Глобяват ни и на аварийки, без да сме в колата

Глобяват ни и на аварийки, без да сме в колата

Столичната община и Центърът за градска мобилност ще глобяват за неправилно паркиране и с неприсъствен фиш. Това обяви заместик-кметът по транспорт Кристиан Кръстев при началото на акцията на новия вид контрол на бул. „Черни връх“.

Налагането на новите глоби ще става и неприсъствено, което означава, че санкции ще се налагат и когато водачът не е в превозното средство. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма спасяват от глоба, която може варира от 20 до 200 лева, в зависимост от нарушението. 

Фишовете ще бъдат съставяни на името на собственика на колата, което означава, че не може да се прехвърлят на лицето, извършило нарушението.

Десет служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на на неприсъствения фиш е седем дни. Това и срокът, в който глобата влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане.

„До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът, водачите оспорват очевидно нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни Кръстев и добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите, пише БГНЕС.

Глобите: 
- паркиране на тротоар: 50 лева;
- паркиране на инвалидно място: 200 лева;
- неправилно паркиране на маркировка: 20 лева;
- неспазване на пътен знак: 20 лева.

Спрямо Закона за движение по пътищата наложените глоби не може да се обжалват, а фишът ще бъде придружен и с доказателствен материал.

Столичната община обмисля въвеждането на места за кратък престой пред детски градини, училища и болници.

Още по темата

Срещу COVID-19: Италия с полицейски час, Англия в пълна карантина

Предишна новина

Младши съдиите подават декларации за несъвместимост по пощата или лично до края на месеца

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Niko77 | нерегистриран
  4
  0

  Значи, такова заглавие, а и втъркан в статията текст от сорта на това, че глобите няма да се обжалват, доказва, че статията е писана от лаик! Какво?!? Тези си мислят, че с техните наредби и прочие ще дерогират закона?!??!? ЗАНН в неговия чл. 39, както и текстове от ЗДВП, а и утвърдената съдебна практика сочат друго…!Просто ще утежнят с необмислените си действия районните и административни съдилища!

 2. 4
  Цирк голямо село | нерегистриран
  0
  -1

  А ако аварийните са там нейде пред погледа на софийските толупи а колата е нема на аварийките ли ша пишат актове Бая щанги ще се разхвърчат в скоро време бая сцепени глави ша има и голям сеир

 3. 3
  специалист | нерегистриран
  12
  -1

  Няма да стане тая дето са я измислили, без да променят закона! Столична община си мислят, че са по-големи от закона и с някаква тяхна си наредба преправят закона, ама тия номера не минават пред съда

 4. 2
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #1 от "хфвтхЧЕСГ | нерегистриран":
  Крайно време е ганьовците, дето си мислят, че като си пуснат светкалата, могат всичко да правятпо пътя, да бъдат лишени от тези си илюзии. Пуска ми селото аварийни и си паркира където му падне! То и сега това не го оневинява, ама няма кой да го глоби.

  То пак няма да има :D

 5. 1
  хфвтхЧЕСГ | нерегистриран
  8
  -4

  Крайно време е ганьовците, дето си мислят, че като си пуснат светкалата, могат всичко да правятпо пътя, да бъдат лишени от тези си илюзии. Пуска ми селото аварийни и си паркира където му падне! То и сега това не го оневинява, ама няма кой да го глоби.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.