Главният прокурор е категоричен: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган и Пеевски

Главният прокурор е категоричен: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган и Пеевски
Главният прокурор в Червен бряг, снимки:ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев посети землищата, в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен, където бяха намерени изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива. Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени братята Атанас и Пламен Бобокови, както и длъжностни лица.

„До този момент са изкопани над 120 тона. Данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба  и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш. Има леки нива на радиоактивност, при определени условия представлява опасност за здравето на хората, за въздуха, за почвата. Това е едно от местата. Наблизо има едни четири ями на ТКЗС с размери 10 на 6 м с дълбочина 3 м, които са запълнени със същото. Отпадъкът е идентичен, маркировките са идентични. Има още две такива места – едно около Плевен и едно до София в близост до „Кремиковци“. Така че говорим за стотици тонове опасни отпадъци. Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона лева или евро. Това е престъпление срещу бъдещето на България“, коментира главният прокурор.

„Ако си „бял бизнесмен“ и правиш това нещо, не искам да си представям какви са „черните“. Виждате, че всички работят в специални костюми, въздухът е рисков, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИОСВ, защото работят в изключително трудни условия“, заяви Иван Гешев. Той попита и „в коя държава от ЕС това може да се случи – лицензирана фирма, която няма никакви кадри, никаква техника, и плаща на някой, за да се зарие опасният отпадък“, каза още той.

В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри. „Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“, посочи още той.

В профила си в Twitter Гешев коментира случая: ""Бели бизнесмени" тровят децата на България. Прокуратурата върши своята работа срещу това. Но и всеки от нас трябва да избере дали да е на страната на олигарсите или на страната на закона. От нашия избор зависи дали ще живеем по-добре в собствената си възродена Родина".

Още по темата

От НФСБ предлагат само шефът на НСО да определя кой и как да бъде охраняван

Предишна новина

ЕСПЧ осъди България заради отказ да признае смяна на пола на транссексуален

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 17
  | нерегистриран
  16
  -1
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  Възможно е да е грешка на езика, защото действително Каренин и керенски са близки по произношение. Но не това е най важното. За мен по важно е събирателния образ на любенка, която кара бриниран джип и се разхожда с пищов. Мутрифицирането на правосъдната власт е по страшно от това на изпълнителната власт. Защото избори за съставяне на правителство се печелят, но съдебен мандат е до пенсия.

  Ехееееее! Браво! Браво! Как пък точно за Аврора се сети, а не за десанта в Нормандия? Апропо, кмета на Бургас- това изявено ГЕРБ нещо, търгувал ли е с влияние по отношение на Росенец???

 2. 16
  | нерегистриран
  28
  -3

  Възможно е да е грешка на езика, защото действително Каренин и керенски са близки по произношение. Но не това е най важното. За мен по важно е събирателния образ на любенка, която кара бриниран джип и се разхожда с пищов. Мутрифицирането на правосъдната власт е по страшно от това на изпълнителната власт. Защото избори за съставяне на правителство се печелят, но съдебен мандат е до пенсия.

 3. 15
  Е може ли такова излагане господа прокурори | нерегистриран
  10
  -14
  До коментар #9 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  Не се притеснява защото знае, че НЯМА да ги разследва :-) Еклиаст и Каренин му го говорят

  За какъв Каренин говори това просто момче ? Сигурно има предвид Александър Керенски . Запомнете, няма Каренин , има Александър Керенски ,той през 17г е бил в зимния дворец.Този резил е достатъчен.Срам .

 4. 14
  Правен свят | нерегистриран
  10
  -1

  Органът на Инструмента

 5. 13
  адвокат | нерегистриран
  13
  -1

  Като не се страхуваш,дай зелена улица на подчинените си,да стартират досъдебни производства срещуББ,ДП,АД,СЦ,ВГ,и още десетки видни властимеющи.Има толкова много законни поводи и достатъчно данни,че десетки прокурори няма да могат са сколасат.

 6. 12
  Георги Велков | нерегистриран
  17
  -2

  Търся да закупя употребявана от лицето Иван Стоименов Гешев (Гошеф ?) -Каренин брандирана маска, или в най-лошия случай - употребяван в горещината каскет. Цената е почти без значение. От един велик човек - за музея на българската негодност.

 7. 11
  Уважаеми прокурори | нерегистриран
  17
  -2

  Затова четете само Винету! Простичко, лесно се помни, самобитно и като за индианци!

 8. 10
  Браво | нерегистриран
  14
  0

  Смело и достойно:))))€
  Що не почнеш с Държавният резерв, ей така лекинко.

 9. 9
  Tribus Verbis | нерегистриран
  18
  -1

  Не се притеснява защото знае, че НЯМА да ги разследва :-) Еклиаст и Каренин му го говорят

 10. 8
  | нерегистриран
  22
  -3

  МУТРИ ВЪН!!!

 11. 6
  До 6 | нерегистриран
  16
  -3

  Проблемът е в подателя на сигнала. Във връзка с това прокуратурата очевадно е изключително безпристрастна. Цяла България вида случилото се и направи справка с НК. Прочете и НПК. Въпросът е , дали прокуратурата може да чете?

 12. 5
  Някой | нерегистриран
  22
  -3

  За главния прокурор има ли правен проблем в окупацията на изключителна публична държавна собственост и обругаването на национални символи?!

 13. 4
  Само | нерегистриран
  23
  -3

  Само където разследвания срещу тях двамата НЯМА. Няма и да има при този главен прокурор

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.