Главният съдебен инспектор трудно ще бъде избран, ще се приемат договорени закони

Главният съдебен инспектор трудно ще бъде избран, ще се приемат договорени закони

12 заседания остават до края на това Народно събрание, много важни неща няма да могат да бъдат приети. Главният съдебен инспектор трудно ще бъде избран, разделени са политическите партии, разделени са парламентарните групи и така трудно се постига обединяване.

Това отговори председателят на парламента Михаил Миков в интервю пред БНТ тази сутрин на въпрос дали това Народно събрание ще успее да избере Главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Очевидно е, че така Миков просто избягва директно до отговори, че парламентът няма да проведе избор за нов главен инспектор, защото никоя от парламентарните групи не желае това.

Процедурата по избора е не просто напреднала, след няколкомесечно развитие тя очаква единствено своя финал – гласуване в пленарната зала. Няма никакви пречки това да се случи, след като бяха извършени изслушванията, още повече, че в края на юни с писмо Европейската комисия отново настоя изрично пред българските власти за скорошен избор на нов главен съдебен инспектор. Това потвърдиха правосъдният министър Зинаида Златанова и председателят на парламентарната правна комисия Четин Казак, като и двамата изразиха мнение, че избор трябва да бъде извършен. Самата Златанова припомни, че тя от началото на мандата си акцентира върху важността на този избор. В средата на юни т.г. седем неправителствени организации написаха писмо до Михаил Миков и неговите заместници, до лидерите на всички парламентарно представени политически партии и до Европейската комисия, в което се заявява: "Само няколко часа парламентарно време делят тази толкова знакова процедура от един приличен завършек. Призоваваме Ви да ги отделите и да не допуснете поредния акт на ерозия на държавността!". 

Самит Михаил Миков обаче още през лятото на миналата година заяви, че избор ще има, когато се формира парламентарно мнозинство за това – поне 160 гласа в подкрепа на даден кандидат. Доколкото няма как това да се знае преди да се пристъпи към гласуването, очевидно е, че става въпрос за предварителни договорки между парламентарните групи, т.е.иначе заклеймяваното задкулисие.  

"Продължават разговорите. Когато се получи съгласие, тогава ще започне процедурата" – така коментира проблема Миков още на 4 ноември м.г. Миков няколко пъти е заявявал, че не вижда нищо нередно в това Ана Караиванова да продължава да оглавява ИВСС и след изтичане на конституционния ѝ мандат, защото институцията трябвало да функционира. 

Днес председателят на парламента заяви, че е умерен оптимист за това дали Народното събрание ще успее да работи до края през оставащите 12 заседания. Но изрази надежда, че на на финала на 42-то Народно събрание народните представители ще проявят отговорност да присъстват в пленарна зала.

Според Миков, от общо 130 проведени парламентарни заседания през изминалата година, броят на провалените заседания поради липса на кворум е между 15 и 20, което означава, че няма да се налага извънредна работа.

През последните дни на парламента предстои един по-спокоен дневен ред, ще се приемат закони, които са договорени от политическите сили, ратификации, европейски директиви, договори със Световната банка, каза Миков. През тази седмица ще бъдат разгледани Законът за защита на растенията, Законът за автомобилните превози, после и ветото на президента по Закона за защита на конкуренцията и др.

Добре ще е никоя политическа сила да не търси законопроекти, които могат да доведат до свръхполитизация, защото изкушенията в предизборната обстановка са много големи, призова Миков.

Кога съдилищата трябва да плащат за лошо правосъдие

Предишна новина

Оспорван финал на второто състезание по Европейско право "Europаеus"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  И по добре! Не смятам, че Чочкова има необходимите, морални, етични и колегиални качества за поста, за който кандидатства. Всички са наясно как си насрочва делата за 09,30 часа, но пристига в съда не по-рано от 10,30 часа, защото трябва да се наспи или да мине задължително през фитнеса. Това ако не е гавра със страни, прокуратура и подсъдими, здраве му кажи. Да не говорим, че не се и представи добре да публичното изслушване.

 2. 2
  Цветомил Цветолюбов до № 1 | нерегистриран
  1
  0

  Защото не е приет още Законът за защита на растенията.

  Като го "разгледат" при един по-спокоен дневен ред, ще цъфнем и ще вържем.

 3. 1
  законотворци - закононарушители | нерегистриран
  8
  -1

  Не били спазили Закона и не били избрали Главния съдебен инспектор?! Голям праз! Това да не би да им е първото нарушение на Закона? Те непрекъснато нарушават Законите, които самите те са създали! Някой досега да им е потърсил сметка за това? И никой няма и да им потърси сметка за това! Те и на работа въобще не ходят, а получават заплати?! И не само никой не им търси сметка за това, ами дори и медиите не смеят да го съобщят на данъкоплатците-избиратели! Защо ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.