ГЕРБ възражда идеята за задължително гласуване


Рестарт на дискусията за въвеждане на задължително гласуване и промени в Изборния кодекс - това ще е един от приоритетите на управляващите от ГЕРБ в парламента в началото на новата пленарна сесия, каза за "Труд" зам.-шефът на ПГ на управляващите Красимир Велчев. Той припомни, че има обществени очаквания за ремонт на изборния закон, а и през есента на 2015 г. има редовен местен вот. ГЕРБ и партньорите им заедно с юристи ще умуват дали да се вземе решение за провеждане на референдум за задължителен вот. Предстоят обсъждания с неправителствения сектор.

В първите дни след зимната ваканция, която приключва на 14 януари, депутатите ще се заемат с промените в Закона за Сметната палата, каза зам.-шефът на НС от ГЕРБ Димитър Главчев. Те предвиждат смяна на модела на управление и оттам - смяна на ръководството й.
Сред спешните актове, които парламентът ще гласува в първата седмица, е Стратегията за съдебната власт, приета от Министерския съвет в края на декември. Целта е документът да бъде отчетен от Брюксел в предстоящия мониторингов доклад, който се очаква в края на януари.
ГЕРБ ще се срещнат до дни поотделно и заедно с партньорите си от Реформаторския блок и подкрепящите ги от Патриотичния фронт и АБВ. Очаква се една от темите да е спорната пенсионна реформа.
Съпредседателят на РБ Радан Кънев обяви вчера, че "пукнатината в управляващото мнозинство" е запълнена, а до 31 март ще бъде предложена стратегия за промени в пенсионната система, които да отговарят на проблемите за 25 години напред. В ГЕРБ принципно били склонни да приемат идеята на РБ в НОИ да се създаде фонд за индивидуални партиди. Експерти от ГЕРБ обаче казаха пред "Труд", че подобна практика няма в друга европейска страна.
В началото на годината НС ще приеме на второ четене и промените в Закона за МВР.

Атентатът в Бургас е издал израелски шпионин във върховете на "Хизбула"

Предишна новина

Белгия отказа евтаназия на изнасилвач

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.