Германският конституционен съд поиска графа за "трети пол" в актовете за раждане


Най-висшата юридическа инстанция в Германия настоя днес да се легализира вписването на "трети пол" в актовете за раждане, с което Германия се очаква да стане първата европейска държава, признала това понятие, съобщи "Франс прес". Решението е ключово за близо 80 000 души в страната, които се определят като интерсексуални. 

Конституционният съд даде на депутатите от долната камара срок до края на 2018 г. да гласуват за легално използване на графа за "трети пол" в регистрите за ражданията наред с думите "мъжки" и "женски", уточнява агенцията, като се позовава на съдебното решение, пише БТА. Съдът със седалище в Карлсруе приканва депутатите да въведат в съответните документи термини като "междинен", "различен" или всякакво друго "позитивно определение на този пол". Според "Дойче веле" магистратите се позовават на правото за защита на личността в конституцията, което изисква възможност за самоопределяне по този начин и промяна в сегашните правила.

"Определянето на социален пол е от основно значение за индивидуалната идентичност: обикновено играе ключова роля в образа, който човек има за себе си, и в начина, по който въпросният човек се възприема от другия. Половата идентичност на онези, които не са нито мъже, нито жени, е защитена", се казва в решението.

От май 2013 г. и досега в Германия бе възможно да се оставя празна графата за пол, а след това заинтересованите лица с течение на годините можеха да изберат мъжки или женски пол или да оставят полето непопълнено. През август 2016 г. обаче Федералният съд - по-долна инстанция от Конституционния, отказа да отиде по-далеч и да признае юридическото съществуване на трети пол с мнението, че това "не е законно". Така съдът отхвърли молбата на интерсексуално лице, родено през 1989 г. и регистрирано като човек от женски пол, въпреки че анализ на хромозомите му показа, че на тяхна база въпросният човек не е нито мъж, нито жена. 

С подкрепата на сдружение за подпомагане на хора от третия пол това лице се обърна към по-висша инстанция - Конституционния съд, и представи на върховните съдии хромозомни анализи, доказващи, че то не е нито мъж, нито жена. 

Ако депутатите одобрят искането на конституционните съдии, Германия ще стане първата страна в Европа, признала официално съществуването на трети пол. През май Франция отхвърли термина "неутрален пол", предложен в молбата на лице, родено без пенис и без вагина, напомня АФП.

Специализираните съдилища дават възможност за по-качествено правосъдие

Предишна новина

Българин във Великобритания съди "Ситибанк" за расова дискриминация

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.