Главният прокурор предлага на Бойко Рашков и Димитър Георгиев да работят заедно срещу измамите на изборите

Главният прокурор предлага на Бойко Рашков и Димитър Георгиев да работят заедно срещу измамите на изборите
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:ПРБ

С оглед гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори, главният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и до председателя на ДАНС Димитър Георгиев, с което им предлага да се продължи утвърдената добра практика за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за Народно събрание, стана ясно от съобщение на държавното обвинение.

Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

Благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори бяха предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите. „В хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения“, казват от обвинението.

По време на миналите редовни парламентарни избори, резултатите от работата на звеното показаха, че за първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за „изборна търговия“. Пред обществото бяха показани разкритите схеми, с които участниците в организираните престъпни групи купуваха гласове в полза на определени политически партии.

„В навечерието на предстоящите парламентарни избори за всички български граждани е от значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. В тази връзка компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани. Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати“, пишат от държавното обвинение.

Още по темата

Иван Гешев награди прокурорите по делото срещу Черната вдовица от Бургас

Предишна новина

13 кадровици и действащи магистрати ще анализират специализираните прокуратури

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Гешев - Позор! Оставка и затвор! | нерегистриран
  11
  0

  Никой не иска да работи с прокурора на хунтата!
  Отстраняване и затвор.

 2. 1
  жп | нерегистриран
  15
  -2

  Така най-лесно ще се научава какво мисли и знае Рашков.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.