ГЕРБ си поправи проекта, вече не иска само Прокурорската колегия да номинира разследващ „обвинител №1“

ГЕРБ си поправи проекта, вече не иска само Прокурорската колегия да номинира разследващ „обвинител №1“
снимка:БГНЕС

Петима депутати от ГЕРБ, сред които председателят на Правната комисия Анна Александрова и Красимир Ципов, внесоха между двете четения корекции по предложените промени за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), целящи създаването на фигура на разследващ главния прокурор.

Редакциите са не просто съществени, а тотално противоположни на вече оповестените и приети на първо четене идеи. Сега, управляващите са решили, че се отказват от предложението само Прокурорската колегия да може да номинира разследващия „обвинител №1“, като са преценили, че всички членове на ВСС ще могат да правят това, като минимума за издигане на номинация е шестима членове. Кандидатите ще могат и да се самономинират, както беше обещал по-рано Ципов.

„По този начин и членове на съдийската колегия ще могат да предлагат кандидати за прокурори по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, както и предоставяме възможност за самономиниране от страна на прокурори. Възприемаме и направените препоръки прокурорът по разследването срещу главния прокурор да може да разследва и неговите заместници, в случай, че извършат престъпление“, пишат в мотивите си вносителите.

Ново е и това, че за избран ще се счита онзи кандидат, за когото са гласували поне 15 от общо 25 членове на ВСС. Мандатът на „прокурор, разследващ главния“ също е орязан от 7 години на 5 години. Интерес буди и идеята отказите от образуване на производство срещу главния прокурор или заместниците му по изключение от общото правило да подлежат на съдебен контрол, при това двиунстанционен. „Предлагаме въвеждането на двуинстанционен съдебен контрол на постановленията за отказ от образуване на досъдебно производство на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, което ще осигури проверка на този негов акт. По този начин всички постановени актове по същество от прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, ще подлежат само на съдебен контрол“, пишат вносителите.

След края на мандата на новата фигура пък от ГЕРБ са предвидили той да получава вече придобилия известност „кариерен бонус“, подобен на този за членовете на ВСС. Тоест – след 5 години на новия си пост, въпросният магистрат ще може да заеме равна по степен длъжност или длъжност с една степен по – висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт“. „По този начин допълнително ще се гарантира независимостта на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, тъй като ще може съобразно неговото желание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или съдия в равен по степен орган на съдебна власт или за прокурор или съдия в орган на съдебната власт с една степен по – висок от органа, в който е работил преди избора“, смятат вносителите.

Други важни предложения са свързани с това прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник да може да възлага отделни действия по разследването на следовател от Следствения отдел в Специализираната прокуратура при необходимост.

Още по темата

Калин Калпакчиев и жена му се прицелиха в повишения във ВКС едновременно

Предишна новина

"ЗАКОНЪТ В ИСТОРИЯТА": Мълчаливата конституция на хановете в Плиска

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  Т.е...?

 2. 1
  Въпрос | нерегистриран
  0
  -2

  „Предлагаме въвеждането на двуинстанционен съдебен контрол на постановленията за отказ от образуване на досъдебно производство на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, което ще осигури проверка на този негов акт."

  Тези от Правната комисия към НС наясно ли са със сега действащата нормативна уредба, регулираща правомощията на прокуратурата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.