гарантират превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие.

"Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани", подчерта външната министърка.

"Тя нито е приета набързо, нито без дебат. Дебатите в България са от 2013 година", посочи тя. "Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме", коментира Екатерина Захариева.

"Призовавам хората, специално народните представители, внимателно да се запознаят с Конвенцията", посочи външният министър и изтъкна, че всички спекулации съвсем не намират място в Конвенцията. "Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или "трети пол"" , заяви Екатерина Захариева. "Терминът "социален пол" всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола- мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение", обясни тя.

"Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече", каза външният министър.

"На разположение сме за голям дебат, да обясним текстовете", посочи тя. "Не се заигравайте с дребни популистки неща", призова Екатерина Захариева. "Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо", обясни тя.

Правосъдната министърка Цецка Цачева каза, че Истанбулската конвенция дава възможност тя да бъде ратифицирана със съответни резерви. "Тя ще бъде подписана в ЕС и окончателно приета. След приемането ѝ тя ще стане задължителна за прилагане у нас", обясни тя. "Всички притеснения, възражения, неясноти могат да бъдат разсеяни, ако всеки спокойно и непредубедено прочете текстовете на Конвенцията", заяви правосъдният министър. "Не става дума за "трети пол", категорично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на Конвенцията", обясни Цецка Цачева.

Големият финален дебат за съдържанието на Истанбулската конвенция трябва да се проведе в парламента, сред и от законодателите. "В дебата, който върви през различните институции, в това число и Министерството на правосъдието, довършихме процедурата по съгласуване, което е задължително", обясни тя.

"Бе постигнато пълно единодушие между представителите на държавните институции, на неправителствения сектор, на магистратите", заяви Цецка Цачева. "Очаквам в парламента да има широк дебат, няма нужда да бързаме, спекулация е, че се бърза - искаме дебатът да се състои", коментира правосъдният министър. "Завършихме подготвителната работа и даваме възможност на депутатите да се запознаят с Конвенцията, с проекта на закон, който е предложен с определени резерви", каза още Цецка Цачева.

В брифинга взе участие и председателката на парламента Цвета Караянчева, която съобщи, че ще има задълбочен парламентарен дебат преди гласуването на ратификацията на документа. Той ще бъде разпределен предварително в правната комисията, комисията по образованието и тази по вероизповеданията, за да се съберат възможно най-много становища. Очаква се това да се случи през идната седмица.

Още по темата

Лековато, самонадеяно, глупаво е да се твърди, че Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна на Конституцията*

Предишна новина

Нов вид телефонни измами - чрез позвънявания от чужбина

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Martin Ivanov 13 | нерегистриран
  0
  0

  Скъпи съграждани, ето тука https://www.youtube.com/watch?v=nZUJ8i9bSiA&t=7s

  можете да видите от г-н Пасков всичко което е нужно да знаем за истамбулската конвенция.

  Всичко от нас зависи.. Благодаря ви

 2. 2
  Х | нерегистриран
  1
  0

  Вижте чл..3 буква "b" от конвенцията в подкрепа на казаното от предходния коментар.Тази буква е в противоречие с чл.46 от Конституцията ни,че бракът е.... между мъжа и жената..."-половете са два,биологически определени.

  Вижте "Битие" гл.2-ра-..."И Бог създаде мъжа и жената-мъжа от кал а жената от реброто Адамово и т.н. и т.н.-вижте написаното в К и Светото писание!!Всичко това се задрасква с тази конвенция с чл.5 ал.4 от К-вижте текста!Захариева затаява истината по ТВ преди седмица като каза,че нямало да се изменя К и законите ако ратифицираме конв. Ще се изменят,но и да не се изменят, конвенцията става част от вътрешното ни право след евентуална ратификация и публикуване в ДВ,при това ще се прилага с приоритет,при колизия с вътрешното право!!

 3. 1
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  0

  ....На срещата с медиите, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева обявиха, че в България трябва да ратифицира документа, както и че в България по никакъв начин няма да се въведе т. нар. "социален пол"....

  ЛЪЖЦИ- вижте си разобличение на вашите лъжи от самият Съвет на Европа-

  https://rm.coe.int/1680464e71 ...■Конвенцията е първият международен договор, съдържащ дефиниция на пола. Така днес се признава, че жените и мъжете са не само биологично разграничени като жени и мъже, но че съществува И СОЦИАЛНО ИЗГРАДЕНА КАТЕГОРИЯ „пол“, която отрежда на жените

  и на мъжете съответни специфични роли и поведения...

  Не разбирам- защо герб не са прочели това, или, въпреки ,че са го прочели, умишлено твърдят неистини пред електората и суверена си..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.