Главният редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" с присъда от 18 месеца затвор

Главният редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" с присъда от 18 месеца затвор
Анди Коулсън

Бившият главен редактор на закрития вече британски вестник "Нюз ъв дъ уърлд" Анди Коулсън бе осъден на 18 месеца затвор по делото за незаконно подслушване, извършвано от журналисти на таблоида, съобщават агенциите. След продължил осем месеца съдебен процес миналата седмица Коулсън бе признат за виновен в заговор за незаконно подслушване на гласовите съобщения на мобилни телефони, с основна цел да държи изданието конкурентно и да увеличава продажбите максимално.

Коулсън, който е и бивш съветник на премиера Дейвид Камерън, беше редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" от 2003 до 2007 г. Според съда, по делото няма достатъчно доказателства, за да се заключи, че той е започнал подслушването в рамките на изданието, но има достатъчно данни, че мащабите на подслушването се увеличават неимоверно, докато той е бил главен редактор, пише "Гардиън". Коулсън трябва да поеме по-голямата част от вината, защото той е знаел за хакерството и го е насърчавал, вместо да го спре, смята съдията.

За подобно престъпление максималната присъда е от две години лишаване от свобода, но при Коулсън са отчетени добрите му характеристични данни, съобщава още "Гардиън". Всъщност, като извършител на ненасилствено престъпление, той ще изтърпи по-малко от девет месеца, според английските закони.

Йовчев иска от Цацаров ново дело срещу Цветанов

Предишна новина

Какво не отчита инициативата за премахване на част от таксите на ЧСИ *

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.