Главният прокурор възложи на КПКОНПИ да провери Владислав Горанов

Главният прокурор възложи на КПКОНПИ да провери Владислав Горанов
КПКОНПИ ще проверява Владислав Горанов, снимка: БГНЕС

Комплексът, в който живее г-н Горанов, не е нито мой, нито на брат ми. Ние сме инвеститори на сградите в комплекса и в момента притежаваме две офисни сгради в него. Жилищният комплекс "Есте" бе построен в периода 2008 - 2013 година и включва 300 жилища. Ние продадохме жилищата в период от няколко години и не е наша работа и наш проблем да се интересуваме кой какво прави с тях. Това заяви пред Новини.бг Георги Домусчиев, брат на Кирил Домусчиев.

След участието на главния прокурор Сотир Цацаров в "Шоуто на Слави" в четвъртък, по време на което той обяви че ще се извърши проверка на сигнала, че финансовият министър Владислав Горанов живее в жилище, което не може да си позволи, коментира също така и казусът с отдаването на концесия на ски зоната в Банско и аферата "Джи Пи Груп" от Прокуратурата предоставиха повече информация по трите казуса.

По случа с концесията на ски зоната в Банско

На 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП "Зелените", в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

"Министерският съвет на Република България:

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски  зона с център Банско", при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната/." На 23.11.2018 г. главният прокурор изпрати писмо до министър – председателя, с искане за информация относно предприетите действия.

За аферата "Джи Пи Груп"

На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена  публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена "Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми") и от г-н Атанас Чобанов – редактор на  този сайт, с приложение на същата публикация. Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).   

На 08.10.2018 г.  СГП е образувала досъдебно производство за:

- престъпление по чл. 304а НК - за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

- престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода  от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217  НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:

1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.

2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73,  ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка "Запор" върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.

3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, както и на самото дружество.

4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.

6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:

ГЕОРГИ  ВАСИЛЕВ

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

- за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка "Уникредит Булбанк" АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ

- за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание "лишаване от свобода" повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага. Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв. Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна. На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

По казуса с апартамента на финансовия министър

По повод информация от зададен въпрос, че "министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен", главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

Владислав Горанов твърдо отрече апартаментът, в който живее, да е на Домусчиеви

 

Във връзка с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на сигнала, че министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, който предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен, Владислав Горанов категорично отрече имотът да е свързан с фамилията Домусчиеви. Финансовият министър заяви още, че няма никакви притеснения относно проверката.

 

„Не смятам, че съм извършил нещо незаконно, заяви финансовият министър. Проверката е най-нормалното нещо, което може да се случи, при положение, че има някакви подозрения за нещо нередно“, заяви Горанов, цитиран от БНТ. Той подчерта, че сам е декларирал ползването на имота в имуществената си декларация през месец април, защото е с ясното съзнание, че не представлява конфликт на интереси.

 

„Твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, техния бизнес и техните собствености. Този апартамент ми е предоставен през 2012-та година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. Но ще спра до дотук, защото позволете ми и аз да запазя някакво лично пространство. Моята преценка, за да го декларирам е била, че няма конфликт на интереси“, заяви финансовият министър и изрази готовност да предостави цялата информация на КПКОНПИ, на която прокуратурата възложи случая.

Още по темата

Разграничавам се от позицията на ССБ в моя защита

Предишна новина

Укритата от главния секретар на ДАБЧ сума надвишава половин милион лева

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 8
  Велик магистър на масоните и масажистите | нерегистриран
  1
  0

  Ако може да върнете на първа страница статията със снимката на моя кръщелник, че не мога да му се нарадвам какъв хубавец е!  А кажете: има ли другаде по света страна, в която финансовият министър е топлата връзка между министър председателя и великия магистър на масонската ложа! Не че не ги свързва и общия им трудов стаж като слуги на Тодор Живков, де!

 2. 7
  | нерегистриран
  3
  0

  Скъпи и велики дон Ваньо!

  Прочетох в новините, как си облажил финансовия министър на България. Дето са вика - дай Боже всекиму такъв апартамент. Само дето моя кръстник не ми е дал такъв апартамент. Даже изобщо не ми е дал апартамент. Ако трябва да съм честен и табуретка за апартамента не ми е дал. Само традиционната кърпа.

  Затуй, велики ми дон Ваньо реших да се кръстя втори път и да те помоля да вземеш да ми станеш кръстник. Аз не съм алчен и ще се зарадвам и на апартамент от 120 квадрата.

  А след като ме кръстиш и ти целуна пръстена съм готов да изпълня всички твои желания. Но тъй като ми се вижда нещо много дребно да реша няколко дела в твоя полза (което както казва Горанов са чисто лични взаимоотношения и никой не трябва да пита за тях), то мисля, че ще е по-добре да се посветя на някое НПО. Имам идеи за проекти поне за две години напред, замислени по подобие на някои от най-успешните реализации до момента. Няма да ги казвам всичките, защото някой може да ми открадне идеите, но ще изброя няколко от идеите, за да видиш, че са на нивото на тези, които са получили до момента солидни суми: "Броене на комарите в съдебните зали", "Приказки под гнилата лоза" (туй леко и класическо по подобие на "Разкази под манастирската лоза", ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ ФИНАНСОВО МИНИСТЕРСТВО, Иновативни технологии за обучение в НИП за тенденциите за развитие на анголската кухня" ...

  (ей на тука пише откъде съм почерпил идеите: http://istinata.net/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B7%D0%B5-120-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D0%B5%D0%B2/ )

  Въобще България велики дон Ваньо е интересна държава - караме общинските съветници в почти обезлюдени райони на България да декларират имотите си, жените си, любовниците си, фактическо участие в неформални организации (каквото и значи това). Но когато се разбра, че финансовият министър целува пръстена на Великия магистър на масоните и ... нищо не се случи. Затуй велики дон Ваньо, вземи ми кръсти, та да ми дадеш и на мен едно апартаментче от сто и кусур квадрата. То иначе от туй нашата държава не е никаква държава.

 3. 6
  Учуден | нерегистриран
  7
  0

  Относно втория обвиняем ми възникна въпроса "Масон масону око вади ли ?"

 4. 5
  Смех | нерегистриран
  8
  -1

  Откога Главният започна да нарежда на КП на КОНПИрите?

 5. 3
  | нерегистриран
  24
  0

  Ах тези златни ръчички! И масажи на Татовия задник правили, и финансовия министър с децата му покръствали, и масони ръкополагали, и апартаменти подарявали, и консултантски договори подписвали, и месото от пиците на българския народ прибирали ...

 6. 2
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  26
  0

  КПКОНПИ дали ще провери дали кумеца на Владко има нотариален акт за този апартамент и ако да, то от коя дата.

  Или това е твърде сложно?!

 7. 1
  | нерегистриран
  13
  -8

  "Министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен"  Уверен съм че ССБ-ейци начело с Атанас Атанасов и в това няма да открият нищо нередно.

  Този добър човек дето му е дал жилище за хубавите му очи ще може ли и мен да ме уреди с такова щом не се касае за злоупотреба със служебно положение?  Говорим за финансовия министър, а не за чистачката на някое училище!

  Егати държавата, егати мафията!  А ни баламосват с някакви бутафорни протести на активистки на БСП дето лъжат, че били обидени майки на болни деца! Пък то какви по-интересни неща имало.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.