Иван Гешев: Не е работа на президента да казва на прокуратурата кого да разследва

Иван Гешев: Не е работа на президента да казва на прокуратурата кого да разследва
Иван Гешев, главен прокурор; снимка: БГНЕС

''Задържаните от ГДБОП са най-висшите служители в системата на МВР, които трябва да противодействат на наркотрафика. Това са опитни дългогодишни служители, които знаят как работят службите. За съжаление те са били на хранилка на престъпния свят.'' Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването "Панорама" по БНТ и припомни, че тримата служители са арестувани при съвместна акция на Специализираната прокуратура и "Вътрешна сигурност" на МВР..

"В случая говорим за най-висшите служители в ГДБОП. Вместо да работят в полза на гражданите се оказва, че са били на хранилка. Случаят се разплита след добра оперативна работа на "Вътрешна сигурност" на МВР, след което са докладвали в прокуратурата. Работата е продължила няколко месеца", oбясни Гешев и добави, че в групата им е имало и лица, които не са от МВР. "Един се представял като служител на ДЕА, а не е такъв. Помагали са на всички, които си плащат. Включително и на противници в наркопазара", каза още главният прокурор.

Според него такива случаи има във всички държави. "Надявам се такива случаи да бъдат все по-малко. Във всяко стадо има и мърша", коментира обвинител №1.

"Имало е логистика при трафика на наркотици, удряне на техни колеги, обещания и за закрила и т.н. Помагали са на всички, които си плащат. В някаква степен са били на крачка да компроментират доверието към българските служби в страни от някои партньорски държави", допълни Гешев.

Главният прокурор коментира и обвинението на президента, че влиза в политическата игра на страната на премиера с обяснението, че няма процедура в световен мащаб, която да посочва някой, който да бъде разследван от дадена прокуратура. 

"Никой български гражданин или политик не може да каже, кой да бъде разследван от държавното обвинение. Българският президент е политик и се присъединява към една поредица от политически изказвания. Характерното за българския политически живот е, че винаги грешката е в другия. Когато допре до твоята партия, нещата се обръщат", заяви още Гешев.

"В прокуратурата има образувана проверка по този случай, доколкото съм уведомен с една поредица от снимки", заяви Гешев относно записа, за който има твърдения, че се чува гласа на премиера Борисов. "Максимално открити сме към българското общество. По безпрецедентен начин". Обвинител No 1 коментира и скандала с есемес чатове между съветника на президента Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

"Седем дни преди да бъде публикувано официално, един бизнесмен получава решение на ВАС. Представете си какво би станало, ако това се случи във Франция? Аз не отговарям за кадровата политика на президентството, на Министерски съвет. Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата, а те са да няма недосегаеми лица", каза още Гешев.

"Главният прокурор не може да разследва записа с премиера Борисов, това се прави от назначени прокурори. Българската прокуратура не се притеснява да разследва и проверява. В момента сме максимално открити към българското общество. Прокуратурата информира българското общество, за да чува истините, а не да чува становищата на престъпниците. Показваме нашата гледна точка", коментира Иван Гешев.

"Моята работа да определям целите и задачите на прокуратурата, да няма недосегаеми лица. В България има над 95% осъдителни присъди по всички случаи - това е огромен процент в сравнение с други държави", посочи главният прокурор.

Попитан дали всички обвинения, които повдига прокуратурата, ще издържат в съда, той каза, че причините за провала на едно досъдебно производство може да са различни. "Нашите законодателство е най-остарялото в ЕС. Върнете се в 2017 г., тогава нямаше да знаете, че има специализирана прокуратура. Един човек в малък град каза, че в момента съществува само тя. Някой преди 6 месеца можеше ли да помисли, че лице като Божков ще се укрива. Знаем срещу какво сме изправени, знаем кой плаща, знаем за стреса, на който ще сме изложени, но знаем и какво заслужават българските граждани. Знам, че и в моето стадо има мърша", каза още главният прокурор.

"Ясно е, че за русенския прокурор е лобирано, че това е скандал сравним с Красьо Черния, но в този човек има капчица морал - той си подаде оставката", заяви Гешев и припомни също за случая с прокурор Николай Конинов, който веднага след скандала подаде оставка. 

"Това, че определен политик иска негови политически противници да бъдат разследвани, това нас не ни интересува. Дори да е президент. Конкретен прокурор следи конкретното досъдебно производство, коментира главният прокурор. - Във вторник бяха извърни действия по отношение на друг съветник за президента, беше му взет мобилният телефон. Вчера беше разпитван трети съветник", каза още Гешев. 

Попитан, с какво помогна прокуратурата на страната ни за борбата с Ковид -19, Гешев обясни, че обвинението не може да се занимава с всичко в държавата и подчерта, че основната задача е била ''ВАП да осигури контрол дали си вършат инстуциите добре работата". И продължи: ''Проблемът с Ковид е отговорност на Народното събрание и политическата класа. Надявам се да не платим цената за това ,че сме печелили битки, а сме губили войни, както е било в исторически план''. 

''Анализирам всички критики и преценявам дали са адекватни, ако са - коригирам поведението си", допълни главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Затягат нивото на информационна сигурност във ВАС заради изтеклото до Пламен Узунов решение за кораба „БАДР“

Предишна новина

Нова измама: Звънят от номера от чужди държави, примамват с големи намаления

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Гешев, | нерегистриран
  10
  0

  То в Русе спят скандали, пред които това тъпо ходатайство е детска пиеса! Като залезе нашето Слънце май ще има русенска заря?

 2. 12
  Пише, че има 11 коментара, а виждам осем | нерегистриран
  13
  -2

  Това да не е прокурорски трик в нумерологията на правото или просто се използва технологията при случайното разпределение на досъдебните дела?

 3. 9
  | нерегистриран
  3
  -2

  Един се представял като служител на ДЕА, а не е такъв.Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

 4. 7
  00 | нерегистриран
  21
  -5

  Може би е най-добре да отделят "спецовете" в някаква отделна структура - супер/дупер нещо си, което да се занимава с това, с което и сега си намират работа. Гешев да стане шеф/директор/генералисимус...управител - може и пожинен. А всички останали, нормални съдилища/прокуратури да се занмават с това, с което се занимава и сега, ама без шефове с мания за единственост и непогрешимост.

 5. 6
  RRR | нерегистриран
  30
  -3

  Сериозно ли е това предното изложение в стил парторг.

 6. 5
  | нерегистриран
  5
  -38
  До коментар #1 от "Никой | нерегистриран":
  Разбира се, във Вашия избор нямаше нищо скандално, нали, г-н Гешев?! Името Ви, ще речете, се самоналожи по естествен начин, като единствено възможен, логичен и разумен избор, просто защото без съмнение сте и най-умен, и най-красив. След като обобщихте за назначенията в Русе, дайте ни категоричната си оценка на обективните фактите и по Вашия избор, тъй щото да не остава публиката с усещане за дисбаланс на възприятията.

  Това не е конкурс "мис България", че да се избира по външен вид. Това, че беше единствена кандидатура по какъв начин трябва да засяга главния прокурор? На два пъти имаше възможност да се издигнат и още кандидатури, но такива не бяха издигнати. Оценката се прави въз основа на професионални качества и на личностни такива, доколкото говорим за ръководна длъжност. А опитът, с който г-н Гешев разполага в тази връзка не е беден. Но най-лесно е да се говори и плюе без много да се замисля човек.

 7. 4
  | нерегистриран
  4
  -17
  До коментар #3 от "Въпрос | нерегистриран":
  А работа на главния прокурор ли е да прави политически анализи?

  Къде видяхте анализ?

 8. 3
  Въпрос | нерегистриран
  25
  -10

  А работа на главния прокурор ли е да прави политически анализи?

 9. 2
  Лобист | нерегистриран
  24
  -3

  И що да не лобира? То от вас ръка не може да се вземе бе. Всичко знаете

 10. 1
  Никой | нерегистриран
  34
  -9

  Разбира се, във Вашия избор нямаше нищо скандално, нали, г-н Гешев?! Името Ви, ще речете, се самоналожи по естествен начин, като единствено възможен, логичен и разумен избор, просто защото без съмнение сте и най-умен, и най-красив. След като обобщихте за назначенията в Русе, дайте ни категоричната си оценка на обективните фактите и по Вашия избор, тъй щото да не остава публиката с усещане за дисбаланс на възприятията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.