Главният прокурор: Поклон пред Владимир Вазов - героя от Дойран

Главният прокурор: Поклон пред Владимир Вазов - героя от Дойран
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

„Днес отбелязваме годишнина от рождението на големия български генерал Владимир Вазов - героя от Дойран! Поклон пред този велик българин, сражавал се за Родината!“. С тези думи главният прокурор Иван Гешев почете паметта на генерал Вазов.

На 19 септември, през 1918 г. по време на Първата световна война части на Българската армия спират настъплениято на английската армия в битката при Дойран.

Битката при Дойран от 1918 г. е третата и последна битка от Дойранската епопея и се провежда между 18 и 19 септември. Българските части показват голяма смелост, въпреки че съотношението на силите е 6 към 1 в полза на съглашенските сили.

Ген. Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Той е осмото дете в семейството на Минчо и Съба Вазови. Владимир е едва деветгодишен, когато един ден през юли 1877 г. казаците на ген. Гурко влизат в родния му град. Налага се обаче отрядът на генерала временно да се оттегли. Тогава турски редовни и нередовни войски се възползват от това и нахлуват в изпразненото от русите селище. Освен Сопот са изгорени и други селища. Сред хилядите хора, търсещи спасение на север от Балкана попада и семейство Вазови. Поради тежкото здравословно състояние на бащата, което затруднява бързото придвижване на семейството, Вазови са застигнати от турски башибозуци. Турците се нахвърлят върху Минчо и го убиват пред очите на близките му.

Още по темата

ВАС отправи питане до Съда на ЕС във връзка с дело срещу НАП за теча на лични данни

Предишна новина

Проф. Стоилов: Промени в Конституцията искат хора, които не могат да се справят с текущото управление и проблеми

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  2
  0

  „Peжимът pyxвa и зa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa имa cepиoзнa дилeмa – или дa зaпoчнe paбoтa в интepec нa oбщecтвoтo, или тя щe бъдe зaвлeчeнa зaeднo oт тoзи pyxвaщ peжим в нeбитиeтo“, пocoчи дъpжaвният глaвa.

 2. 4
  Стъки | нерегистриран
  5
  0

  ГерояТ

 3. 3
  Нова работа | нерегистриран
  24
  -1

  Предлагам Гешев да бъде устроен на нова отговорна работа, която ще му е присърце: водещ на възстановена радиорубрика "България, дела и документи".

 4. 2
  адвокат–сак | нерегистриран
  4
  -4

  Нека се знае и друго- '''....В 1936 г. английските ветерани канят своя най-достоен противник на бойното поле. Вазов е поканен в Англия да присъства на конгрес на организацията Британски легион, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. Посрещат го с уважение и най-големи почести. На гара „Виктория“ в Лондон българинът е посрещнат от кмета на столичния град на империята. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. Когато минава, е построен почетен легион със знамена. Тогава генерал Хамилтън, който го придружава, командва: „За почест, мирно!“ На парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва:

  „ Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран! “
  Председателят на Британския легион Майор Готлей го представя с думите:

  „ Ще дам думата на българския генерал Вазов. Той е от малцината чужди генерали, чието име фигурира в официалната ни история. “
  Генерал-лейтенант Владимир Вазов е интерниран след 9 септември в ловешкото село Рибарица, където умира на 20 май 1945 г....'' из уики.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.