Главният прокурор от Гоце Делчев: Докато не се прекъсне връзката между политици, олигарси и медии, ние няма да живеем добре

Главният прокурор от Гоце Делчев: Докато не се прекъсне връзката между политици, олигарси и медии, ние няма да живеем добре
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева (вляво), главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, снимка:БГНЕС

„Който трупа знания, трупа и печал”. Откакто съм главен прокурор, съм натрупал много знания и много печал. Трябва да разберем, че докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии и политически партии, ние няма да живеем добре. Те крадат вашите пари най-вероятно… Трябва да прекратим и това хора със стотици милиони да си купуват медии, политици, партии и какво ли още не”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Гоце Делчев, където се провежда поредната акция срещу битовата престъпност.

Според главният прокурор крупният финансов ресурс на обвиняеми и подсъдими, като хазартния бос Васил Божко, олигарха Иво Прокопиев и банкера беглец Цветан Василев, им осигурява постоянна трибуна в някои български медии, през които въпросните прокарват защитните си тези и на практика се оказват „канонизирани“. „Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канонизират, ще живеем така, както живеем в момента. А такива хора се канонизират, не защото са харесвани, а за щото плащат”, каза Гешев.

По повод кореспонденцията, водена от обвиняемия Пламен Бобоков, Гешев заяви, че „наблюдаващите прокурори решават дали ще бъдат или не повдигнати обвинения по конкретни дела”. По-рано Спецпрокуратурата публикува снимки от съобщения, които Бобоков си е разменял с потребители, записани в телефона му като Prezident - Rumen Radev и Desi Radeva. Самият обвиняем заяви в интервю за bTV, че е водил кореспонденция и с премиера Бойко Борисов. Гешев бе категоричен, че трябва да се установи дали всички въпросни съобщения са предмет на престъпление.

По същество обвиняемият е признал едно нещо: че съществува задкулисие и той участва в него, че има някаква паралелна държава, което всъщност прокуратурата иска да прекрати”, коментира главният прокурор.

Гешев заяви още, че всеки престъпник би казал, че е невинен. „Всички осъдени престъпници в България, ако отидете да им направите интервю, ще кажат, че са невинни, че са репресирани от прокуратурата, че доказателствата са фалшифицирани“, коментира той.

Главният прокурор заяви, че основният проблем на българската съдебна власт е, че в затворите са основно социално слаби, предимно роми. „Не влизат в затвора хората с пари, власт и влияние, където им е мястото“. Много от социално слабите нямат финансов ресурс да плащат на защитници, на някои медии, на политически сили, да се явяват в студия.Те нямат този ресурс, дори не могат да си платят на адвокат“, уточни Гешев.

Анализът на експертизата по мобилни устройства – телефони и айпади, иззети по разследването за търговия с влияние срещу Пламен Бобоков, е 260 гигабайта. Той направи сравнение с романа „Война и мир“, по отношение на обема, който трябва да бъде изследван от устройствата.

Тези, които нарязаха заводите, сега са репресираните. Знаете ли обвиняемия Божков? Всички знаят пътя му. Сега той е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимия Прокопиев, с подсъдимия Донев, които говорят за върховенство на закона. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не кой какво пише“, коментира още Гешев.

Във връзка с поредната провеждащата се на територията на страната акция против конвенционалната престъпност, главният прокурор уточни, че към момента има задържани 16 лица, като отново подчерта, че амбицията на държавното обвинение е до края на годината спадът на този вид престъпност да бъде чувствителен.

Заедно с Гешев беше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който поясни: „Акцията се провежда на територията на 3 населени места. До момента има 16 задържани лица, с които ще се работи. Основното, с което се занимават е наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки”.

„Нашата стратегия е следната – трябва да има колкото се може повече полицаи в населените места, но и винаги съм твърдял, че не винаги такова присъствие е гарант, че няма да има извършване на престъпления. Затова за нас е много важна и превенцията, която се извършва”, каза още той.

По-късно в Twetter главният прокурор отново коментира: "Докато в затвора не влязат олигарсите и корумпираните политици, а не само социално слаби българи, ще продължаваме да живеем бедно. Време е чрез правосъдие да възстановим държавата си!".

Още по темата

РЗИ влезе в парламента и глоби 24 депутати за неспазване на противоепидемичните мерки

Предишна новина

От 5 години: Обвиняемият за тероризъм в Бургас участвал в редица джихадистки групировки

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  ДПС | нерегистриран
  0
  0

  Единствения шанс за Гешев е да арестува и вкара в затвора Винету и присъдружната му банда. Иначе не вярваме на нищо.

 2. 7
  дир | нерегистриран
  0
  0

  като видя Гешев арестува някои от управляващите от ГЕРП тогава и за президент да се кандидатира ще гласувам за него.

 3. 6
  Cato | нерегистриран
  2
  -1

  Ама Nexus, на терминала всеки го може. Виж какво казва Rrr, слабо се чете днес, седмокласниците! с 200-300 двойки по БЕЛ. Повече Lexus трябва, иначе ще вървим от Петка до Чапай и обратно. Пък който не, прав път.

 4. 5
  NeXu s | нерегистриран
  11
  -3

  За едни може за други не може това е положението каквито и акции да прави, арести както и изявление цяла България си една и съща дали ще е Гешев или друг сложен от изпълнителната власт това е положението, бягаме от държавата

 5. 4
  RRR | нерегистриран
  11
  -3

  Вишински ряпа да яде пред октомврийските излияния на Гешев.Същите думи, изречени от Гешев - по повод на това, защо се живее зле след революцията, едно време беше казал и Чапаев, но слабо с ечете в последните 30 години.Чапаев казал, че причина за лошия живот е, че не са изтребили всички контри - за който не обича да чете друго освен разни мрежи.

 6. 3
  Сато | нерегистриран
  10
  -1

  В исторически план това е causa perduta. Още от Старото царство (жреците и бога фараон), да скочим 3-4000 години до сивите кардинали и кралете-слънца, още веднаж до Байдън, син и с-ие, може и до Стани шеф. Ами Баце и Цеци? Ами Пепи и Любена? Разпадът на тези връзки е разпад на обществото като такова. Въпросът е да са донякъде явни и под явен контрол. Което не значи НПК.
  .
  .

 7. 2
  Венци К | нерегистриран
  16
  -3

  първо г-н Гешев прекъснете връзката с вашия любимец Борисов и тогава говорете за олигарси!, защото кои покрива Петю еврото от изнудвания рекет и кражби аз мога да кажа, че това сте вие.

 8. 1
  Хайде | нерегистриран
  17
  -2

  Прекъсвайте връзките, господин Гешев, но с тези, които реално управляват. Опозицията не управлява

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.