Главният прокурор награди служители на ДАНС за висок професионализъм


На 29 септември 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров награди с Почетен знак на Прокуратурата на Република България и грамота 10 служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за проявен висок професионализъм и личен принос в противодействието на организираната престъпност. На събитието присъства и ръководителят на офиса на ДЕА в България г-жа Шийла Лайънс. Служителите бяха отличени в присъствието председателя на ДАНС Владимир Писанчев и заместник-председателя Ваня Стефанова, съобщиха от прокуратурата.

Отличени са агентите, реализирали изземването на 106.300 кг хероин през м. юли 2014 г. Наркотикът е превозван в товарен автомобил и е бил предназначен за Западна Европа. Установен е трансграничен канал за трафик на големи количества наркотични вещества. Повдигнати са обвинения. Операцията е оценена високо от чуждестранните партньорски служби.

През м. септември 2014 г. по информация на ДАНС е проведена международна операция на територията на страна от Близкия изток, в хода на която е разкрита лаборатория за производство на амфетамин и плантация за отглеждане на канабис. Намерени и иззети са 320 кг суха маса канабис, 36 000 растения канабис, прекурсори, лабораторно оборудване, оръжие и голяма сума чужда валута.

През м. август 2014 г. е разкрита дейността на организирана престъпна група, извършваща трафик на незаконно придобити движими културни ценности и огнестрелни оръжия, предназначени за износ в Руската Федерация, страни от Западна Европа и САЩ. Иззети са над 700 единици оръжия, над 3000 боеприпаса, повече от 300 броя културни ценности и са задържани 5-има участници в престъпна група. Образувано е досъдебно производство.

През 2014 г. е засечена престъпна група, свързана с незаконно производство на тютюневи изделия. Установена е съпричастност на две организирани престъпни групи, състоящи се от 10 български граждани. Разследвания текат в две страни-членки на ЕС.
През 2014 г. в резултат на проведени 4 специализирани операции е разкрит канал за системно контрабандно въвеждане на големи количества цигари без акцизен бандерол от Гърция към България и последващото им разпространение на територията на страната. Иззети са 2 237 100 къса цигари без акцизен бандерол. Предотвратените щети за бюджета са в размер на 738 650 лв. Задържани са 8 български граждани и един гражданин на Полша, като на 5-има от тях са повдигнати обвинения.

През 2014 г. са установени участници в схема за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност. Задържани са трима полски граждани, като на единия са повдигнати обвинения.

През настоящата година е реализирана и международна операция, касаеща разпространение на материали със сцени на сексуално насилие с деца до 14 години. Установен е извършителят на престъплението. Образувано е досъдебно производство.
През 2014 г. е реализирана и международна операция срещу организирана престъпна група, извършваща престъпления с електронни платежни инструменти. Задържани са осем български граждани, за пет от тях е издадена Европейска заповед за арест. Разкрити са две работилници за скимиращи устройства. Повдигнати са обвинения.

Киев подхваща Следствения комитет на Русия заради незаконна намеса

Предишна новина

Ирина Репуц от РБ: Внесохме жалба във ВАС в защита на клиентите на КТБ, банката трябва да работи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.