Ясен Тодоров, следовател, член на предходния състав на ВСС:

Гешев даде заявка за нов заряд в борбата с корупцията

Гешев даде заявка за нов заряд в борбата с корупцията
Ясен Тодоров, следовател в НСлС, член на предходния състав на ВСС

"Правен свят" потърси представители на юридическите среди, които активно участват в публичния дебат за реформа на правосъдието, за да коментират процедурата по избор на главния прокурор, приключила на първия етап - гласуване от Пленума на ВСС на кандидатурата на Иван Гешев. 

След тази категорична подкрепа на членовете на ВСС - 20 "за" срещу четирима - "против", смятате ли, че има достатъчно професионални, неполитически аргументи, Иван Гешев да не бъде утвърден за главен прокурор?

Моето лично мнение, без да ангажирам с него институцията, в която работя, е, че няма абсолютно никакви аргументи свързани с нарушения на процедурата или с професионалните и нравствените качества на Иван Гешев, които да са пречка за утвърждаването му за главен прокурор. 

За първи път сме свидетели на толкова откровено политическо вмешателство в процедурата по избор на един от "тримата първи" в съдебната система. Сега натиска се насочва срещу държавния глава. Как ще постъпи Румен Радев в тази ситуация, как да аргументира подписване на указа или евентуален отказ?

Аз нямам никакво право да се намесвам в работата или да давам съвет на държавния глава как да процедира в тази ситуация, защото Конституцията е дала именно на него това изрично правомощие. То е инструмент за взаимен контрол между властите, защото въпреки основополагащия принцип за тяхното разделение, те не могат да съществуват сами за себе си и всяка една от тях да се абсолютизира. Напротив, макар и разделени, те трябва да функционират съвместно, за да може на практика да функционира държавата.

Какво Ви направи впечатление в десетчасовото изслушване на Гешев? Има ли нещо, което намирате за проблемно във вижданията за развитието на прокуратурата на избрания за следващ "обвинител №1"?

Камарата на следователите в България отправи въпроси към кандидата за главен прокурор, на които получихме писмени отговори. С колегите ми следователи се надяваме, че бъдещият "обвинител № 1" ще спомогне за възраждането на нашата професия.

Иван Гешев се обяви за подобряване на диалога между отделните институции в съдебната власт. Не е ли прекалено оптимистично това му очакване, на фона на антагонизма, който Лозан Панов демонстрира при изслушването?

Председателят на ВКС не представлява цялата съдийска общност. Искрено се надявам, че изкуствено създаденото през последните години напрежение между отделните магистратски гилдии, ще бъде преодоляно, защото то препятства доброто правосъдие и в крайна сметка накърнява правата на българските граждани. Аз съм оптимист в тази насока.

Как си обяснявате, че председателят на ВКС не зададе нито един въпрос от професионален характер, а се ограничи до три, които нямаха нищо общо с Концепцията на Гешев, а накрая изчете и политическа реч, с която се обяви против кандидата?

За мен това не е изненада. Пред вашите колеги от ТВ "Европа" преди седмица с абсолютна точност прогнозирах какво ще се случи в дните около избора на главен прокурор: незаконни улични протести; гнусни фалшиви новини в претендиращи за обективност сайтове; призиви към държавния глава да не подписва указ и за финал политическа реч от председателя на ВКС. Но нищо ново под слънцето - такава реч Лозан Панов произнесе преди две години при избора на председател на ВАС, а преди седем години съмишленикът му Калин Калпакчиев прочете също така предварително написано слово срещу кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров. Изпълнителите се променят, но сценарият си остава един и същ.

Според Сотир Цацаров, през 2015-та година Лозан Панов не е избиран само във ВСС, но и в "две други сгради", кои са те, според Вас?

Аз не съм от хората, номинирали Лозан Панов за председател на ВКС, но го подкрепих при избора му, за което дълбоко съжалявам. Той се отнесе крайно непочтено с тези, които го избраха, а също така в грубо нарушение на закона перманентно използва поста, който заема, за политическа трибуна. Попитайте самият него как е станала номинацията му, поемал ли е той някакви ангажименти във връзка с нея и към кого! Дълбоко се съмнявам, че ще ви отговори на тези въпроси.

Ще успее ли Гешев да даде нов заряд в борбата с корупцията по високите етажи на властта и дали в един момент няма да стане неудобен и за тези, които днес го подкрепят?

Мисля, че с работата си като административен ръководител на Специализираната прокуратура и като заместник-главен прокурор г-н Гешев е дал заявка именно в тази посока - за нов заряд в борбата с корупцията. Той е подкрепен от професионалната общност и е избран от Пленума на ВСС. Надявам се той да не ги разочарова така, както направи г-н Лозан Панов с тези, които го избраха.

Ясен Тодоров е следовател в Националната следствена служба, член на предходния състав на ВСС.

Още по темата

Защо подкрепих Иван Гешев*

Предишна новина

Президентът ще се занимае с избора на Иван Гешев, след завръщането си от Япония

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  2
  0

  ".. нов заряд в борбата",вика .. "дрън-дрън" .. Корупцията, по презумция е при управляващите... Значи, да чакаме половината ГЕРБ да ги "страхопочитат" скоро а? Верно ли?

 2. 5
  Нерегистриран | нерегистриран
  4
  0

  Тоя заряд да не уцели интервюирания

 3. 3
  Симеоновският пациент | нерегистриран
  7
  -1

  Лошото е, че не е демонстрация на чувство за хумор.

 4. 1
  В България има доста следователи, при това по-опитни от този | нерегистриран
  16
  -3

  Защо предпочетохте тогова за интервю?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.