Главният прокурор обяви война на битовата престъпност

Главният прокурор обяви война на битовата престъпност
Главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов участваха в съвместен брифинг със свои колеги от Враца заради убийството на 17-годишната Андреа

Главният прокурор Иван Гешев обявява война на битовата престъпност у нас. Тази заявка той даде по време на брифинг във Враца по повод зверското убийство на 17-годишната Андреа Руменова от село Галиче, на който присъстваха и вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и представители на окръжната прокуратурата във Враца.

Гешев беше категоричен, че оттук нататък предстои да се подобри диалогът на местната власт, прокуратурите по места и областните дирекции на МВР, за да не се допускат в максимална степен подобни зверства. "Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Такива лица, като извършителят на това престъпление, са известни на местния кмет, полицаи и РПУ. Трябва да има взаимодействие между прокуратурата и МВР, каквото го има на централно ниво. Там където няма - ще направим всичко възможно да има професионално взаимодействие. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим", посочи главният прокурор.

Гешев уточни още, че в случая с Андреа от Галиче е липсвала достатъчно добра координация между правоохранителните органи, която, ако е била налице, е било възможно трагедията да се избегне. И пое ангажимент, че това ще се промени. "Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част Съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено", продължи той. "Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което Прокуратурата може да помогне. Ще създадем тази организация в най-кратко време. Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места. Понеже ме обвиняват, че не спазвам разделението - аз вярвам, че трябва да се изграждат партньорства. Няма как да се случи по начина, по който иска българското общество, без институциите да си говорят", каза Иван Гешев.

Той допълни още, че по отношение на телефонните измами, срещу които още от средата на миналата година протече сериозна кампания и активни съвместни действия на държавното обвинение и местните структури на МВР, ефектът от диалога между правоприлагащите органи е дал своя резултат. Гешев подчерта, че благодарение на успешните акции и доброто взаимодействие между тях, от октомври месец до днес няма нито един сигнал за телефонна измама.

Във връзка с конкретните факти около жестокото убийство на Андреа Руменова Гешев определи извършителя като "социопат" и направи аналогия между него и случаите в село Сотиря и в Русе от изминалата година. "Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Това лице, което е с мярка за задържане за 72 часа, е осъждано в изпитателен срок, макар и непълнолетно", посочи главният прокурор.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов определи престъплението, като "присъщо на животните". "Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности. Гешев обърна внимание на възпитанието и липсата на образование. Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление. Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора", заяви вътрешният министър.

И главният прокурор, и вътрешният министър отказаха коментар във връзка със скорошния арест и повдигнатите обвинения на вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Гешев уточни единствено, че работата по разследването се извършва от конкретен наблюдаващ прокурор и че, ако се съберат данни за престъпление от други лица, и те ще се сдобият с обвинение. "Предстоят интересни времена по разследването за водната криза в Перник. Не споделям виждането, че главният прокурор в реално време контролира абсолютно всички дела. Отделно, за да давам информация по досъдебни производства трябва да имам разрешение от наблюдаващия прокурор. Такова в момента нямам. Това, което мога да отговаря принципно, защото съм го чул от наблюдаващия прокурор, той го каза, че се разследва всичко по това досъдебно производство. В случай, че се съберат доказателства, нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност лица, които смятаме, че са виновни", допълни още Гешев.

На въпроса дали определянето на постоянна мярка "задържане под стража" за Нено Димов не е "прекалено", Гешев обърна специално внимание на факта, че министрите, както и съдиите, прокурорите и следователите, нямат имунитет. "Cлeд кaтo имa дoкaзaтeлcтвa зa кмeтoвe и тe ca били зaдъpжaни, нe eдин и двaмa, пo иcкaнe нa пpoкypaтypaтa, нe виждaм пpeчка дa бъдe зaдъpжaн пoд cтpaжa и миниcтъp. Toвa, чe cи миниcтъp или дpyг члeн нa изпълнитeлнaтa влacт, вĸлючитeлнo и cи пpoĸypop, следовател или съдия нe ти дaвa имyнитeт.  Maгиcтpaтитe имaт caмo фyнĸциoнaлeн имyнитeт пo дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa. Hиe нямaмe имyнитeтa нa конституционни съдии, нa дeпyтaти или нa пpeзидeнт", посочи Гешев.

Още по темата

Главният прокурор и вътрешният министър са в Галиче заради операция за противодействие на битовата престъпност

Предишна новина

Председателите на СГС и СРС искат неоснователните съдийски отводи и самоотводи да влияят на атестацията им

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  0
  0

  -През 1995г.н-к Грао при общ Враца пише до районна прокуратура Враца жалба №3370/95г.- , клеветейки ме в извършени по служба ЧЕТИРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ..Заради тази ЖАЛБА ,бях обект на полицейски проверки с последвал отказ от 25.8.1995г.на РДВР Враца да образува наказателно производство срещу мен.

  -Следва моя жалба срещу н-к Грао за обида и клевета ,но РП Враца с умисъл укрива тази жалба до 07.12.2000г. между кориците на гр.д. №329/1998г. .,за да не може да бъде ползвана от съпруга ми по нох.д.№522/98г.на районен съд Враца, довело до осъждането му с присъда № 245/9.7.99г. на ЛОС,и 2516 лв. неим. щети в полза на н-к Грао,по друга втора по ред негова жалба №1573/96 от 10.4.1996г. до РП Враца , срещу мен и съпруга ми

  -Присъдата срещу съпруга ми е потвърдена с внох.д.№358/99г. на окръжен съд Враца, и влязла в сила с решение от 10 май 2000г. по н.д.№50/2000г.1 н.о.на върховния касационен съд,въпреки гореописаното й неприключилата срещу мен с прокурорски акт и висяща до сега преписка №1573/ 96г. от 10.4.1996г. ,за което до сега имам ДЕСЕТКИ възражения .

  -Следва искане №1377/08г. на гл. прокурор за възобновяване на н.д.№50/2000г.ВКсъд,на осн.чл.78 а НК.,оставено без разглеждане,, въпреки ,че прокурора от ВКП,не поддържа обвинението срещу съпруга ми в с.з.на 10 март 2000г. ВКсъд

  -Заключение: Вятър и мъгла е ,че КРБ не допуска привилегии,основани на обществено положение.Н-к Грао е баща на следовател в ОСлС Враца ,прокурор в РП Враца,внесла срещу съпруга ми ОА, а сега е съдия.

 2. 9
  123 | нерегистриран
  3
  0

  Колко пари се наляха в организации-неправителственни за интеграция??? Изпокрадоха ли се? Битовата престъпност е отражение на бездуховния и потънал в нищета човешки живот в България. Оскотяването в обществото води до престъпления. Малцинствената им група или значителна част от нея са неграмотни роми чакащи помощи- български, за да се напие и направи още неграмотни деца, а в Европа просто им "цуцат" социалната система. Допускам, че в едно и също време, и за едни и същи деца, получават детски надбавки и в двете държави, като в България последните често се плащат от общините, защото другият родител е в чужбина с уж "неизвестен адрес". Време е за проверка на изхарчените пари, които не са дали адекватен резултат. Време е за силна защита на интересите на Държавата.

 3. 8
  за сведение | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #4 от "Мнение | нерегистриран":
  Ако разрешат гражданския арест, дори за административни нарушения, със сигурност ще подобрят правоохраняването и законността.  Че гражданския арест си е разрешен. Вж чл 12а НК.  Но има и друго-основна част от престъпленията се вършат от бивши и настоящи милиционери-нужни ли са примери? Въпрос-приложив ли е 12а, ако се приложи по отношение на милиционер. примерно катаджия казва - и сия ко ши праим, и гражданинът, да здаяви,че на основание чл 12а милиционерът е задържан?

 4. 7
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #4 от "Мнение | нерегистриран":
  Ако разрешат гражданския арест, дори за административни нарушения, със сигурност ще подобрят правоохраняването и законността.

  Ако-то мирише, цапа гащи, трудно се пере....

 5. 6
  Чудно | нерегистриран
  3
  -1

  "зверското убийство на 17-годишната.." към т.н. "битова престъпност" ли спада? Щото в НК такова чудо нема!

 6. 5
  Кой е виновен? | нерегистриран
  0
  0

  Този непълнолетен гражданин от Галиче, признал убийство, да не ходи на училище след 1-ви клас? Трябва изначално да се види как тръгват някои процеси и навреме да се регулират и контролират.

 7. 4
  Мнение | нерегистриран
  1
  -1

  Ако разрешат гражданския арест, дори за административни нарушения, със сигурност ще подобрят правоохраняването и законността.

 8. 3
  RRR | нерегистриран
  9
  -4

  Този го подкара съвсем по милиционерски.Ама то милиционер, вари го, печи го, пак същото.

 9. 2
  | нерегистриран
  9
  0

  Гешев, не обиждай животните !

  Те не правят така.

 10. 1
  +- | нерегистриран
  9
  -2

  Гешев, досега как бяха диалогът между властите и превенцията?

  Добри.

  Ама стана това убийство и изведнъж те се влошиха.

  Дрън-дрън.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.