Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами
Емил Мачиков или Емил Илиев?

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си и е бил издирван за имотни измами, преди да започне политическа кариера под новото си име. Това установи съвместно разследване на Телевизия Европа и сайтът breaking.bg. Информацията на двете медии се появи малко преди да стане известно, че КПКОНПИ лице, близко до партиен лидер, за нерегламентирано получаване на голяма сума пари.
 
Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски "Кристиан 98" ЕООД и заедно създават дружеството "Здравен инженеринг" ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала от 5000 лв. Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал "Манастирски ливади" – "Здравец 1" и "Здравец 2". Технически директор на строежите е бащата на Емил – Иво Илиев. С което започват и проблемите… за Константин Мавродийски.
 
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: "Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в "Манастирски ливади", т.нар. проекти "Здравец 1" и "Здравец 2″. И ми разказа една история, която, ако мога да преразкажа с две думи – неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта".
 
Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Емил Илиев и баща му за извършване на основен ремонт на негов апартамент на ул. "Гурко" 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил. "Имаше слухове, че е организирал саниране на сградата и съм чувал, че са възникнали някакви проблеми", обясни съсед на Емил Илиев.
 
Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв. Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на "Здравец инженеринг" ООД с "изплащане на задължения към "опасни лица". Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. – не става ясно. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. След това от фирмата губят връзка с Илиев, въпреки, че завеждат гражданско дело за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени.
 
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: "Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество".
 
С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г.
 
Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: "То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит".
 
Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Така се стига до 6 юни 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.
 
Разпознавате ли това лице и с какво име ви е известното?
Вероника Цветкова:
Да, това е господин Емил Ивов Илиев. Познавам го като управител на фирма "Здравец инженеринг" ЕООД".
 
След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан Кънев за главен секретар на на партията Демократи за силна България. Преди дни Кънев категорично отхвърли възможността в редиците на "Демократична България" да има извършители на престъпления.
 
Радан Кънев: "Хората, които са на отговорни позиции в "Демократична България" в момента нямат престъпни петна в миналото си, включително тези, които са участвали във властта".
 
Освен близък до Радан Кънев, Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия. Близък е и до общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, както и до колегата й Иво Божков. В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.
 
Обмислям да ви съдя! Така Мачиков/Илиев отговаря на разследването на двете медии. Той твърди, че промяната на името е извършено заради паметта на дядо му, който е бил политически затворник в "Белене".  

 

Прокуратурата разпореди проверка за имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

Предишна новина

Корнелия Нинова поиска отнемане независимостта на прокуратурата и нов антикорупционен закон

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  123 | нерегистриран
  9
  -3

  Лизане и Ицо Брадата - това ли са ви новите, неопетнени лица?!

  Смешници такива...

  Дай, България!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.