Гласуват за нов член на Прокурорска колегия на ВСС на 26 септември

Гласуват за нов член на Прокурорска колегия на ВСС на 26 септември
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев свиква Общо събрание (ОС) на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще се проведе в две последователни съботи на 19 септемрви 2020 г. и 26 септември 2020 г., съобщиха от държавното обвинение. 

Събранието е свикано на основание чл. 29а, ал. 2 от Закона за съдебната власт във връзка с чл. 16, ал. 4, изр. второ от Закона за съдебната власт и Заповед на главния прокурор от 02 юли 2020г., при спазване изискванията разписани в Правилата за провеждане на избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, приети с решение на Пленума на ВСС от 2016 година. 

"Правен свят" припомня, че изборът на нов член идва след като Даниела Машева бе избрана за заместник-главен прокурор и встъпи в длъжност на 1 юли. Предложението дойде от главния прокурор Иван Гешев и така доскорошният съдебен кадровик Машева зае поста на зам.-главен прокурор към Върховна касационна прокуратура. Това налага на нейно място да бъде избран друг магистрат за член на ВСС. 

Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на ВСС като депозират предложенията си в деловодството на Висшия съдебен съвет не по-късно от два месеца преди първата събота на провеждането на събранието (17 юли 2020г.), заедно с писменото съгласие на кандидата. Те ще бъдат обявявани заедно с мотивите и имената на предложителите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни от постъпването им.

В четиринадесетдневен срок от обявяването на предложенията (03 агруст 2020г.) кандидатите трябва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона, които също ще бъдат публикувани в срок до три дни от представянето им (06 агруст 2020г.) на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Становищата за кандидатите и въпросите към тях могат да се представят до 04 септемрви 2020г., след което ще бъдат поставени на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след постъпването им (08 септемрви 2020г.).

Още по темата

След като скри паролите на телефоните си, Узунов се скри и от журналистите

Предишна новина

Христо Иванов се катери по гърба на Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.