Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес
Иван Гешев, главен прокурор

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

Владислав Горанов: Колкото повече се знае за приватизацията, толкова по-добре

 

"Макар и доста отдалечени във времето голяма част от приватизационните сделки, ако има данни за извършени нарушения, проверката ще осветли начина, по който са извършвани сделките“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет по повод възложената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия приватизационен процес, предаде „24 часа“.

 

Не съм юрист да кажа дали вече могат да бъдат преразглеждани, би трябвало отговорът да бъде не, но ще се дадат отговори на много въпроси, които си задават българските граждани. Колкото повече се знае за тази част от българския преход, която може да се окачестви като неуспешна, по-добре“, коментира още министър Горанов.

 

В Министерството на финансите имали данни за това колко пари са постъпили от приватизацията, но информация по-скоро трябвало да се търси в звената, които са извършвали приватизация - Агенцията по приватизации, съответните министерства.

 

За връзката премиер - главен прокурор, за която сутринта спомена президентът Радев, Горанов каза, че не може да го коментира в контекста на изказването, че главният прокурор е подчинен на премиера.

 

По-скоро ДАНС може да извършва проверки на конкретни лица. Освен че и двамата са мъже, не мисля, че има друга връзка, заключи Горанов.

 

Още по темата

Огнян Донев е невинен за укриване на данъци, защото не можел да изчисли размера им, а НАП не му е напомнила

Предишна новина

Съдът отмени глоба на майка, отказала да ваксинира детето си

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Финикийски | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  А нещо за другаря Иван Костов и свитата му, като например пране на пари, за което давността не е изтекла...

  Парите на човека от с. Драгалевци, Софийско са в банки в Милано и близкия швейцарски град Лугано. След като направи комунистите капиталисти, драгалевчанинът си взе и своя тлъст пай. Пая си взеха и неговите ортаци, а сватът играеше по друга линия. Сега е моментът Гешев да им види сметката на тия двамата и останалите. Впрочем, къде се скри Бакърджиев ? Харчи си парите е краткият отговор.

 2. 9
  Генерала | нерегистриран
  2
  0

  За Сато -

  Никой който не ти е шеф не може нищо да ти нарежда . Принципал е министър председателя ,само той може ,както и трябва да отговаря за използваните от ДАНС срс-та ,ама пак се прави на гръмнат .

  Да престанат с тоя болшивизъм ,че ще им изяде главите !

 3. 8
  | нерегистриран
  7
  -1

  А нещо за другаря Иван Костов и свитата му, като например пране на пари, за което давността не е изтекла...

 4. 7
  Сватев | нерегистриран
  11
  0

  Не е лошо да проверят и общинската приватизация, тази на свата. Там доста имоти бяха продадени за жълти стотинки на приятели на кмета. Сега неговите приятели вземат от отдаване под наем на тези имоти суми от порядъка между 5000 и 20 000 евро месечно. Както и прочутите заменки, тогава бе приложен методът "Всички на масата"- и "седесари", и комунисти ,и "зелени", и дружбаши, всякакви.

 5. 6
  Сийка Милева | нерегистриран
  18
  -3

  Говорителката на главния прокурор казала:"В случай, че бъде установено, че е изтекла законовата давност, Прокуратурата на Република България има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените щети от него“. Къде има разписани правомощия на прокуратурата да установява щети по случаи, по които наказателно преследване не може да се води?!? Тези хора го удариха съвсем на болшевизъм.

 6. 5
  Сато | нерегистриран
  2
  -1

  За Генерала: там не е шеф, но може да нарежда, както и навсякъде, с няколко изключения. По втория въпрос - каквото не могат, има си професори. Същите вече са питани 2-3 пъти, така че за икономия на бюджетен ресурс възложителят е добре да направи консултации с тримата предишни Възложители. Опитът на 6А не е за препоръчване- пълно разхищение на финала.Item, delenda Cartago.

 7. 4
  Генерала | нерегистриран
  12
  -1

  Откога пък главния нарежда на ДАНС ,не знаех ,че и там е шеф ?! Друг е въпроса дали ДАНС могат да правят такива проверки !

 8. 3
  Въпрос | нерегистриран
  20
  0

  Това ревизия на ревизията на Цацаров от 2017 г. ли е?

 9. 2
  | нерегистриран
  21
  0

  Тези неща не бяха ли в архива на следствието, което именно заради това осакатиха

 10. 1
  RRR | нерегистриран
  26
  0

  Да плачеш ли, да се смееш ли.ДАНС могат само да пишат справки, след като са прочели два вестника и то за неща в далечното минало, които вече са проверявани.От тук нищо няма да излезе, дори само заради чл.80 от НК.А повечето сделки вече са проверявани, за който помни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.