Главният прокурор определи като наглост адвокати на подсъдими олигарси да предлагат промени в Конституцията за държавното обвинение

Главният прокурор определи като наглост адвокати на подсъдими олигарси да предлагат промени в Конституцията за държавното обвинение
Иван Гешев, главен прокурор

Главният прокурор Иван Гешев определи като "наглост" предложенията на група адвокати, близки или свързани с подсъдимия издател Иво Прокопиев и други видни български престъпници, да се правят промени в Конституцията, свързани с държавното обвинение.

"Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата", посочи Гешев от Ихтиман, където се провежда поредната операция срещу битовата престъпност.

"Искат слаба и неработеща прокуратура, най-сигурният начин е със законодателни промени, които да блокират дейността на прокуратурата - това е в интерес на определени хора, на техните медийни и политически проксита и говорители, но не е в интерес на българските граждани", допълни той.

Гешев бе категоричен, че прокуратурата ще продължи да работи така, както до момента демонстрира. "Оттук нататък има една гранична линия: от едната страна са хората, чиито интереси смятаме да защитаваме, от другата - престъпниците. Политиците трябва да решат от коя страна на тази линия да застанат", продължи главният прокурор.

"Обвинител №1" коментира и продължаващите консултации при президента Румен Радев за промени в Конституцията. Той уточни, че все още не е наясно какво точно цели държавният глава и какви конкретни реформи предвижда. "Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно той какво иска. Това каза главният прокурор Иван Гешев в Ихтиман по повод консултациите при Румен Радев за промени в Конституцията. Не ми е ясно каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище", добави Гешев.

Главният прокурор посочи още, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) са говорили с колегите си от Обединените арабски емирства (ОАЕ) на високо равнище по случая с укриващия се там бизнесмен Васил Божков. "Държавата свърши всичко, което трябваше по случая с Васил Божков, сега топката е в ОАЕ. Да му се молим да се върне ли", коментира той.

"Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура /ВКП/ бяха на работно посещение в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ в периода 25-27.02.2020 година. На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес", съобщиха официално от държавното обвинение малко по-късно.

Още по темата

Ще задържат за 72 часа Васил Божков и съдружника му Георги Попов, ако се появят в България

Предишна новина

България е на дъното по корупция*

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 15
  До 14 | нерегистриран
  9
  0

  Храбрите медийни глашатаи на смелия главен прокурор трият. Да не си помисли някой, че се страхуват от свободната критика

 2. 14
  Tribus Verbis | нерегистриран
  13
  -1

  Абе, КАПУТИ ДОЛНИ от празния свят, къде са коментари от 6 до 9 ?? Нещастни страхливи изроди!

 3. 13
  Халеевата комета | нерегистриран
  3
  -6

  Редно е незабавно на всички адвокатi, които са против прокуратурата КОНПИ и Прокуратурата лично да им потърсqt сметка за всеки един лев имущество придобито в последните 101 г.а НАП да им извърши ревизии на бизнесите да видим колко от предлагащите промени в държавната власт са коректни данъкоплатци и са платили един лев данък за тая държава т.е мястото им не във затвора .

 4. 12
  112 | нерегистриран
  0
  -13

  Главният прокурор се утвърди като най-силният политик в държавата, в посшедните години. Просто да понатисне за промени в Закона за адвокатурата и те ще са прекалено заети д пищят от ужас, з да се занимават с ПРБ ;)

 5. 10
  | нерегистриран
  8
  -1

  Прочетох концепцията на адвокатите.Не е страшно.Контрол върху актове на прокуратура/ ама изключено върху всички :)/ от съд въобще не значи слаба прокуратура и не знам защо витае съмнение, че това са милите на сърцето постановления за образуване, за повдигане и привличане.И всъщност, дали става дума за права на обвиняеми въобще и те ли са проблем.

  Комитет на министрите към Съвета на Европа Препоръка Rec (2000) 19: "Заинтересованите страни с признат или възможен за идентифициране статут, по-специално жертвите, следва да могат да обжалват прокурорските решения да не се предприема наказателно преследване; такова обжалване може да бъде реализирано, ако е уместно след йерархичен контрол било чрез съдебно оспорване, било чрез възможност страните да повдигнат частно обвинение."

  Та, колко и да е чудно, понякога става дума за откази.Явно трябва да се измисли инструментариум какво се прави, когато прокурорът не ще, не задължително с конституционна промяна.Има държави с частно обвинение/ при отказ на държавното/, т.е. самостоятелно частно обвинение пред съда, не редом с прокурор, държави с нещо като обществено обвинение, както и държави със съдебен контрол при отказ, на стария континент са.Ами трябва да се изследват сравнителноправно тези модели, няма да откриваме топлата вода,студената може и да ни свърши междувременно.Естествено, че не двунистанционен контрол от тромавия вид, по всички дела, какъвто горе - долу проект беше внесен, така не става практически, ще се удави съда.

  Мисълта ми е, че що пък да става дума винаги за привлечените и повдигнатите:), понякога въпроси може да се породят от отказанител

  Адвокати на пострадалите, както и други юридически професии дали могат да се изказват понякога ненагло или не:)

  В момента всички действия на проц.принуда се контролират от съд или постановяват от съд, откази да се връщат веществени също, прекратяването се контролира от съд.Така че може би пък не става дума за тях.

  А иначе мястото на прокуратурата си е там, където си е, и в никакъв случай там дето е изпълнението и изпълнителите на властта:).

 6. 5
  Открийте разликите | нерегистриран
  20
  -3

  Цв. Цв., 2011 г. : "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност генерират хонорарите си от извършена престъпна дейност"

 7. 4
  | нерегистриран
  22
  -3

  Много чорбаджийски звучи това изявление !

  По-полека, държавата е на народа, все-пак !

 8. 1
  RRR | нерегистриран
  1
  -13

  И какво, като си хортували, след като от тях нищо не зависи, или само да имитираме дейност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.