ГЕРБ предлагат законови изменения за опазване на адвокатската тайна

ГЕРБ предлагат законови изменения за опазване на адвокатската тайна

Промени в Закона за мерките срещу прането на пари внесоха депутати от ГЕРБ, с които се разтоварват от административна тежест и фирмите, и ДАНС, а в същото време адвокатите няма да се налага да докладват на спецслужбата за всеки свой клиент. Това са съобщили в парламента председателите на Вътрешната комисия Пламен Нунев и на Бюджетната - Менда Стоянова, заедно с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, цитирани от "Канал 3". Преди по-малко от два месеца бе създадена работна група с участието на адвокатурата, парламентаристи и службите, за да поправят текстовете, които породиха напрежение.
 
"Адвокатите не са доносници", заяви Ралица Негенцова, която изрази задоволство, че адвокатската тайна "ще бъде опазена". "Тя е нещо свещено, това не е професионална тайна, а нещо много по-важно, за да има всеки един доверие в правосъдието", коментира Негенцова, като припомни, че тази тайна е защитена от Конституцията. 
 
Отпада изискването всички фирми да изпращат на ДАНС за одобрение своите планове за обучение на служители във връзка с прилагането на закона. Самите агенти от ДАНС също били затруднени от голямото количество документация, станало ясно от коментар на Менда Стоянова. Търговските дружества ще имат 6 месеца, след като ДАНС публикува изискванията срещу прането на пари на интернет страницата си, за да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници. Освен това няма да бъдат длъжни да изпращат документацията до ДАНС и да чакат одобрение.
 
Третата промяна в закона, която внасят от ГЕРБ, е за отпадането на изискването декларация за собственост да подават български физически лица, които вече присъстват в нашите регистри, дори и по други партиди, обяснила Стоянова. "Ако действителният собственик на фирма е вписан вече в дадена партида или в друга на друго българско юридическо лице и се намира в регистрите - Булстат, Търговски и в Регистъра за лицата с нестопанска цел, няма да подава такава декларация за действителен собственик", разяснила поправките депутатката от ГЕРБ. "Декларации ще се подават от фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици по никакъв начин не са вписани в наш регистър", допълнила още председателката на Бюджетната комисия на парламента.
 

 

Още по темата

ВКС обяви окончателното решение по делото за смъртта на Чората

Предишна новина

Окръжният съд в Кърджали не уважи жалбата на Местан срещу гаранцията от 10 000 лева

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Мунчо | нерегистриран
    8
    0

    Да Ради, това е Чудо! Че могат да съберат по непригодност толкоз Велики некадърници в Народното събрание. По възможност неюристи, а от йористите - утайката. Специална селекция Цв.Цв.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.