ГЕРБ обвиниха Радев, че подкопава доверието на българските граждани в избирателния процес

ГЕРБ обвиниха Радев, че подкопава доверието на българските граждани в избирателния процес
Консултациите при резидента с парламентарно представените партии, снимки:БГНЕС

Първата среща на президента Румен Радев с парламентарно представените партии във връзка с предстоящите редовни избори започна в напрегната обстановка. След призива от страна на държавния глава към представителите на ГЕРБ да се търси решение за повишаване на доверието на българските граждани в изборите чрез открити позиции, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упрекна Румен Радев с твърдението, че и той участва в говоренето за предстоящо манипулиране на вота, коментира Dir.bg.

"Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно", каза Цвета Караянчева. "За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес", заяви председателят на парламента.

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че внушението за манипулиране на изборите може да се опровергае единствено чрез мерки, здравни и логистични, които да убедят хората, че няма манипулация. Радев даде за пример идеите на бившия втори в ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов за промени, за да не се допускат манипулации. Според държавния глава от думите на Цветанов ставало ясно, че манипулации съществуват и той явно изхождал от предишния си опит, докато бил в ГЕРБ.

В отговор на това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че към момента партията на Цветанов е техен опонент. Тя посочи също, че от ГЕРБ няма да подкрепят промени в Изборния кодекс, непосредствено преди провеждането на парламентарния вот, и ще предложат поправки в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които да се даде възможност на карантинираните хора да гласуват чрез подвижни избирателни секции. Това обяви председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова по време на поредната среща от консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите редовни избори за Народно събрание.

Според Дариткова всякакви "относително екзотични идеи" за промени в Изборния кодекс преди вота са неприемливи за ГЕРБ, тъй като е лоша парламентарна практика да се променя основният закон преди избори. Затова управляващата партия е подготвила законопроект, с който се дава възможност всички карантинирани хора да гласуват с подвижни избирателни секции, а онези, които са настанени в болница, да имат достъп до урни за гласуване, които ще им бъдат предоставяни от обслужващия медицински персонал по решение на Централната избирателна комисия.

 

Готовият законопроект предвижда още ЦИК да има право да предприема всички мерки, които гарантират здравната сигурност на участниците в изборния процес - това означава, че във всички секции ще се осигурят средства за лична защита и ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки, стана ясно от думите на Даниела Дариткова.

Президентът Румен Радев посочи, че оценява положително мисленето за здравната сигурност по време на изборите, но акцентира и върху търсенето на решения за гарантиране правото на вот на българите в чужбина.

"Не е случайно, че се предлага гласуване по пощата, и вие наричате това "екзотични идеи", но да се гарантира правото на всеки човек да гласува е политическа отговорност", заяви държавният глава.

БСП и президентът Румен Радев пък започнаха консултациите с взаимни оправдания, че не водят война. И си размениха взаимни уверения в добронамереност едни към други. Лидера на БСП Корнелия Нинова започна срещата на "Дондуков" 2 с настояване да си кажат публично, пред медиите.

"Искам да разсея внушенията - ние не воюваме с президента и с президентската институция", каза Нинова. "Няма какво да разсейваме", отвърна Румен Радев и напомни, че с Йотова са избрани от социалистите и не са отстъпвали от това.

"Аз съм от хората, които никога не забравят откъде са тръгнали", добави и Илияна Йотова, която замрази членството си в БСП, за да стане вицепрезидент на Радев.

Нинова отново наблегна на машинното гласуване и поиска гласуване по пощата, но с активна регистрация. Тя подкрепи президента за медийното отразяване на всички партии по националните медии, защото основно кампанията щяла да се води медийно заради епидемията.

"Оставаме с впечатлението, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент", каза вицепрезидентът Йотова и постави проблема с гласуването на сънародниците ни зад граница в епидемия. Нинова пък обвини управляващите, че "саботират машинното гласуване". Според нея ГЕРБ почват кампания да отблъснат хората от машинното гласуване, като ги плашат, че е опасно за здравето.

Лидерката на БСП призова от кабинета на президента всички партии да представят платформите си отсега.

От своя страна ДПС поиска да чуе от президента кога смята да насрочи парламентарните избори.

"Ние ще очакваме да чуем вашата логика и поглед към определяне на дата на изборите, за да може ние от наша страна да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията", заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. И напомни, че основната отговорност за решаване на проблемите с COVID-19 са на изпълнителната власт. Президентът не даде дата на вота. Радев отново повтори, че чака подписването на договора за доставката на машините и здравния протокол, и чак след това можел да насрочи изборите.

"Ще се постарая по най-бързия начин за дата", отклони конкретния отговор държавният глава.

"Не сме получили отговори за здравния протокол в какво точно ще се състои. Той не е просто здравни мерки, от него зависи прозрачността на вота", каза президентът. Радев констатира, че с ДПС имат еднакви виждания за трите основни цели на машинния вот.

"За машинното гласуване сме на единни позиции", каза той.

Днешните консултации при президента продължиха със срещи с представители на НФСБ и ВМРО, Воля и Атака.

Още по темата

Предадохме на съд трафиканти на хероин за десетки милиони левове*

Предишна новина

Учениците от 5 до 12 клас и студентите остават вкъщи поне до 31 януари

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Това правен сайт ли е? | нерегистриран
  1
  -2

  Очевидно - не. Защо не се коментират безсмислените и неаргументирани актове на прокуратурата? Отказите за образуване на досъдебни производства - най-вече?

 2. 1
  гл шеф | нерегистриран
  0
  -1

  от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме на всички за румен йорданов. румен нито вписва съобщения нито говори на някой. настояваме да изледвате румен да видите какво има по тялото. от групите с техните уреди. също настоятеллни сме да проверите на румен компютъра. и незабавно да се освободи от всякаде[ публично. ]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.