"Голямото отхвърляне" - как Лондон ще превърне европейските закони в британски*

"Голямото отхвърляне" - как Лондон ще превърне европейските закони в британски*
Снимка: БГНЕС

Великобритания публикува дългоочакван законопроект, който ще ѝ позволи да превърне европейското законодателство в британско и да отхвърли институциите и документите, които я обвързват с Европейския съюз.

Текстът трябва да бъде обсъден, подложен на гласуване и одобрен от парламента не по-късно от март 2019 г., когато Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз.

Отменя закона за влизане в ЕС

Според министерството за Брекзит тази стъпка отменя върховенството на европейското право над британското и "връща контрола на Великобритания." С него новите европейски закони няма автоматично да стават приложими във Великобритания.

Отмяната ще се случи в деня, когато Обединеното кралство напусне ЕС, се казва в законопроекта. Датата не се уточнява.

Европейското законодателство се превръща в британско

Целта е да се запази "правна приемственост", като се даде възможността същите закони, действали преди деня на напускането, да действат и след него.

От "Даунинг стрийт" обясняват, че тази стъпка ще позволи на бизнеса и съдебната власт да продължат да действат както преди Брекзит.

Прекратява юрисдикцията на Европейския съд

Съдът в Люксембург няма да има правомощия на територията на Великобритания. Прекратяването на юрисдикцията на Европейския съд е сред така наречените червени линии на властите.

Малко след публикуването на законопроекта министърът за Брекзит Дейвид Дейвис каза, че съдът няма да има възможност да се произнася по британски случаи, които не е започнал да разглежда към датата на напускане.

Регулации

Има европейски регулации и закони, които в момента стават автоматично приложими за Великобритания, както и за всяка страна членка, без да е необходимо за това да се прокарва закон в националния парламент. За да продължат да действат, те ще трябва също да бъдат превърнати в британски закони, за да се прилагат след Брекзит. Тълкуванията им също ще трябва да бъдат инкорпорирани в законодателството на Обединеното кралство.

Правомощия за поправяне на закони

Кабинетът си дава правото за срок от 2 години да пренаписва закони, чието функциониране се нарушава заради напускането на Европейския съюз - например заради връзката на въпросните текстове с регулатори, които вече нямат юрисдикция на територията на Великобритания.

Чрез парламентарен процес, известен като "вторично законодателство", ще се нанесат поправки. Министрите същевременно няма да имат абсолютни правомощия да правят това сами и дейността им ще бъде надзиравана от парламента.

Смята се, че подобни промени ще са необходими в между 800 и 1000 закона.

Неизвестни

Опозицията изразява безпокойство от факта, че промени, направени в законодателството в хода на трансформацията, може да поставят под въпрос правата на служителите и екологичните стандарти. Друг проблем според нея е, че с отмяната на Хартата на основните права на ЕС не се предлага алтернативна рамка за спазване на човешките права, която ще гарантира, че Великобритания би могла да се придвижва в тази област заедно с Европейския съюз или най-малкото да разработи собствени стандарти в тази област.

Текстът не дава информация и как точно възвърнатите правомощия, които министрите ще си вземат обратно от ЕС, ще могат да се "разпределят" между кабинета в Лондон и местните правителства на отделните съставни единици на Обединеното кралство.

Подробности

Докато се подготвяше, законопроектът бе обявен с името "Законопроект за великото отхвърляне". Впоследствие в речта на кралицата то бе сменено на "Законопроект за отхвърлянето", а във версията, качена на страницата на парламента, е "Законопроект за (излизането от) Европейския съюз".

*Статията е препечатана от "Дневник"

Апелативният съд увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

Предишна новина

Хората от властта не знаели кога са в конфликт на интереси

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  XXL | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #2 от "x | нерегистриран":
  А България..?Изброихте държави от Европа а ние...

  България е сърцето на ... Османската империя. Това е положението како Сийке. Ако не ти харесва, право в Британия. Или в USA.

 2. 2
  x | нерегистриран
  0
  -4
  До коментар #1 от "Дневник на писателя | нерегистриран":
  Британия въобще не трябваше да бъде допускана в ЕС. Кардинална и концептуална грешка. Германска, не толкова френска. Хак им е сега!  Германия ще плаща тепърва за грешките си. Отхвърля Турция от която е видяла само добро, конфронтира се с Русия и яде шамари от приятелите си от Албиона. А французите леко я пощипват, като по времето на Наполеон.  Изход има. Нов договор. Ако трябва и без Франция, какво толкова! Докато се занимава с тези обратните, американците си правят политиката при старите бунаци на Европа - поляците!  Германия трябва да се дезаинтересира от Запада си и да се обърне конструктивно към Изтока, като интегрална негова част. Само тогава ще има прогрес и мир. А Полша трябва незабавно да бъде на старото си иреално положение, където й е в действителност мястото! Румъния също. За балтийските джуджета въобще не говорим, смешна работа. А Скандинавия да прави каквото знае!  А България..?Изброихте държави от Европа а ние...

 3. 1
  Дневник на писателя | нерегистриран
  5
  -2

  Британия въобще не трябваше да бъде допускана в ЕС. Кардинална и концептуална грешка. Германска, не толкова френска. Хак им е сега!  Германия ще плаща тепърва за грешките си. Отхвърля Турция от която е видяла само добро, конфронтира се с Русия и яде шамари от приятелите си от Албиона. А французите леко я пощипват, като по времето на Наполеон.  Изход има. Нов договор. Ако трябва и без Франция, какво толкова! Докато се занимава с тези обратните, американците си правят политиката при старите бунаци на Европа - поляците!  Германия трябва да се дезаинтересира от Запада си и да се обърне конструктивно към Изтока, като интегрална негова част. Само тогава ще има прогрес и мир. А Полша трябва незабавно да бъде на старото си иреално положение, където й е в действителност мястото! Румъния също. За балтийските джуджета въобще не говорим, смешна работа. А Скандинавия да прави каквото знае!Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.