Глоби за непристойно поведение спрямо жените на улицата въвеждат във Франция


Франция постави извън закона сексистки и сексуален тормоз на улицата. Никой от депутатите не гласува против, осем се въздържаха. Новият закон наказва с глоба непристойно поведение спрямо жени на обществено място. Това включва неприлични жестове, думи и коментари, които унижават, притесняват или сплашват. Глобите са от 90 до 750 евро. Те са част от предизборни ангажимети на президента Макрон във връзка с равенството между мъже и жени.

Скорошна вълна от възмущение във Франция предизвика видеоматериал от охранителна камера в парижко кафене. 22-годишна жена беше грубо ударена по лицето миналата седмица, след като направила забележка на мъж, който я засипал с неприлични звуци и думи.

Мари Лагер, студентка по архитектура в Париж: Той ме удари, залитнах, косите ми се разпиляха, усетих удара и адреналина, побеснях и останах права. Казах му: "Сигурно си горд със себе си!" Хората наоколо реагираха мигновено, бяха страхотни. Увериха се, че съм добре,а нападателят ми викаше, че ще набие всички. Искам да благодаря на свидетелите на случилото се.

Подобно поведение вече ще бъде наказвано. Автор на новия закон е министърката по половото равноправие Марлен Шиапа. Критиците му смятат, че слага край на френската романтика и флирта. Законът обаче касае и например сексуални отношения между възрастен и лице под 15 и помага на съда да реши дали става дума за изнасилване. Освен това удължава срока за подаване на жалба за изнасилване от страна на непълнолетен. Лицето ще може да поиска разследване 30 години след като навърши 18, а нe както досега 20 години.

Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Предишна новина

ТЕЛК-ът става почти невъзможен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.