Главният прокурор: Решението на Съда на ЕС за ЕЗА действа за в бъдеще. Чакаме желаещите да се върнат в София, ако могат

Главният прокурор: Решението на Съда на ЕС за ЕЗА действа за в бъдеще. Чакаме желаещите да се върнат в София, ако могат
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:БГНЕС

Решението на Съда на ЕС за Европейската заповед за арест (ЕЗА) се прилага за в бъдеще, а нормативните въпроси около нея са проблем на Народното събрание. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия в събота.

„ЕЗА е проблем на Народното събрание, не знам какво отношение има прокуратурата към него. Решението на СЕС, което се цитира, което между другото е част от няколко различни решения, се прилага за в бъдеще. Ако лицата, спрямо които има издадена ЕЗА, можеха да бъдат в София – да бяха дошли. Чакам ги с интерес. Едни казват, че ще си дойдат, но на границата имало задръстване – помните ли този случай – за едно семейство става дума, после бяха издирени мисля, че в Испания. Сега един друг казва, че ще дойде – да заповяда, чакаме го. В България няма смъртно наказание, има адвокатска защита, има Европейска конвенция за правата на човека, така че е добре дошъл. Ще го изчакаме, ако иска да дойде“, заяви Гешев.

Той отново бе провокиран да коментира и акцията срещу групата шпиони, за която прокуратурата даде повече информация през седмицата. "Обемът на информация, която може да е предадена, още се изяснява. Взети са всички мерки, за да се минимализират щетите за националната сигурност", обясни Гешев.

Главният прокурор благодари и на служителите от Бюрото по защита за съдействието във връзка с проведената операция. „Поздравления за Бюрото по защита, защото то участваше в тази операция и ще ви кажа защо. Защото имам доверие на тази структура, а нямам доверие на военната полиция, която не се включи в действията по разследването. И се оказа, че с основание нямам доверие. Дейността на Бюрото по защита е в три направления – да защитава магистрати, да защитава свидетели и третата е – да защитава действията по разследването на прокурори, което е и най-малката част от дейността на тази структура. Когато обаче нямаш доверие в колегите си от други звена, това се оказва един начин да се положи началото на качествените разследвания“, заяви Гешев.

Още по темата

Каракачанов с остро обръщение към Лозан Панов: Вас майка ли Ви е раждала или трансджендър?

Предишна новина

Гешев поздрави Стефан Петров за избора му за член на ВСС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  15
  -2

  Ако някой ми разясни що значи " да защитава действия по разследването" ще го черпя троянска сливова отежала в дъбови бъчви!

 2. 1
  Брей | нерегистриран
  23
  -6

  Това Бюро златно било.........
  Ако дядо Фил го беше направил навремето, още можеше да команди, но дори и неговият болен мозък не роди този процесуален урод.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.