ГЕРБ поиска ДАНС да разследва президентството


Обтегнатите отношения между ГЕРБ и президента Румен Радев покрай избора за нов изтребител няма изгледи да се оправят. Вчера двама депутати от управляващата партия - Антон Тодоров и Христо Гаджев, обявиха, че са пратили до ДАНС, главния прокурор Сотир Цацаров и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) сигнал за евентуални нарушения на шефа на президентския кабинет Иво Христов. Според тях той може да е боравил с класифицирани данни, въпреки че няма право на това. Тодоров бе човекът, който миналата седмица атакува Радев с обвинения, че преди години е лобирал за самолетите "Грипен".

В сигнала сега отново е намесена темата за бойните самолети - на 26 февруари т.г., по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков, посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев пратил до Христов секретна шифрограма по повод разговори с представители на корпорацията, производител на изтребителите F-16. Тодоров и Гаджев искат да знаят дали в президентството се спазва законът за класифицирана информация и има ли теч на тайни.

Потърсен от "Сега" за коментар на инициативата на двамата депутати, Иво Христов отговори, че няма да вземе отношение. "Щом твърдят, че ще сезират прокуратура, ДАНС и прочее органи, въпросите вече са към тях. Да заповядат да си проверяват каквото преценят", допълни Христов.

За факта, че Иво Христов няма допуск до класифицирана информация, се разбра преди няколко месеца след запитвания на медии до ДКСИ, а и на самия Антон Тодоров. Депутатът от ГЕРБ няколко пъти повдигна остро въпроса, защото според него няма как длъжност с такъв ранг да бъде изпълнявана без достъп до класифицирана информация. Експерти коментираха, че началникът на президентския кабинет трябва да има допуск най-малко с оглед на сигурността на държавния глава. Христов и президентството не са коментирали досега официално темата. Той не присъства на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в края на май. Христов тогава заяви пред репортери, че няма допуск, защото не му бил нужен.

"Не знаем дали документът, с който разполагаме, е единствен такъв. Двете хипотези са, че или документите са четени и има пробив в сигурността на информацията на президентството, или имаме неинформиран президент. Тоест документите не са стигали до него и е вземал решения на база на непълна информация", заяви Гаджев. Според него проверката ще установи дали е застрашена националната сигурност. И призова Иво Христов да подаде оставка.

БСП иска да се разровят злоупотреби в агенцията за подслушване

Предишна новина

Задържаните на магистрала "Тракия" трафиканти на бежанци се споразумяха с прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.