ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като кандидат за председател на ЦИК


Ние взехме решение да оттеглим г-н Красимир Ципов като кандидатура за председател на ЦИК. Това заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов на брифинг на партията по повод новия състав на комисията.

Ние бяхме храбри и затова понасяме и доста удари. Неслучайно иконата на Свети Георги е как пробожда многоглавата ламя, каза в началото на брифинга Борисов по повод днешния празник на Българската армия.

Вчера станахме свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура, защото през всичките години сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно към това как да протече изборния процес, заяви самият Красимир Ципов.

Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и мога да бъде определен като такъв. Имам 15-годишен опит и целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане, подчерта Ципов.

Помолих г-н Борисов дали да не бъде оттеглена моята кандидатура.

Смятам, че ние не трябва в предстоящите два месеца да получаваме всекидневни атаки и обвинения, че ГЕРБ е единствената, която имаше смелостта да предложи председател и да носи отговорността, допълни Ципов.

Хората очакват решения. Този парламент показа, че те решения нямат, освен да атакуват Борисов, каза още премиерът в оставка.

Извършен е "престъпен заговор", подчерта лидерът на ГЕРБ. Само че няма да им мине номерът, допълни Борисов.

Те можеше да си направят правителство, но с действащ парламент. Сега вече като знам как ни "сготвиха" в този капан стъпка по стъпка, знам и лятото какво ни готвят. Затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях на изборите и да има парламент, допълни още Борисов.

Ще извадят още "кошаревски свидетели". Платили са на хора да говорят. Това заяви Борисов по повод вчерашния скандал в правната комисия вчера.

"Не го познавам" - категоричен беше Борисов относно Светослав Илчовски, който се представи пред комисията като крупен предприемач в областта на земеделието и собственик на обработваеми земи във Врачанско. Разказа, че опитите да бъде рекетиран започнали още през 2011 година, но успявал да се справи. В последно време обаче, по думите му, натискът се увеличил. Твърди дори, че лично му позвънила регионалната министърка.

Все още мисля като премиер, дано се отърся от това, защото с тези хора трябва да се работи по друг начин.

И като знам колко много похарчихме за тези избори, които все едно отиват в канала, а след 2 месеца ще са същите резултати - или ще сме първи или втори, ще влезем в конституционна криза, смята премиерът в оставка.

Ами, ако дойде следваща вълна и няма кой да реагира - от това се притеснявам. Хубав, лош, трябва да има парламент, подчерта Борисов.

Според вицепремиера Томислав Дончев е необходим дълъг хоризонт за държавното управление. Ако работим с правителство с хоризонт 3 - 4 месеца, това означава все едно да крепим държавата права, образно казано, допълни той.

През вчерашния ден президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили за новия състав на Централната избирателна комисия. Той се обърна към политическите формации като им припомни, че за избора на комисията ще се действа по начина, който те сами са определили с промените в Изборния кодекс.

От ГЕРБ-СДС изразиха недоумение защо първо се избира ръководството на ЦИК, а след това се изслушват кандидатите. Смятат и, че методът за разпределение на мандатите за най-голям остатък ги ощетява. Президентът им отговори, че мястото за този дебат било в пленарна зала.

ГЕРБ-СДС ще има четирима представители в изборния орган, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК е Красимир Ципов. Това беше и единствената номинация за председател. Предложенията за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Арест за баба, обвинена за смъртта на внучето си

Предишна новина

НАТО изрази солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Диана Дамянова | нерегистриран
  0
  0

  Най-съществената за държавата част от твърденията на Илчовски е лесно проверима. Буквално за часове!!!

  Серийните номера на кюлчетата злато от чекмеджето, не може да са тайна, както и кой и кога ги е придобил. По този начин, с най-елементарна проверка ще се разбере тези кюлчета имат ли нещо общо с бизнесмените, дарявали кюлчета злато на премиерския рожден ден. И ако да, това е престъпление срещу държавата и трябва да бъде най-строго преследвано.

  Дали „Градус“ , явно с ПРЕСТЪПНОТО съдействие на премиера е извършил изкуствено завишаване на оборотите си, а от там и на стойностите на акциите си, с което е ощетил редица пенсионни фондове, е въпрос на няколко седмична проверка на съответните регулатори. В цял свят за такава измама, в която измамени са пенсионни фондове, се влиза в затвора. Задълго!

  Изнесените от Илчовски данни за подпомагани от институциите действия, водещи до продажба в страната на лошо месо, но пък на чудовищно високи цени се проверява буквално за дни. И се доказва лесно и по неоспорим начин.
  Бездействието на прокуратурата е отказ от изпълнение на служебни задължения и то отказ, нанасящ особено големи вреди на държавата. И няма как да не бъде оценен като предателство на националните интереси.

  Ние знаем, че вие скъпи ми Гешев, сте продукт и оръдие в ръцете на вашите богове – Пеевски И бОРИСОВ! Ние знаем, че не само не преследвате престъпленията, но сте активен съучастник в тяхното прикриване, а вероятно и изпълнение.

  Но не знам дали вие знаете, какво се случва на националните предатели? И дали убежище като Дубай няма да ви се види примамлив розов остров. Впрочем Дубай е добре! Там ви очакват.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.