Главният покурор потвърди за арести в Бургас за тероризъм и връзки с "Ислямска държава"

Главният покурор потвърди за арести в Бургас за тероризъм и връзки с "Ислямска държава"
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

Арести в Бургас заради тероризъм. Става въпрос за български гражданин от сирийски произход, който е симпатизирал на „Ислямска държава”, по неофициална информация на “Нова телевизия“.

По информация на БНТ майката на задържания е българка, а баща му - сирийски терорист от ИДИЛ. Наскоро синът му му гостувал, а след това се прибрал в родния си град Бургас, откъдето пък е майка му. Става въпрос за 20-годишния Мохамед А., който е тренирал борба и е завършил е спортното училище в морския град, съобщава местният сайт "Флагман".

Младежът заминал при баща си в Сирия веднага след абитуриентския си бал. В момента Мохамед е разпитван от антитерористи в сградата на Областната дирекция на МВР, където пристигна и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Очаква се младежът да бъде привлечен за обвиняем. Извикан му е служебен защитник - адвокат Веселина Василева, която е пред сградата.

Арестът беше потвърден от главния прокурор Иван Гешев, който бе в парламента, за да представи доклада за дейността на прокуратурата за 2019 година. Той обаче заяви, че подробности ще дадат от Специализираната прокуратура. „Става въпрос за дело, касаещо тероризъм. Темата е чувствителна, колегите от Спецпрокуратурата ще преценят колко и каква информация ще дадат”, каза Гешев.

Междувременно Иван Гешев коментира и най-актуалните разследвания от последните седмици. Той подчерта медийния и политически натиск, включително отвън, по делото за продажбата на 33 на сто от държавния дял на електроразределителното дружество EVN, по което Специализирания съд оневини Прокопиев и двамата бивши министри Дянков и Трайков. "Прокурорите ще изготвят протеста, ако не са го изготвили вече. Тук ситуацията е много интересна - един кръг от медии, които претендират за това, че защитават независимостта на съда, говорят, че съдът е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха кампания от неистини, от натиск върху съда, включително международен натиск, включително и мрънкане пред посолства, и какво ли още не", каза главният прокурор.

"Даже една международна, журналистическа организация, забравих й името /б.р. - "Репортери без граници", които бяха в съдебната зала/, каза, че в делото са извършени безброй процесуални нарушения. В един момент, когато се видя, че има оправдателна присъда, и ситуацията се промени рязко в посока на справедливост на съдебното решение. Подсъдимият Прокопиев, защото той все още е подсъдим, не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Банев, Арабаджиев, Миню Стайков, обвиняемите Бобокови - всички те са невинни до доказване на противното", продължи Гешев и констатира, че единствената прилика между Прокопиев и "престъпника Брендо", е част от защитата му.

"Давам следния пример - когато разследваш определено лице, той обвързва това, че е собственик на медии. Означава ли това, че ако престъпникът Брендо си основе два сайта, той не трябва да бъде разследван? Ето на това да си отговарят гражданите и да не слушат кой какво говори, а кой какво прави", каза главният прокурор.

Гешев посочи, че не чисти България от бизнесмените, а от престъпниците, а поводът за изказването му бе негов туит по повод спецакцията за боклук, заровен на терен на бивше ТКЗС край Червен бряг. Данните водят отново към разследването на Бобокови.

"Ние не чистим България от бизнесмени, които замърсяват България, а чистим от хора, които са осъществили състави на престъпления, независимо дали става въпрос за политици, бизнесмени, олигарси, социално слаби. Истината е, че, ако цитирам Еклесиаст, има време за всяка работа под небето, има време за съединяване, има време за война, има за мир, за мълчание, за говорене... Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата  на войната- войната с престъпността - да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват", отсече Гешев.

На въпрос за атаките от седмицата на президента Румен Радев към държавното обвинение бе лаконичен: "Няма да коментирам емоционални изблици на български политици. Няма да коментираме политически изказвания, ние си вършим работата".

"На мен ми е ясно, че прокуратурата ще бъде подложена на натиск, на атаки и очаквам с интерес развитието", обобщи Гешев.

По-рано в пленарната зала той уведоми депутатите, че "българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание".

Още по темата

Министерството на правосъдието предлага създаването на единна Информационна система на съдебното изпълнение

Предишна новина

Прокурорската колегия назначи Даниела Машева за заместник на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Държавата не мойм я върна. Дебелию не я дава. Тва е.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.