Главният прокурор създаде ново звено към ВКП за взаимодействие с Европейската прокуратура

Главният прокурор създаде ново звено към ВКП за взаимодействие с Европейската прокуратура
Главният прокурор Иван Гешев, Снимка: БГНЕС

Със заповед на главния прокурор, прокурори от отдел „Специализиран“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП), ще осъществяват връзка с представителите на Европейската прокуратура, съобщиха от пресцентъра на институцията. 

Целта е създаване на национално ниво на организация за сътрудничество с Европейската прокуратура. Прокурорите ще осигуряват необходимото съдействие на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им.

Сформирана е и работна група от прокурори от ВКП за преглед и анализ на действащата нормативна уредба и вътрешните методически и организационни актове в ПРБ, с оглед съответствието им с европейските норми, за осигуряване на необходимата нормативна, методическа и организационна обезпеченост на взаимодействието между ПРБ и Европейската прокуратура. 

С оглед реализиране на приоритетите на Прокуратурата на Република България за превенция, разкриване и наказване на конвенционалната престъпност (т.нар. битова престъпност), в структурата на ВКП са обособени и направления за работа по досъдебни производства за престъпления срещу живота и здравето на гражданите и за престъпления против собствеността. 

Още по темата

Джок Полфрийман с поредна гавра с българското правосъдие и паметта на жертвата му – иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Предишна новина

Близо година и половина ВКС крие и не обявява, че е решил тълкувателното дело за сроковете на проверките на КПКОНПИ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.