Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ подаде оставка

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ подаде оставка
Тръмп лично предложи Сешънс за главен прокурор, но отношенията им се влошиха, а оставката му бе очаквана

Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс подаде оставка, съобщава NBC, като се позовава на заявление на самия Сешънс. 

Репортерът на NBC Пит Уилямс публикува в "Туитър" съобщение, в което се цитира туит на Сешънс, адресиран до президента Тръмп, в което се казва – "в отговор на  на Вашето искане – подавам своята оставка". Сешънс беше издигнат за поста лично от Доналд Тръмп, но в последно време отношенията между двамата се влошиха. Причината - Джеф Сешънс се оттегли от разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 година. Тръмп изрази недоволство, че това решение е направило възможно впоследствие да бъде назначен специален прокурор Робърт Мълър, който пое разследването за руска следа в надпреварата за Овалния кабинет.

Медиите очакваха оставката, като малко преди междинните избори писаха, че оттеглянето на главния прокурор е въпрос на часове. Също в "Туитър" Тръмп благодари на Сешънс за службата и обяви, че титуляр на поста ще бъде назначен по-късно. В профила си в социалната мрежа Туитър, Доналд Тръмп уточни, че за временно изпълняващ длъжността министър на правосъдието е назначен Матю Уитакър, досегашен началник на кабинета на Сешънс.

Джеф Сешънс беше изпратен с аплодисменти от служителите на правосъдното министерство.

Назначаването на досегашния началник на кабинета на Джеф Сешънс - Матю Уитакър за и.д. главен прокурор породи въпроси за бъдещето на разследването, което води специалният прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори. Уитакър вече е критикувал обхвата на това разследване и е казвал, че Мълър ще отиде твърде далеч, ако започне да проверява финансите на семейство Тръмп, защото това, по думите му, би показало, че разследването на Мълър е "обикновен лов на вещици", отбелязва вестникът.

В коментарна статия "Ню Йорк таймс" пише, че сега Конгресът и обществеността трябва да настояват за гаранции, че работата на Мълър няма да бъде възпрепятствана.

Вестник "Вашингтон пост" цитира служител на Държавния департамент, според когото сега Уитакър ще изпълнява надзора на разследването на Мълър. Досегашният главен прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс си направи отвод от тази роля, позовавайки се на активната си роля в предизборната кампания на Тръмп, което предизвика недоволството на президента. Досега разследването на Мълър се следеше от заместник-главния прокурор Род Розенстайн, с когото Тръмп също е в обтегнати отношения, но засега се смята, че няма опасност той да се раздели с поста си, пише вестникът. Макар че уволняването на Сешънс се очакваше отдавна, назначаването на Уитакър породи опасения, че президентът може да се опита да упражни контрол над разследването на Мълър. Уитакър в миналото вече е казвал публично, че евентуален приемник на Сешънс може да намали толкова много бюджета на Мълър, че разследването му на практика да спре, пише изданието.

Представители на Демократическата партия вече призоваха Мълър да бъде оставен да си върши работата и се ангажираха да разследват дали уволняването на Сешънс е имало за цел да възпрепятства работата на специалния прокурор. От януари демократите ще имат възможността да изпращат призовки за явяване на изслушвания в Конгреса, след като спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори на 6 ноември, отбелязва "Вашингтон пост". "Водещи републиканци предупредиха, че разследването на Мълър трябва да продължи", е заглавието на в. "Гардиън", цитирайки сенаторите републиканци Сюзан Колинс и Мит Ромни.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан предрече, че Мълър вероятно вече е изготвил доклада си за заместник-главния прокурор Род Розенстайн, който вчера бе освободен от задължението си да следи разследването за руската намеса в американските президентски избори от 2016 г. и евентуално съглашателство между Москва и предизборния екип на Тръмп, пише изданието.

 

Ръководителите на прокуратурите по-стриктно да проверяват причините за спрени и забавени дела

Предишна новина

Дело за грабеж на касетофон 12 години събира прах в кабинет на съдия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    123 | нерегистриран
    0
    0

    не бях прочел че става дума за САЩ помислих си за България и ми стана едно такова щастливо леко приятно но уви веднага се върнах в реалността

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.