Главният здравен инспектор иска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният здравен инспектор иска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища. Той се надява новите мерки да пресекат разрастването на епидемията.

Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Стана ясно, че извънредната обстановка ще се удължи, а страх за работни места е бил причината работници да прикриват симптоми и да продължават да ходят на работа в предприятието в Доспат.

"Дали ще е месец или по-малко, според мен, при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", каза Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Според него обаче, няма нужда от блокада на населени места, нито от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места.

По-рано се предвиждаше от 15 юни да отпадат всички противоепидемични мерки и ограничения, свързани с Ковид-19.

Данните за последните 24 часа сочат, че от изследвани 1406 проби 83 са дали положителен резултат.  Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 152-ма. 15 от тях се намират в интензивни структури.

В сряда се очаква премиерът Бойко Борисов да разговаря с членовете на Националния оперативен щаб за коронавируса. На срещата ще се обсъжда именно дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната.

Още по темата

Мъж даде 32 хиляди лева на мним банков инспектор, за да получи наследство

Предишна новина

Законодателят пресече опитите на Съдийската колегия за спешни реформи на военното правораздаване

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Доктора | нерегистриран
  1
  0

  Достатъчно са за да пренасят зараза!Утре може и ти умнико да влезеш в болница заразен точно от такива скрити преносители!

 2. 1
  ПИТАМ | нерегистриран
  0
  -1

  КОЛКО ОТ 83-мата са вече в болницата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.