Главният прокурор поиска имунитета на шест народни представители

Главният прокурор поиска имунитета на шест народни представители
Сотир Цацаров, главен прокурор

Трима от шестимата депутати доброволно ще се откажат от имунитета си

 

 

Депутатите Борис Кърчев (ГЕРБ), Елена Йончева и Георги Михайлов (БСП) обявиха в кулоарите на Парламента, че доброволно ще се откажат от имунитета си.

 

 

Елена Йончева и Георги Михайлов, в присъствието на соцлидерката Корнелия Нинова и почти цялата парламентарна група, коментираха обвиненията като „абсурдни“. "Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и няколко пъти призовах за проверка от съответните органи", заяви Елена Йончева.

 

 

Борис Кърчев от ГЕРБ заяви, че е „щастлив да се откаже от имунитета си“. Веднага ще подам писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на имунитета ми. Към момента, в който съм прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което имам документи“, категоричен бе депутатът.

 

 

Веселин Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов може да не дадат доброволно имунитетите си. Това се разбра от думите на лидера на "Воля". „Готов съм да си дам имунитета, но първичната реакцията на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитета и вместо да работим, да ни мотаят по обвинения, обясни Марешки и допълни, че подозира, че го преследват по политически причини.

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители. Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокурорите искат да повдигнат обвинения на Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери, като средствата са от фалиралата КТБ, на Веселин Марешки за изнудване, на Георги Михайлов от БСП за източване на софийската хематология и за Борис Кърчев от ГЕРБ за укриване на данъци.

Ето и информацията по конкретните обвинения:

Георги Михайлов, народен представител от ПГ "БСП за България", за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК /умишлена безстопанственост/ и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /сключване на неизгодни договори/. В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел "Икономическа полиция" на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания  - София /СБАЛХЗ ЕАД/ към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07.05.2015 г. – 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП "Воля". Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК /изнудване/. По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК /сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага/. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27.07.1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.

Борис Кърчев, народен представител от ПП "ГЕРБ", за престъпления по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7 НК /избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери/. В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от "КТВ" ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев. 

Елена Йончева, народен представител от ПГ "БСП за България", за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК /изпиране на пари в особено големи размери/. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от "КТБ" АД /в несъстоятелност/ и са прикривани чрез офшорна компания – "Далий Трейдинг Лимитид" действителните права върху парични средства на "КТБ" АД /в несъстоятелност/ в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид" /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование "Офроуд" ООД. На 20.04.2012 г., представляващите "Далий Трейдинг Лимитид" също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното "Офроуд" ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите /"Авторска телевизия" ЕООД и "Далий Трейдинг Лимитид"/, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла /по 50 %/, с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва: 

- съдружникът "Авторска телевизия" ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът "Далий Трейдинг Лимитид", срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд "Резервен" на "Офроуд" ООД. "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество "Офроуд" ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на "Офроуд" ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от "Далий Трейдинг Лимитид". Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31  ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда, уточняват от прокуратурата. 

Още по темата

Предложените промени в Кодекса за застраховането са безцеремонни и повърхностни

Предишна новина

Съдът уважи искане на прокуратурата за арест и последваща екстрадиция в САЩ на руски гражданин

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 11
  Прокопиев,Иво Прокопиев | нерегистриран
  4
  -5

  Разчитам на теб,Лозане.Не на страха,ама ме е страх.Аз малко пак до Сингапур ще ида,ти продължавай борбата.

 2. 8
  | нерегистриран
  9
  -1

  Не са от ГЕРБ, предполагам.

 3. 7
  ВМРО | нерегистриран
  8
  -1

  Да продадем България!

 4. 6
  | нерегистриран
  4
  -15

  Другарка една, парите от КТБ-изпра,

  другарка втора, се позна като "Госпожа Лъжа",

  другарка трета в Азербайджан парици пра,

  другарка четвърта, в Полша парфюм кра.

  От коя Партия и всичко това?

 5. 5
  ! | нерегистриран
  15
  -3

  След привличане на лицата като обвиняеми СПАЗЕТЕ ЗАКОНА-криминална регистрация-вклч вземане на отпечатъци, фотозаснемане и ДНК проби. законът е ясен. Или законът се прилага според зависи?

 6. 4
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  27
  -2

  Цаца, а защо мълчиш за продажбите на българско гражданство от една престъпна ,,македонска,, организация?!

 7. 3
  Унуфрий | нерегистриран
  36
  -7

  Гениален предизборен ход на Цацарон Велики!

  Все пак 7-годишния му мандат скоро изтича, а той не е свикнал да не бъде началник някъде през последните 30 г. Да командва със замах е свикнал още като комсомолски секретар в ЮФ на СУ. Непривична за него е ролята да бъде подчинен. Отново требе да засвидетелства верността си към Баце, че да си осигури топло шефско местенце за след края на мандата

 8. 2
  | нерегистриран
  38
  -2

  Крайно време е да отпадне имунитета на Народните представители, освен за изказвания в зала. Тоест да имат функционален имунитет-какъвто имат магистратите, и нищо повече.

  Никой в държавата не следва да бъде имунизиран и пазен от наказателно преследване! 9. 1
  6 а---------а | нерегистриран
  48
  -2

  Нещо за ЦвЦВ, или не е удобно

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.