Гешев: Не сме се събрали във ВСС, за да упражняваме някакъв политически слугинаж

Гешев: Не сме се събрали във ВСС, за да упражняваме някакъв политически слугинаж
Снимка:"Правен свят"

Тежки дебати и спорове относно съдържанието на критериите, изработени от Прокурорската и Съдийската колегии за анализ на дейността на специализираните органи, се проведоха в четвъртък. Кадровиците дори се наложи да прекъснат формално заседанието на Пленума за момент, за да се обсъди отделно, само между членовете на Съдийската колегия, дали в крайна сметка приетият в сряда вариант е окончателният и него ли всъщност предлагат.

„Яcнo e, чe имa пoлитичecĸo жeлaниe зa зaĸpивaнeтo нa тeзи cтpyĸтypи, тoвa cъвпaдa c интepecитe нa oлигapcитe, нa opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт, c чyжди нaциoнaлни интepecи и тoвa e фaĸт. Paзбиpa ce, пoлитичecĸaтa цeлecъoбpaзнocт e дaли тoвa щe ce нaпpaви или нe, ниe ĸaтo BCC мoжeм caмo дa изpaзим cвoeтo мнeниe. Ho втopoтo, ĸoeтo мoжeм дa нaпpaвим, ocвeн дa зaщитим ĸoлeгитe cи и тяxнaтa нeзaвиcимост, e дa пpeдcтaвим oбeĸтивeн aнaлиз нa бългapcĸитe гpaждaни и нa Hapoднoтo cъбpaниe. Πo ĸoи ĸpитepии, c ĸaĸъв cpoĸ и ĸoй щe гo изгoтвя, e caмo paбoтa нa двeтe ĸoлeгии, ocтaнaлoтo щe e нaмeca в нeзaвиcимocтта нa пpoĸypaтypaтa и нa cъдa. B нaш интepec e дa cтaнe бъpзo“, започна главният прокурор веднага след като дебатите бяха отворени относно критериите на Прокурорската колегия.

Сериозен спор се наложи заради предложения от страна на Атанаска Дишева за промени в текста на критериите за анализ на дейността на прокуратурите. Това, за което тя настояваше, беше в него да влязат и исканията за СРС – разрешенията и отказите – както и произнасянията на прокурорите относно веществените доказателствени средства. Самият факт, че Дишева си позволи да прави бележки по критериите на Прокурорската колегия, възмути по-голямата част от членовете й, които заявиха, че подобно нещо е недопустимо и е намеса в работата им, а и по същество самите те не биха си позволили да правят редакции в решенията на Съдийската колегия. В крайна сметка желанието на Дишева не се прие и критериите останаха в този вид, в който Прокурорската колегия ги прие в сряда.

Спорове обаче имаше и по отношение на срока, след като правосъдният министър проф. Янаки Стоилов силно настоя анализите и на прокуратурите, и на съдилищата да бъдат изготвени в срок до 40 дни – до края на месец юни. Това обаче предизвика отново реакцията на главния прокурор, който заяви, че не вижда смисъла и целта на цялото това бързане и препускане, при положение, че идеята на задачата всъщност е не да се обслужват интересите на дадени политически представители, а да се направи обективен и всестранен анализ.

 „Прокуратурата има интерес към обективен и всестранен анализ, който не може да се случи в този срок, който предлагате. Това го знае всеки обикновен административен ръководител на която и да е структура. Ние сме тук и правим това не за да обслужваме някакви политически желания и да даваме аргументи на един бивш или бъдещ парламент. Ние не сме тук, за да упражняваме някакъв политически слугинаж“, каза Иван Гешев.

След като в крайна сметка Пленумът прие срокът да остане тримесечен, както е гласувала Прокурорската колегия, дебатите преминаха към обсъждането на критериите на Съдийската колегия. Още в началото обаче Йордан Стоев от Прокурорската колегия обърна внимание, че всъщност сред материалите липсва предложено от Съдийската колегия конкретно решение, въпреки гласуваните точки и подточки до късно в сряда. Това наложи кратко прекъсване на Пленума и събиране на Съдийската колегия, за да се приеме изричен диспозитив.

В крайна сметка и „съдийските“ критерии бяха приети, като в случая остана отворен единствено въпросът кой ще влезе в работната група по анализа и колко време ще отнеме той. Тези въпроси обаче, поради факта, че са от компетентност за решаване на Съдийската колегия, а не на Пленума, останаха за идната седмица.

Още по темата

Двама мъже са привлечени към наказателна отговорност за купуване на гласове във врачанското село Краводер

Предишна новина

Tsvetan Vassilev and Emilian Gebrev also with a supporter in the caretaker government

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 17
  "Народе????" | нерегистриран
  21
  -17

  Ако някой си мисли, че служебното правителство е назначено, за да организира и проведе изборите, акъл го лъже. То е назначено, за да ПРОВАЛИ провеждането на изборите. Избори няма да има!

  Вся власть Советам!-разбирай на болшевика Радев.
  Бедна ни е фантазията какво ни чака.

 2. 15
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  81
  -49
  До коментар #13 от "За сайтчето,това е нормално | нерегистриран":
  Голям цирк ! Горският иде !

  ПРИЯТНИТЕ ПЛЮСОВЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

  Не мога да се нагледам на новите министри и премиер. Приятното усещане, че не гледаш банкянски тулуп, почти го бях забравила. И се замислих колко много плюсове, и то приятни, има служебното правителство:
  – Премиерът не изглежда като ментално увреден комбайнер, провеждащ психотерапия и на когото хората не смеят да кажат нищо, за да не изпадне в амок.
  – Министрите имат видимо КИ над 100, което е много приятна промяна в сравнение с предишните няколко правителства.
  – Никой от новото правителство не ходи в дрескод като избягал от къра и на път за селската дискотека.
  – Външният министър няма басмяна рокличка!
  – Вътрешният министър не изглежда като избягал от затвора престъпник – рецидивист.
  – Министърът на културата не е подивял алкохолик.
  – Министърът на икономиката ме оставя с усещането, че е учил икономика и е компетентен по темата, което също е много приятна промяна в сравнение с предишния.
  – Видимо не се наблюдават хищни калинки по институциите.
  – Управляващите не изглеждат като изтървани от специализирано здравно заведение за душевни и ментални травми.
  – Новите управляващи говорят членоразделно, използват думи с повече от една сричка и досега не са ни нарекли тулупи и безделници.
  – На прима виста са напълно способни да си вършат работата, за която са избрани!
  Признавам, че дори само обстоятелството, че не са герберасти и дебили /то двете неща си вървят кумулативно/, ме изпълва с кротко доволство от живота……

 3. 14
  | нерегистриран
  33
  -48

  Резултатът от отлагането на проверката ще е като излизането в неплатен отпуск на пишман шефовете ветропоказатели.
  Накрая ще го отнесат обикновените магистрати. Това е положението.

 4. 13
  За сайтчето,това е нормално | нерегистриран
  11
  -46
  До коментар #3 от "Видяхте ли? | нерегистриран":
  Видяхте ли как "Правен" свят обърна палачинката пак срещу Янаки Стоилов? Три пъти за една седмица....

  Голям цирк ! Горският иде !

 5. 7
  Слугинаж | нерегистриран
  40
  -45

  Човекът, останал сляп за ДП в делото за КТБ, за Апартаментгейт, за "размазването на физиономии" от Борисов, за многомилионния Студен резерв за доктор Доган, за разнасяните 60 млн от Шехерезада и за бистришкия й палат, за чекмеджето с пачки и кюлчета, за Мата Хари и т. н., и т. н. не упражнявал политически слугинаж. Ха, ха, ха.

 6. 5
  Престъпника от ЦУМ -Цацаров кога? | нерегистриран
  35
  -51

  Овощаря, данъчен измамник и търговец с влияние, кога ще бъде отстранен и разследван?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.