Извънредното положение в България във връзка с пандемията COVID-19 e към своя край. Официално, от четвъртък страната излиза от него, но съпътстващите мерки против разпространението на заразата остават.

Новите времена и условията, в които се намират както бизнесът, така и хората, предполагат една доста по-голяма дистанцираност, предпазливост и не на последно място повече отговорност към себе си и другите.

Във връзка с отпадането на словосъчетането “извънредно положение” от закона, но при наличието на продължаващи мерки за ограничаване на COVID-19, “Правен свят” обърна поглед към големите адвокатски кантори, в които работят десетки юристи и помощен персонал, на които неизбежно кризата е дала своето отражение. Свързахме се с представители на четири от популярните дружества у нас, за да научим как ще продължи животът за тях от 14 май нататък и как извънредното положение се е отразило на обичайната им дейност.

Митко Карушков, съдружник и ръководител на практиката Технологии, Медии и Телекомуникации на Адвокатско дружество "Камбуров и съдружници":

Отговорност и дигитализация

“За нас, като технологична практика в рамките на “Камбуров и сътрудници” пандемията и извънредното положение не представляваха никаква промяна относно начин на работа, защото един от тях, които ние практикуваме е дистанционен. Чрез разумно и масово използване на технологии за комуникация, за поверителен обмен на информация, отчитайки интересите на клиентите и тайната кореспонденцията. Имаме много клиенти и бизнес партньори, които много рядко виждаме на живо още отпреди пандемията и от тази гледна точка условията по време на пандемията не представляваха новост за нас, а един от начините, които ние практикуваме. От тази гледна точка, краят на пандемията също няма да представлява особена новост. Това, което очакваме е да се спазват изискванията и то не само минималните такива, но да се добави и изискване за безопасното придвижване в работна среда, надяваме се всеки вече да е обърнал внимание на личното си здраве. В много офис пространства, които разчитат на вентилации, не ми е ясно как точно това би се отразило на работата, макар че това няма да я спре в никакъв случай”, посочи адвокат Карушков.

“Другото, което забелязвам, е в по-продуктовата част на нещата – напоследък се увеличи лавинообразно броят на запитванията за дигитализация, електронизация на процеси. И то от различни по обем и рамер организации. Особено в последните две-три седмици се наблюдава това увеличение на запитванията. Едно от моите лични виждания е, че колкото и рискове да постави COVID-19 пред здравето на хората и на човечеството, като цяло, това е някаква филтрираща система, която, надявам се, ще пресее някои порочни практики в начина на комуникация, в здравните навици. Разбира се, електронизацията оттук нататък е неизбежна форма на комуникация, както преди 20 години е било с обикновените писма. Оптимизират се много бизнес и финансови процеси”, коментира още адвокат Карушков.

Симеон Хинков, адвокат в Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов”:

Работа по екипи и сигурност

“От момента, в който беше обявено извънредното положение, до днешна дата ние сме били в офиса, а организацията беше изцяло онлайн. Съвсем бързо и качествено се реорганизирахме като работа от вкъщи, с достъп до компютрите, сървърите и т.н. Голяма част от срещите ни с клиентите досега се случваха по интернет, по телефона, чрез видеовръзка, така че смятам, че се справихме изненадващо добре. На практика, както е и в много други компании, видяхме, че дигитализацията е бъдещето, дори в по-традиционни професии, като нашата. От утре реално организацията ни е готова. Ние сме 17 души в нашия екип и се разделяме на две групи, като използваме примера на болничните заведения, на големи компании в света и в България. Разделяме се на два екипа, като един екип ще бъде една седмица в офиса, а другият ще продължи да работи в домашни условия. В следващата седмица се разменяме, така че двата екипа да нямат контакт един с друг поне 1 месец. След това ще видим как ще продължи цялата ситуация. С клиенти ще работим предимно дистанционно, но разбира се има моменти, в които няма как да бъде дистанционно. В големия им процент използваме платформи, като Zoom и подобни, за да се виждаме както с клиенти, така и помежду си. Правим оперативки по този начин, тъй като ние редовно, два пъти седмично се събираме целия екип, за да обсъдим належащите въпроси, така че в най-голяма степен ще работим дистанционно. Имаме обаче готовност да приемаме и клиенти в офиса, като сме подготвени с маски, дезифенктанти, ръкавици, но разчитаме и на отговорността на всеки човек, ако усеща някакви симптоми и не се чувства добре, просто да се чуем по телефона или видеовръзка”, посочи пред “Правен свят” адвокат Хинков.

Николай Цветанов, съдружник в Адвокатско дружество “Пенков, Марков и партньори”:

Кризата като възможност

“На първо място, за един доста дълъг период от време няма да можем да се върнем към нормалната дейност и ще се наложи да работим от дистанция. За да минимизираме риска, ще се наложи да осигурим една сигурна услуга на нашите клиенти и ще бъдем разделени най-вероятно на екипи от адвокати, които няма да се засичат поне още 1 месец едновременно в офиса. Отделно се опитваме да сведем до минимум срещите на живо с клиенти в офиса и ги провеждаме все повече и повече дистанционно. Това пак води до едно ново усложнение за нас и до необходимостта от специализация на отделни процеси, което преди това, може би заради консерватизма и на бизнеса за сигурността се избягваше, сега ударно ще трябва да се случи и съответно това от една страна е една голяма инвестиция, която трябва да направим, за да осигурим тази непрекъсваемост и сигурност на услугата и най-вече да я осигурим срещу киберрискове. Това ни прави много по-зависими от съпътстващи бизнеси като IT компаниите. И пак казвам – това дигитализира различни процеси, не само разделянето на екипи и работата от разстояние, но и отделно – работата с клиентите от разстояние”, посочи адвокат Цветанов.

На въпрос дали ситуацията на извънредно положение е довела до известни позитиви, той отговори, че това несъмнено е така, особено щом се касае за дигитализация и електронизация, които според него са бъдещето. “От переспективата на моите 36 години аз отчитам това като нещо много позитивно. Може би за други колеги, в друг житейски етап, това ще е проблем. Специално за нас младите това е възможност. Вероятно е възможност и за всички по-млади колеги да се наложат по-лесно на пазара. От друга страна още като отражение бих могъл да посоча и промяната в комуникацията с нови и потенциални клиенти. Ние досега ги срещахме на живо, на събития и имахме възможност да водим един по-непосредствен разговор, в който да докажем експертизата и качествата си и по този начин те да ни дадат възможност да работим с тях. Сега тази възможност изчезна, защото няма никакви събития и хората не се срещат. Това също е едно ново предизвикателство за нас. Надяваме се да демонстрираме експертиза по различни наболели правни въпроси в различни социални мрежи. Това също изисква познания в областта, правилна насоченост и позициониране в съответните социални мрежи, защото не всички от тях позволяват професионална насоченост на изложението. Не на последно място, за жалост – очакваме позитивното конултиране да намалее като обем, но за сметка на това да се появи доста процесуална работа. Очакваме междуфирмена задлъжнялост, за жалост, която води след себе си както процесуалната работа, така и несъстоятелност и преструктуриране на бизнеси. Може би това е възможност за тези, които правилно са си планирали дейността и са се застраховали срещу всякакви рискове рязко да пораснат от една страна и от друга – да придобият конкуренция. Очаквам сливания на пазара, придобивания и изкупувания”, описа непосредствената дейност на дружеството адвокат Цветанов.

От организационна гледна точка: “Леко с усмивка мога да кажа, че в момента сме като една болница в офиса. Хората идват с отделен чифт обувки или се обуват в калцуни, дезинфекциране по няколко пъти на ден, има дезинфектант навсякъде в сградата. Отделно сме ограничили достъпа на външни хора, разхождаме се с маски. На рецепцията ни хората са облечени в едни своеобразни скафандри, така че това, което ние сме могли да направим, за да ограничим всякакъв вид риск за персонала, за да останем едно добро място за работа, сме предприели. Ще продължим да спазваме тези мерки и след извънредното положение, докато не продължим да се чувстваме достатъчно комфортно да живеем нормално, както преди, което за съжаление няма да е много скоро, според мен. Трябва да се научим със сигурност да живеем по нов начин и за по-адаптивните тази криза със сигурност ще повлия благоприятно, защото ще им даде възможност да си реорганизират дейността и да оптимизират някои процеси, като ги напраят по-съвременни”.

Виктор Гугушев, партньор в адвокатско дружество „Гугушев и партньори“:

Завръщане към нормалността

“Ние през цялото време на извънредното положение не сме спирали своята дейност. Считано от 13 март всички наши служители са в режим на home office. Сравнително бързо и без никакви проблеми успяхме да реализираме този режим, както и за дистанционни достъпи, така и да организираме постоянно някой да има в офиса да приема било то кореспонденция, било то документи и т.н. С въвеждането на този режим не сме имали затруднения. Безпроблемно функционираше офисът. Имахме редовни оперативки в Zoom платформата. Не срещнахме никакви проблеми нито с вътрешната координация, нито с клиенти и проекти. Извънредното положение приключва, в резултат на което ние организираме един уебинар заедно с Endeavor, тъй като хората се бяха фокусирали върху здравето на своите служители, но малко хора се бяха замислили за икономическите последици. Оттук нататък ще мислят основно за това. Затова взехме решение да направим този уебинар, който да дава практически съвети във връзка с икономическите мерки, които са предприети от страна на правителството за Банката за развитие, Фонда на фондовете, оперативните програми и т.н.”, коментира адвокат Гугушев.

За практиката и мерките на дружеството: “Взехме решение да се върнем в сравнително нормален ритъм, считано от понеделник, тъй като рано или късно и това трябва да се случи. Взехме превантивни мерки, за да сме максимално спокойни, както за нашите служители, така и за клиентите. В резултат на това, в края на миналата седмица направихме тестове на всички наши служители и техните семейства. Извикахме медицински екип в офиса и направихме разпределение на групи по 10 човека, за да не се получава човекопоток в един и същи час. В рамките на 4 часа тествахме всички, за да сме сигурни. В допълнение – закупихме и специални пробиотици, имуностимуланти и ги раздадохме на всички, за да подсилят своя имунитет. Оттук нататък за нашия режим на работа вътрешен – всички екипи, във всички отдели ги разделихме в 2 групи, като въвеждаме режим, в който едната група да е в офиса за 1 седмица, а другата да остане изолирана вкъщи. Този режим смятаме да продължи около 1 месец, но всичко зависи от ситуацията, която е доста динамична. Отделно са всички хигиенизирания и дезинфекция. Така се връщаме ние към нормалната работа, тъй като установихме, че дистанционната работа не е нещо, което ни затруднява нас и нашите клиенти. Освен това не очакваме хората да започнат да търсят личен контакт с нас веднага. Затова с грижа и към нашите клиенти моделът на екипна работа е подходящ, за да може, ако случайно имаме случай на заразен, да можем веднага да го изолираме”, каза още адвокат Гугушев.

Софийски градски съд отложи откритите заседания

Предишна новина

Ръководителят на Специализираната прокуратура напусна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.