Главният прокурор иска до 20 години или доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори, убили човек на пътя

Главният прокурор иска до 20 години или доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори, убили човек на пътя
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

До 20 години или доживотен затвор за пияни и дрогирани шофьори, такива без книжка или превишили скоростта с над 50 км/ч, вследствие на което са убили човек на пътя, иска главният прокурор Иван Гешев. Това съобщи говорителят му Сийка Милева по време на брифинг.

"Свидетелите сме на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта. Анализът сочи, че основните причини за настъпването на пътнотранпортни произшествия са употребата на алкохол и наркотици от водачите, липса на правоспособност и превишаване на скоростта", това каза на брифинг говорителя на главният прокурор Сийка Милева.

"Статистиката сочи, че само за няколко години броят е нарастнал многократно, например през 2015 г. наказателните производства, свързани с управление на мпс след употреба на наркотици е 90, а за 2019 - 3000 бр. Резултатът от този вид престъпления е отнемането на човешки живот или причиняване на трайни последстия на здравето. Престъпните състави и предвидени наказания на сега действиящия Наказателен кодекс не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост за пострадалите или техните наследници'", каза още Милева. 

 "В практиката редица престъпления по транспорта се квалифицират като непредпазливи, въпреки че са извършени след употреба на значителни количества алкохол или в пъти над разрешената скорост, което води до умисъл на дееца, в случая водача'', допълни още говорителят на главния прокурор

В тази връзка и предвид настъпилият инцидент с журналистът Милен Цветков, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт, както и представителите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на сега действащия НК.

Главният прокурор предлага наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено: при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност; при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Главният прокурор настоява, в тези случаи, в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му. Нещо повече, предложенията на главния прокурор предвиждат отнемане на моторното превозно средство във всеки случай на управление на над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотични вещества.

Според сега действащия Наказателен кодекс в полза на държавата се отнемат средствата за извършване на умишлени престъпления, собственост на дееца. Поради това главният прокурор утвърди, указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, и да се сезира компетентния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в полза на държавата.

Едновременно с това, главният прокурор създаде работна група за преглед и анализ на съдебната практика на престъпленията по транспорта с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки ПРБ цели постигането на по-висока ефективност от разследването на пътно-транспортните престъпления, налагането на по-строги наказания на всеки, който си е позволи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества, и отнемането на тези средства в полза на държавата, независимо от собствеността им.

Съдийската колегия на ВСС прие мащабни мерки за връщане на съдилищата към нормалността

Предишна новина

Министерство на правосъдието осигури видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    8
    -3

    Ех, жалка история.Един пловдивски Димов се пънеше преди време на отнема МПС, този и той не чете.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.