Главният прокурор призова Съдийската колегия на ВСС да осигури нужните щатове за специализираните съдилища

Главният прокурор призова Съдийската колегия на ВСС да осигури нужните щатове за специализираните съдилища
Зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният прокурор Сотир Цацаров и новият министър на вътрешните работи Младен Маринов, снимки: Новини.Бг

Иван Гешев: Запорирано е цялото имуществото, което се води на Ветко и Маринела Арабаджиеви

 

Специализираният наказателен съд е запорирал цялото имущество, което се води на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че разследването на случая „Арабаджиеви“ продължава на пълни обороти с разпит на свидетели и още експертизи. Продължава и издирването на двамата.

 

Гешев подчерта, че няма данни издирваните да са правили опит да се свържат с разследващите органи в България. „Това, което те правят в момента, е да чакат да се изясни напълно ситуацията с какви доказателства разполага прокуратурата и тогава ще преценят какви действия да предприемат. Това е традиционна политика в такива дела. Виждате един гражданин, който е подсъдим и се укрива и прави същото от три години, това е нормална защита“.

 

Запор ще бъде изискан и за имуществото на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, добави главният прокурор Сотир Цацаров.

Без да конкретизира какви, главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че забавянето на екстрадицията на подсъдимия за фалита на Корпоративна търговска банка фараон Цветан Василев от Сърбия, се дължи на фактори, които са извън правомощията на съдебната власт в съседната на България държава. Цацаров бе категоричен, че за първи път е свидетел на толкова продължително производство по искане за международна екстрадиция на уличено в престъпна дейност лице. В отговор на уточняващи въпроси – кои са тези фактори, които пречат на връщането на Цветан Василев в България и дали те са свързани с политически натиск, Цацаров обясни, че визира фактори извън сръбския наказателен закон и правосъдна система.  

След изслушване в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в парламента, обвинител №1 отговори на множество журналистически въпроси. Сотир Цацаров изрази несъгласие с коментарите на президента Румен Радев по отношение професионалните качества на досегашния главен секретар на МВР и новоизбран министър на вътрешните работи Младен Маринов. Главният прокурор коментира, че оценката на държавния глава е политическа и той не може да се ангажира с нея, но на два пъти подчерта, че от опита, който е натрупал в съвместната си работа с Маринов, той е "добър професионалист".

Главният прокурор съобщи още, че в сряда е провел разговори с премиера Бойко Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов, от които е получил уверения, че държавата ще осигури всички необходими средства за да реши кардинално проблемите на специализираните органи на съдебната власт, отнасящи се до липсата на сграден фонд и осигуряване на бюджетна издръжка. По думите на Цацаров, след като изпълнителната власт е поела този ангажимент, то е ред и на съдебната власт да изпълни своите задължения. Като отбеляза, че очаква да бъде упрекнат за това си настояване, обвинител №1, който е бивш съдия, заяви, че ще помоли Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да осигури необходимите щатни бройки за магистрати, за да не се стигне до ситуация, при която специализираното правосъдие ще блокира. Тези опасения изрази в сряда Иван Гешев, заместник на Цацаров и доскорошен ръководител на Специализираната прокуратура. Главният прокурор се солидализира с мнението на Гешев, че колкото и да не им се харесва на определени кръгове, нарекли специализираното правосъдие "експеримент", "то този експеримент е показал, че работи".

Сотир Цацаров, Иван Гешев и новоизбраният вътрешен министър Младен Маринов бяха в Народното събрание, за да бъдат изслушани във връзка със зачестилите случаи на разкрити нелегални фабрики за производство на цигари. Обвинител №1 се обърна към депутатите с призив за законодателни промени, които да криминализират самото приготовление и производство на фалшиви цигари, тъй като в момента Наказателният кодекс преследва единствено държането и разпространението на акцизни стоки без бандерол. "В нашия Наказателен кодекс е предвидено наказание за лица, които продават и държат акцизни стоки без бандерол. Думата "произвежда" липсва като изпълнително деяние. Нашето предложение е изпълнителното деяние да бъде разширено. Оказва се, че наказуемост за прякото производство законът не предвижда. Отговорност за производство не съществува, тя може да се търси само по линия на данъчно престъпление", заяви пред народните представители главният прокурор. Според Цацаров е разумно думата "продава" в закона да се замени с "разпространява под каквато и да е форма".

Втора група предложения, които главният прокурор представи пред народните представители, се отнася до засилване на контрола над машините за обработка, пакетиране на цигарените изделия и производство на опаковките. "Ако продължаваме да преследваме само държането и продължаваме абсолютно безконтролно да не наблюдаваме производството, вноса и износа на тези машини – сценарият ще се повтаря. Към момента далеч по-печелившо и разпространено е да се занимаваш не с производство и разпространение на наркотични вещества, а на цигари, защото шансът да бъдеш наказан е много по-малък", категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор потвърди, че съвместно с ГДБОП и партньорските служби в последните години са разкрити незаконни фабрики за производство на цигари с българско участие в Унгария, Испания, Полша, Гърция. "В Унгария са задържани 12 човека, 10 са български граждани", посочи обвинител №1 и допълни, че суровините, материалите и машините за незаконното производство са били внесени от България.

"Наказваме търговията с черни и цветни метали без лиценз, наказваме държането и разпространението на акцизни стоки без бандерол, а пазарът на производство на машините е напълно безконтролен", отбеляза Цацаров и предложи затягане на лицензионния и регистрационен режим за такава дейност.

Още по темата

ВСС не дава пари за пилон и знаме пред сградата на специализираното правосъдие

Предишна новина

ВКС отново не успя да попълни квотата си за съдийската КАК

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 15
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  1
  0

  Сигурно Маринов е добър шофьор щом Цацата го хвали.

 2. 14
  ot dans i koi ...... | нерегистриран
  1
  -1

  Spec sadilishtata i prokuraturata rabotqt izkluchitelno SPECIALIZIRANO ,zatova gi sformiraha tezi nezakonni strukturi ,naznacheniyata tam pak sa ot SPECIALIZIRANITE ! A tova che mnogo prokurori tam sa ,,gola voda ,, nqma znachenie !

 3. 13
  До 11 | нерегистриран
  8
  -1

  Само дано във ВКС някой Пантоффф, да не нареди да го разпределят по подсъдност в същия район, в който са страните,прокурорите,се!Че,тогава,ако съм на мястото на единия,ще поискам отвод на съдиите!Заради избягване на всякакви съмнения за безпристрастност и предубеденост,че не искам да си мисля и заради нещо друго!Дали,единият от засегнатите/двамата имат какво да губят/може да има интерес делото да е в същия район?Няма ли вероятност тогава,всички местни да се съюзят срещу неудобния,а?Дано за определяне на подсъдимия съд от ВКС,там да не бъде използвано влиянието на адвокат от "ДИй България",който май имал някаква относимост/роднини или ../от тези географски ширини!

 4. 12
  | нерегистриран
  10
  -1

  До 11 номер! Единият да не би е известен като "...Знаеш ли кой съм аз,а...?!" ИЛИ " СЕГА,видя ли кой съм,аз,..!?" Чудя се кои са тези началници!? А,чудя се само,ако например,възникне ситуация,в която би имало използване на търговия с влияние,за да бъде отмъстено на някой,който не е слушкал,или например,използване служители от силова структура,за да се правим на местни,феодални шерифи с червено, по-скоро в пурпурно-червен цвят наметала,за да покажем на обикновени хорица,.."Знаеш ли кой съм,аз...?!". Жалка картина!Няма ли кой да провери в такива феодални магистратски господарства, кой кара влака и как го кара!?

 5. 11
  До 9 | нерегистриран
  13
  -3

  Тези от прокурорската квота за гласували против,Така ли? Защо ли не съм изненадан!От Бургас,Разград и т.н....!Затова е добре,че ВСС се раздели на две колегии,иначе щеше да продължава да съществува една тенденция,тези представители на прокуратурата да решават съдбите на съдиите!Вярно ли е,че във ВКС имало някакво наказателно дело за определяне на съответния съд по подсъдност/поради отвод на съдии/,който ще го разглежда!Злите езици говорят,че май било свързано с някакви прокурори, шевчета от различна степен?И вярно ли е,че били от района от който идва един от тези прокурори от Прокурорската колегия на ВСС,гласувал/а против съкращаването на съдийските щатове и преместването им СГС и т.н.?

 6. 10
  | нерегистриран
  16
  -1
  До коментар #9 от "до 6 | нерегистриран":
  Ако имаш информация, защо не напишеш имената на прокурорите от ПК на ВСС, та да ги видят всички съдии, кои са тези, стратези...?! Като им се видят имената, всеки ще си направи правилния извод за това, че точно тези са гласували против?!Най-вероятно са от дълбоката провинция!Сигурно се чувстват значими като обръщат към себе си общественото внимание! Или пък, може да са помолени от някои председатели на окръжни провинциални съдилища, техни съграждани да гласуват точно по този начин, че току виж и от тези съдилища да не би да вземат някоя свободна щатна бройка! Нека да бъдат осветлени тези, гласували против, а то няма да е трудно да се досетим откъде и на накъде е духал вятърът!!

  Калина Чапкънова, Пламен Найденов, Огнян Дамянов, Светла Бошнакова, Пламена Апостолова,

 7. 9
  до 6 | нерегистриран
  16
  -1

  Ако имаш информация, защо не напишеш имената на прокурорите от ПК на ВСС, та да ги видят всички съдии, кои са тези, стратези...?! Като им се видят имената, всеки ще си направи правилния извод за това, че точно тези са гласували против?!Най-вероятно са от дълбоката провинция!Сигурно се чувстват значими като обръщат към себе си общественото внимание! Или пък, може да са помолени от някои председатели на окръжни провинциални съдилища, техни съграждани да гласуват точно по този начин, че току виж и от тези съдилища да не би да вземат някоя свободна щатна бройка! Нека да бъдат осветлени тези, гласували против, а то няма да е трудно да се досетим откъде и на накъде е духал вятърът!!

 8. 8
  Bace | нерегистриран
  3
  -3

  Ispalnitelnata vlast si go izbra i s neq toi si se razbira ,dogovarq ,chadarosva i taka ! Glavnia da si gleda PK che ne ostana ....v SK rabota nqma i saveti da ne dava !

 9. 7
  външни фактори/мафията/ в съдебната система на РБ и в ЦУ на НАП пречат връщане на парите ни с което пренебрегват Закона | нерегистриран
  0
  -6

  Въпреки ,че Изпълнителните листи са издадени за 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК ,й представляват съдебен акт, удостоверяващ възможност издалите ги окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана, да предприемат принудителни действия пред ДСИ по удовлетворяване на отбелязаната в тях самоприсъдена в тяхна полза и сметка ДТ .Й въпреки ,че няма първоначално образувано изпълнително дело пред държавен съдебен изпълнител /ДСИ/ при РС.Й при липсата на нормата на чл. 242, ал. 5 от ГПК /отм./, съдиите от ОС ВРаца ,Видин и Монтана служебно издава изпълнителни листи за да догодят ,че сумите са в полза на държавата .Й,за да могат , незаконно директно да изпратят изпълнителните листи за сумата 19 хиляди лева на .АДВ, за да бъде събрана , чрез държавна принуда 2006,07г. от неовластен орган , при липса на представителна власт и без АДВ-НАП да е бил обвързан от изпълнителните листи и посочените в тях суми, заради което не е бил компетентен да се произнася по тяхната дължимост,

  След което противоправно АДВ събират 4%ДТ по ГПК, без ., водени първоначално пред ДСИ при РС ., изпълнителни производства , й без произнасяне от съд по 8 те жалби,оставени без разглеждане от окръжен съд Враца и административен съд Враца .,и без произнасяне на съд,че” вземането” подлежи на принудително изпълнение., Които факти изключват възможността тези задължения да се събират ,чрез принуда от публичния изпълнител по реда на ДОПК,по изпълнителни дела №№21938/02,26436/02г.

  При пълен отказ от съд от окръжени съд Враца,й административен съд Враца , НАП Враца се разпорежда с парите ни ,без съдебен контрол ,доказващо ,че изпълнителните производства са образувани противоправно й , незаконно. При завеждането на изпълнителните дела АДВ-НАП Враца не е разполагал с изпълнително основание за ДТ в полза на държавата ,нито е разполагал с – влязло в сила съдебно решение, с което му е присъдено вземане .Доказващо ,че изпълнителният процес е заведен без правно основание..

  Ограбената сумата в размер на 19 хил. лева незаконно е преведена от публичния изпълнител на ВСС, нямащ правоотношения с нас в исковото и изпълнителните производства, и без да има присъдени в полза на ВСС и държавата суми,а само присъдени на съдилищата Враца ,Видин и Монтана.,суми 4%ДТ на осн.чл.78,ал.6 от ГПК

  На лице е държавно ограбване., без издадени изпълнителни листи в полза на държавния бюджет., и без ИЛ по чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ,в полза на държавата .

  Висшия съдебен съвет следва да върне й събраната от НАП Враца ,преведена им сума от 3000лв. по ИД№58/10г.НАП Враца, като платена без правно или при отпаднало основание /тъй като с изменението на ЗОДОВ с ДВ, бр. 43/08г. автоматично отпадат и задълженията по присъдените на осн. чл. 10, ал. 2 от ЗОДОВ суми за държавни такси в пропорционалния им размер/. в действителност към датата на принудителното събиране през 2010г. е било налице изменение на ЗОДОВ и предвидена в чл. 9а проста държавна такса. Събрана е от НАП Враца през 2010г.пропорционална ДТ по стария закон,ЗОДВПГ,,,при действащ ЗОДОВ/ДВ бр.43/08г./Където съгласно осн. чл. 9а, ал.2 ЗОДОВ ,съобразно чл. 10, ал.3, изр.1, при отхвърлен иск , съдът осъжда ответника да заплати разноските по производството. Закона е задължавал НАП Враца по ИД №58/10г.НАП Враца да се събере през 2010г. проста ДТ в размер на 10 лв., съгласно чл. 2а, т. 1 от Тарифата за ДТ.,а не пропорционална в размерна 3000лв.Още повече ,че Закона гласи : всяко нещо ,което е отнето без законово основание ПОДЛЕЖИ НА ВРЪЩАНЕ! 10. 6
  LP | нерегистриран
  25
  -7

  Преди да се обръщате към СК на ВСС се обърнете към подчинените ви от ПК на ВСС, които вчера на Пленума на ВСС гласуваха против решението на СК за отпускане на бройки на СпНС и на СГС.

 11. 5
  опг | нерегистриран
  5
  -2

  натискаш клавиша и излизат ей такива съдружия като споменатите в статията ро горе.... но комент и всички знаят

 12. 4
  Въпросче | нерегистриран
  21
  -5

  За това, че Маринов е "добър професионалист" го разбрахме. А за седящия отдясно на главния, някоя добра дума не се ли чу?

 13. 3
  | нерегистриран
  26
  0

  Ами при такова обвинение от 12000 страници, нищо чудно, че екстрадиционното производство се бави, просто бракята сръбе четат по-бавно.

 14. 2
  Някои | нерегистриран
  27
  -1

  от факторите, за които говори главния...[[_74355_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.