Главният инспектор трябва да е "многоръкия Шива", а не "многоликия Янус"

Главният инспектор трябва да е "многоръкия Шива", а не "многоликия Янус"

Независимо какъв ще е крайният резултат от инициативата на Съюза на съдиите в България (ССБ) да организира публични номинации и излушване на кандидати за главен съдебен инспектор, този акт има много голямо обществено значение. След днешното изслушване депутатите в парламента губят всякаква възможност да поддържат тезата, че просто няма подходящи кандидати за поста главен съдебен инспектор, което да им позволи да бавят и отлагат избора. Това заяви днес правният директор на Институт "Оворено общество" Иванка Иванова по време на изслушването на двете съдийки, номинирани за главен инспектор – Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд.

Значението на безпрецедентния до момента акт на ССБ има и един втори аспект, заяви Иванка Иванова. На този фон вече няма как да бъде прокарана една напълно несъстоятелна кандидатура, на което досега сме бивали свидетели. Качествата на хората не могат да бъдат преценявани абстрактно, ефективната преценка става при сравнение, но досега нямаше как да има състезание, каза Иванова. Бих препоръчала на ССБ да повтори тази процедура при избора на председател на Върховния касационен съд, каза Иванка Иванова.  

Изслушването се проведе публично в конферентната зала на Съдебната палата пред съдии, представители на неправителствени организации и журналисти, продължи близо три часа и беше излъчвано онлайн. На него присъства цялото ръководство на Върховния касационен съд (председателят Лазар Груев, зам.-председателите Полина Панова, Таня Райковска и Красимир Влахов, зам. председателят на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев, както и съдиите от този съд Весела Павлова, Милена Златкова, Николай Гунчев (съвносител на кандидатурата на съдияТочкова заедно със съдия Борислав Белазелков от ВКС), съдийките от ВКС Мими Фурнаджиева и Капка Костова, представители на редица НПО, работещи в областта на правосъдието и др. Калин Калпакчиев беше единственият член на ВСС, който дойде на събитието.

 Думите на Иванова в никакъв случай не са само куртоазия, защото дискусията при изслушването на двете съдийки наистина протече при едно недостижимо за парламента ниво, когато се правени някакви опити за демострация на "прозрачен" избор, двете кандидатки показаха висок професионализъм, задълбочен анализ на проблемите и перспективите пред Инспектората и много сериозно отношение към колегията.

При представянето на кандидатурата на съдия Точкова Николай Гунчев от ВАС направи много силно и точно описание на ситуацията:  

"Включването в номинация или представянето на кандидатура за ръководна длъжност в съдебната система стана сериозно изпитание за духовната устойчивост на хората в нашата гилдия.

Трябва сериозно да се замислим защо ръководните длъжности във всички сфери на управлението са апетитни и има много кандидати, а в аналогична ситуация на избор в съдебната система няма желаещи. Хората, чието призвание е да са магистрати, не само бяха демонизирани в обществото, но дори основни човешки права като презумпцията за невинност са ни отнети и на нас гледат като на потенциални престъпници или като на глупаци. Стъпка по стъпка се реализираше атаката, която целеше да злепостави съдебната власт и постепенно да я подчини. Атакувайки хората в системата един по един, се стига до подкопаване на цялата ни съдебна система и на силата на третата власт, която е основния гарант за демокрацията.

Знаех, че ще бъде трудно да се представя кандидатура, особено след ситуацията, която се разви с номинацията на моята високоуважавана колежка съдия Веселина Тенева - човек с безукорна репутация, несъмнен професионалист и личност с несъмнени човешки достойнства. Въпреки това за мен, като съдия, който държи на професионалната етика беше много важно Съюзът на съдиите да излезе с няколко кандидатури, за да изключим всякакви възможности за политически манипулации с нашето добронамерено желание да предложим за главен съдебен инспектор човек с професионални илични качества,  и най-вече със собстевна индивидуалност и собствени убеждения, които умее да тстоява. Ако ми разрешите да използвам метафора - трябва ни човек като "многоръкия Шива", а не като "многоликия Янус"."

И двете кандидатури са достойни, каза Гунчев, макар че формално задачата му бе да представи съдия Точкова. Самият факт, че двете са приели да участват в номинациите е доказателство за тяхната смелост и решителност да бъде защитен имиджът на магистратската общност, добави той, като отбеляза също така, че се надява всички останали с отношение към това "почтено съревнование" да бъдат на нивото на двете колежки. Гунчев описа много вярно опасенията на гилдията за предстоящата кампания: "Преди да се изправя тук пред вас, реших да се информирам как се приемат кандидатурите и се зачетох в коментарите към статиите. Колеги, останах омерзен. Трябва да си признаем истината - който и да бъде предложен, ще бъде разпънат на кръст и по презумпция ще е виновен за безброй неща. Виновен за съдийските си решения по знакови дела, без значение колко са правилни и какъв е резултата. Виновен за това, че има пари, ако е имотен. Виновен за това, че няма пари, ако има заеми. Виновен за това, че е от столицата или за това, че е от провинцията... Няма нужда да продължавам."

Тези думи обясняват защо почти всеки, който правеше изказване в началото, го започваше с "благодарност към тези две смели дами, които поеха отговорност в изключително тежък и критичен момент", заяви във встъплението си Таня Маринова, председател на ССБ.  

На свой ред Галина Иванова, съдия в Софийски градски съд, представи номинацията на Вера Чочкова – ерудиран специалист, който е поставил един висок стандарт в работата си и с качеството на актовете си.

И двете съдийки направиха впечатляващо представяне на концепциите си и вижданията си за проблемите на инспектората и необходимостта от промени.

Инспекторатът е показал много проблеми в работата си, които личат и от избирателно качените актове за проверки на сайта му, каза съдия Чочкова. ИВСС не е приел методика и не е изработил критерии за оценка на работата на магистратите, проверките се фиксират изцяло върху срочността, като за критерий се възпримат изцяло фиксираните инструктивни срокове. В същото време съвсем ясно практиката на Съда в Страсбург, включително и решението по делото "Хамънов", е задала параметрите на разумните срокове,сред които на първо място е правната и фактическа сложност на делата. Чочкова посочи още, че са необходими и законодателни промени, тъй като "в сегашната си рамка Инспекторатът не може да изпълни функциите си". По думите й нямало е никаква пречка Инспекторатът да се заеме  и с проверка на сигурността на системата за случайно разпределение на делата. Тядаде пример: "колега гледа дело срещу съдия от Градски съд, който беше си разпределил дело". И заключи: "Мисля си, че нямаше никакво основание Инспекторатът да не се заеме с една проверка на сигурността на тази система. Когато е отворена една врата за създаване на корупционни практики – тя трябва не просто да бъде затворена, а зазидана".

Инспекторатът не следва да се възприема като наказателен отряд, а като орган, който да оказва помощ на съдилищата, заяви при представянето си Теодора Точкова. Според нея трябва да се засили ролята на ИВСС при атестиране на магистрати, доколкото при проверките се събират конкретни данни за работата на всеки магистрат и административен ръководител. Точкова подчерта важността на правомощието на ИВСС да сигнализира компетентните органи за необходимостта от приемане на тълкувателни решения или постановления с оглед отстраняване на противоречивата съдебна практика

И двете кандидатки отговориха еднозначно на въпроса има ли ИВСС правомощие да проверява върховните съдии. Няма никаква пречка и до момента ИВСС да проверява върховните съдии.

"Не зная защо това не се е случило досега, досегашният главен инспектор Ана Караиванова няма публични изявления по този повод",каза Чочкова.

Всички съдии, включително и върховните до определена възраст, подлежат на атестиране, а в критериите за атестациите се включват и резултатите от проверките на инспектората, каза Точкова.

-------------------

На сайта на "Правен свят" потребителите можеха да наблюдават на живо публичното обсъждане на двете номинации, като излъчването се осъществява от BulStream.com. По-долу вижте и пълен запис на събитието

Още по темата

Проверяват бронята на барeтите

Предишна новина

Главният прокурор командирова Иван Ванчев в Пловдив

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  Анонимен | нерегистриран
  0
  0

  Чичкова и Точкова ха -ха -ха

  Е това ако не е интелектуална гавра с малоумната ви гилдия.........

 2. 36
  ха,ха | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#32] от "до 31 ":
  ССБ на кои граждани сте помогнали,че не разбрах, аз съм писал до вас и никакъв резултат.

 3. 35
  моралния | нерегистриран
  3
  -1


  До коментар [#26] от "456 и не сме паднали от възторг от номинациите ":
  демонстрация на дейност, никой не се интересува от техните мнения,само
  те се възторгват

 4. 34
  | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#30] от "до предната антифашистка":
  иСказването Ви искрено ме разсмя... Неграмотно, с помпозни думи и клишета, фашизоидно и силно неадекватно. В крайна сметка именно затова и безобидно, и най-вече смешно. В първия момент дори помислих, че пародирате /идва от пародия...
  Венсеремос!

 5. 33
  до 32 | нерегистриран
  4
  -2

  ЕК не даде ясна оценка , а реагира на писмата вие които пишехте за да защитавате Мързелива Тодорова и изобщо не беше наясно тази комисия какво е правила госпожата всичко беше изкарано политически натиск . Независимоста на магистратите е гарантирана и който има нужда някои освен закона да му гарантира независимостта според мен не е за магистрат .За какво тогава според теб има несменяемост и имунитет ? Това малка гаранция ли е или сте някакви мижитурки навряни в една организация за защита ЕК насърчава да се работи с гилдийни организаци с мисълта за по задълбочена експертиза и чуване на повече мнения , а не за сплетни и конфронтации,и за сфери на влияния и дрязги с прокуратурата кой бил по велик магистрат.

 6. 32
  до 31 | нерегистриран
  6
  -8

  и с какво е нанесло вреди на системата ССБ?!С куража и смелостта си да изразява позиция и защитава независимостта на съдиите и правото им да правораздават без натиск, масонско влияние и корупция ли ?!С това че направи показно как може и трябва да се издигат кандидатури на почтенли и качествени магистрати за отговорни позиции в системата ли?!С това , че не се страхува да изарзи и критика срещу институциите, които вместо да помагат понякога с решения и реакции или липсата на такива, вредят на магистратите , с това ли?!Смешник!В няколко поредни доклада Европейската комисия ясно даде оценка за полезността и дейността на ССБ , нещо повече, ЕК дори насърчи институциите да работят с гелдийните организации и ССБ и с неправителствения сектор за да постигнат ефективна реформа .Така че не ни мисли за такива овце, добре че го има ССБ и колегите, които помагат чрез него за позитивните промени в съдебната система , които ползват и магистратите и гражданите и всички ни .

 7. 31
  до 30-тата спънка на цивилизацията | нерегистриран
  6
  -3

  Респект и доверие се печелят по друг начин , а не с емоционални етикети и беседи с нравоучения Печелят се с достойно поведние ,морал,етика.... .Според мен ССБ е нанесло повече вреди отколкото ползи на съдебната система. Лидерите на ССБ - например М Тодорова използва позициите си в ССБ за да избегне справедливо, според мен изгонване от съдебната система Политизира собственият си мързел и естественно обществото се обърна срещу съдиите За Калпакчиев даже не ми се и пише ...само да спомена прескачането на нива .... Та за какви реформатори,прогрес и позитивно говорим ....хора без морал да стават морални стожери Говорителката Куцкова и тя същият дол дренки - та ако това ви са прогресивните реформатори не бглагодаря

 8. 30
  до предната антифашистка | нерегистриран
  4
  -3

  Човек може да уважава едно исказване, само когато има резон, а когато е израз на завист, злоба и безсилие срещу нещо позитивно, което се случва, какво уважение може да провокира подобно поведение?!Такива хора наистина са жалки, дори не заслужават съжалението ни заради самоизмъчването им, че не могат да спрат позитивното,случващо се около тях и въпреки тяхната съпротива!Такива спънки винаги е имало във всяко общество, надяваме се обаче, че прогресивните и реформаторите са повече от спънките за цивилизацията.;))

 9. 29
  | нерегистриран
  5
  -3

  До коментар [#27] от "до предната неразбрала с поредните изказвания":
  Имайте повече толерантност към тези, които не споделят вижданията Ви. Обратното е фашизъм.

 10. 28
  до 27 | нерегистриран
  5
  -4

  Много соц.поезия и проза явно си прочел-освободи малко напрежението и остави класовата борба :)))) цитат на ССБ-ец : Дори не ми е жал за такива като теб, защото вие сте кърлежите в системата, паразитите , които пият кръвта й и я дърпат към дъното и калта години наред.Вашето време е на привървшане, системата няма нужда от вас , така че колкото и да агонизирате, довиждане и даже сбогом скоро и завинаги!

 11. 27
  до предната неразбрала с поредните изказвания | нерегистриран
  5
  -8

  Такива като тебе, които са свикнали да какавидят и мимикрират в мъглата и миманса, очеизвадно не могат да оценят една демократичан, прозрачна и открита процедура за намиране на почтени съдии с професионални качества.Сигурно е много страшно да те осветят и да се видят кирливите ти ризи, за това си щедра на сарказми и обиди към усилията на другите, които не се срамуват ис трахуват да излязат и останат на светло с открити чела и лица. Дори не ми е жал за такива като теб, защото вие сте кърлежите в системата, паразитите , които пият кръвта й и я дърпат към дъното и калта години наред.Вашето време е на привървшане, системата няма нужда от вас , така че колкото и да агонизирате, довиждане и даже сбогом скоро и завинаги!

 12. 26
  456 и не сме паднали от възторг от номинациите | нерегистриран
  16
  -4

  Не мога да разбера епохалното значение на това излушване . Една организация си провежда вътрешни номинации . Изслушването става в народното събрание след като се видят концепции,дипломи,имотно състояние..... Защо е тази парадност с фанфари и медийна музика Все едно една партия като си прави номинациите да извика всички медии,нпо-та и тн . ССБ си реди листата по показен начин ....ами така решили хората -такава е медийната политика на ССБ -лошо няма - но и ние не сме канарчета

 13. 25
  | нерегистриран
  21
  -6

  Чоч, която закъснява с часове за зала, е кандидат. Криско Влъх, който скокна безобразно по инстанциите и заряза СРС без да направи нещо съществено за него, обсъжда кандидатите. Лазара, който никога не стана част от съд. система и който вечно е въздържал се, за да не би да засегне нечии интерес, и той там, а на събрание за тълкувателни решения на ВКС не смее да стъпи. Марината, която ще се избие с Тодорова за власт. Мани, мани, тези ще излъчват гл. инспектор.

 14. 24
  | нерегистриран
  14
  -3

  Ако жълтият чорапогащник /или жартиери?!/ са признак на екстравагантност и ако носителят му е бъдещият Главен инспектор, очаквам да толерира всякакви екстравагантни прояви на правосъдна дейност.

 15. 23
  лазер | нерегистриран
  11
  -3

  Многоликия Янус беше в залата, но си отиде, защото имаше служебни ангажименти :-)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.