Гешев за шпионския скандал: Първото, което трябва да стои пред нас, е дали обичаме България и защитаваме нейните интереси

Гешев за шпионския скандал: Първото, което трябва да стои пред нас, е дали обичаме България и защитаваме нейните интереси
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:ПРБ

„Не бих сравнил с което и да е дело в България до момента. Включително и относно случаите на осъществяване на действия, несъвместими с дипломатически статут. В този случай – в исторически план в България не е наличен такъв след 9 септември 1944г. В Европа единственият сходен случай е "Петорката от Кеймбридж". Но при нас никой не избяга. Не че един не направи опит. Гордея се с това, което направиха българските служби и българската прокуратура последните няколко месеца – случай без аналог“. Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разбитата престъпна група от шпиони, чийто ръководител се оказа бивш шеф на военното разузнаване и настоящ негов служител.

„Българските служби показаха, че са възстановили съсипания си потенциал след 1989г. Надявам се този процес да е траен. Става въпрос за дело свързано с чувствителна информация, касаещо не само българската национална сигурност, но и сигурността на НАТО, ЕС, САЩ – евроатлантическите ни партньори. Групата е била под контрол от доста време. Взети са всички мерки относно проблемите, които може да създаде по отношение на националната сигурност. Прокуратурата процедира по този начин последните 3-4 години. Максимално сме открити по всеки един случай с цел да информираме  пълно българските граждани и то в обема, който законът разрешава, без да се нарушава презумпцията за невиновност и без да се застрашава разследването“, допълни главният прокурор.

Той бе категоричен, че оповестяването на доказателства по разследването за шпионския скандал е единствено в интерес на българските граждани, които по думите му „имат право да знаят, за да бъдат обективно информирани и да си изградят гледна точка“.

„По този начин сме представяли фактите и по други случаи. Като например разговор на един човек, който се укрива в ОАЕ. Трябваше да се види колко е грозно всичко, което правят тези хора. Аз не мога да забраня на всеки да интерпретира фактите, както му е политически угодно. Ние представихме фактите както ги вижда българската прокуратура. А и това не са само факти, това са доказателства. За да могат българските граждани да си изградят представа кой какво е направил. Ако ти си кадрови разузнавач, защитаваш националната сигурност. И българските разузнавачи го правят. Ако говорим за руско разузнаване, аз разбирам дейността им. Но не мога да я приема, защото застрашава националната ни сигурност“, каза още Гешев.

И допълни: „Но тук става въпрос за българи (служители на Военното разузнаване, на Министерство на отбраната), продаващи собствената си държава за стотинки. Това са хора, клели се да защитават страната си, както каза колегата от военно-апелативната прокуратура. Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите. Предатели винаги е имало като започнем от Юда за 30 сребърника. Българската прокуратура и българските служби ще се противопоставят на всякакви заплахи, касаещи националната сигурност. Не става въпрос дали харесваме една или друга държава. Първото, което трябва да стои пред нас, е дали обичаме България и защитаваме нейните интереси“.

„Какво щях да работя преди 1989-а? Щях да работя същото. Щях да защитавам националните интереси. Това е работата на прокуратурата и на българските служби за сигурност. Какви са интересите решават българските политици и българската избиратели. Има доказателства, че става дума за шпионаж в интерес на Руската федерация. Ако има доказателства по отношение на други държави, аз нямам притеснение да работим по същия начин. Нищо няма да ме спре да върша това, за което ми плащат българските граждани“, завърши коментара си Иван Гешев.

Още по темата

Следователите избраха Стефан Петров за свой представител във ВСС единодушно

Предишна новина

Полиция и протестиращи се сблъскаха по време на неразрешена демонстрация в Германия

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  | нерегистриран
  3
  -1

  Браво! Службите все още са пълни с впили се по места квазисоциалисти и ДС-младши , които чакат отново да възкръсне оня строй ...като птицата Феникс.

 2. 18
  !!! | нерегистриран
  6
  -1

  Тази екзалтация не е на добро. Показва дълбоки личностни комплекси, които заемането на висша държавна длъжност допълнително обостря. Необходими са мерки в спешен порядък.

 3. 17
  | нерегистриран
  12
  -4

  Пази боже сляпо да прогледа.
  Толкова прост и невеж не сме имали-дори и лудият Филчев не беше толкова жалък.

 4. 12
  Шиши | нерегистриран
  6
  -1

  Той не е ли един конкретен гражданин, който плаща?

 5. 11
  политнекоректен въпрос | нерегистриран
  6
  0

  Хванахте руски шпиони. Чудесно. Но нима твърдите,че няма турски шпиони? Кога ще бъдат хванати шпиониращи за Анкара? Или -100 млн на Турция не е инсталирала свои агенти в 6 милионната България?

 6. 10
  Вярвам само на този човек | нерегистриран
  7
  -3

  Преди година, в дефилета по същите телевизии, също пред подбрани журналисти, същият този човек разказваше за разкрития, че седмокласник можел от дома си да разпределя дела....

 7. 9
  | нерегистриран
  4
  -5
  До коментар #6 от "Милиционер от Симеоново | нерегистриран":
  Какво става с презумпцията за невиновност?
  Само питам, не се заяждам.
  За един приятел от прокуратурата се интересувам.

  Действа си, какво да става? Ако е нарушена, може ли да обясните как и по какъв начин? За един приятел питам...

 8. 7
  | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #3 от "Ivaylo Radulov | нерегистриран":
  Обективна истина е , че службите в милата ни Родина са пробити от бивши съветски фенове и настоящи рашисти , които в повечето случаи са потомци на първите... Подбора на служители в сигурността е невероятно порочен. Добре е , че страната ни е наблюдавана от служби по сигурността на нашите съюзници , което е довело да няколко удара срещу резидентурите на Кремъл , какъвто е и този. Но има още много да се работи , чисти и проветрява...

  А какво мислиш за турската резидентура ?
  Дали пък не съществува, щото са в НАТО,а?

 9. 6
  Милиционер от Симеоново | нерегистриран
  16
  -1

  Какво става с презумпцията за невиновност?
  Само питам, не се заяждам.
  За един приятел от прокуратурата се интересувам.

 10. 5
  ТОТЮ | нерегистриран
  3
  -29

  БРАВО ГЕШЕВ,БРАВО ДАНС,БРАВО МВР!!!!!!! НО СЕ ЧИСТЕТЕ ОТ КОМУНЕТАТА И РУСОФИЛИТЕ,ЧЕ КРАЙ НЯМАТ,КАКТО ИЗГЛЕЖДА!!!!!
  ОЩЕ ВЕДНЪЖ-Б Р А В О !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.