Господин Панов, не сте недосегаем!

Господин Панов, не сте недосегаем!
Председателят на ВКС Лозан Панов, снимка: БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с позиция по отношение на категоричния отказ на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да се яви пред държавния орган, за да даде обяснения за установения от Националната агенция за приходите (НАП) над 100 000 лв. недеклариран доход.

От Антикорупционната комисия подчертават, че при преследването на корупцията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите, а точно обратното – "КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в чл.6, ал.1 и председателят на ВКС е упоменат на първо място в т.7 на посочената алинея".

В позицията на КПКОНПИ се казва още, че "разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите", визирайки един от аргументите на председателя на ВКС да откаже да се яви в Комисията, а именно, че  - призоваването му нарушавало Конституцията и принципа на разделение на властите.

"КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона", пишат още от Антикорупционния орган.

Ето и пълния текст на позицията на КПКОНПИ в отговор на отказа на Лозан Панов да даде обяснения за констатациите на НАП

Г-н Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности. Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони.

В правомощията на КПКОНПИ е да взема обяснения от граждани във връзка с противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това е предвидено както в чл.104, ал.1, т.5 (противодействие на корупцията), така и в чл.114, ал.2, т.2 (незаконно придобито имущество) от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). При осъществяване на тези правомощия на Комисията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите. Нещо повече, ЗПКОНПИ изрично посочва, че КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в чл.6, ал.1 и председателят на ВКС е упоменат на първо място в т.7 на посочената алинея.

Както става ясно от чл.6, ал.2, по отношение на магистратите ЗПКОНПИ прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение. На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати.

КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите.

Още по темата

Полицията във Франкфурт на Майн с благодарствено писмо до Иван Гешев

Предишна новина

Бившият съдебен инспектор Димана Йосифова кандидат за съдийската КАК

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Компир, то е ясно, | нерегистриран
  15
  -6

  че недосегаемите са Боко, Цацоф и Пееф...

  Атакувайки Лизан, искат да покажат, че без значение от заемания пост, който е срещу тях, т. е. не им играе по свирката, ще бъде смачкан.

 2. 12
  Марко | нерегистриран
  15
  -6

  И останалите не са "недосегаеми",но сега им изглежда,че са...  Бат,Лозан има граждански и човешки права,а и функционален имунитет и с оглед правото си на защита не е длъжен да съдейства на никого,вкл. и на разследващите него и семейството му.  Чисто хипотетично само от заплати като шеф на ВКС-то и като член на ВСС е получил повече от 100 000лв. годишно,които суми са обложени с данъци и не се декларират,защото са извесни.

  Освен това е член на управата на НИП,има публикации и участва в правни списания.

  Никой дори и не си помисля,че той ще е толкова глупав,че ще пропусне да декларира нещо,което трябва да декларира и това ще бъде установено от настоящите компири...  Нищо не могат да докажат и няма как да му вменят.

 3. 11
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 10
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 9
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 8
  Благовест Цветанов | нерегистриран
  13
  -9

  "Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адреc"... Kaк така?

 7. 7
  Делян Добрев | нерегистриран
  10
  -6

  Панов, имаш ноу-хауто! И после ползвай Гинчето за параван и цялата съдебна власт е ваша. В най-лошия случай електроснабдителния район на САС.

 8. 6
  НА НАП НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ВЯРВА- ДОКАЗАТЕЛСТВО: | нерегистриран
  5
  -4

  без да бъде задължен да изпълни вземане В ПОЛЗА на хазната, поради липса на връзка на изпълнителните основания с публични вземания ,, което прави практически невъзможно използване на държавна принуда ,е образувано изпълнително дело №58/10г.НАП Враца , без производство пред ДСИ при районен съд ,тъй като подобно изискване е въведено съобразно обжалвания материален интерес за суми 4 % ДТ по ГПК ,по водени граждански дела ,включващо и САМОПРИСЪДЕНИ пропорционални ДТ в полза и сметка от “ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИТЕ” окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана , отхвърлили искове срещу тях при предубеденост и пристрастност . Публичния изпълнител е знаел и е бил длъжен да знае,че през 2010г. е изменен ЗОДВПГ в ЗОДОВ , й за въведената още през 2008г. държавна такса по искове за обезщетения в размер на 10 лева, която съгласно д.в.бр.43/08г.заменя пропорционалната по ГПК ,в проста ДТ.,която не е публично вземане.

  При липса на юридическа сила на старият закон ,й несъответствие и заобикаляне на новия закон,и при противоречие на принципа на правната сигурност. , публичния изпълнител Враца , насочва събирането по забранения стар закон за 4%ДТ по ГПК,й без съдебен контрол оказва държавна принуда опис и възбрана на жилище съсобственост и на съпругата ми която не е длъжник по ИД №58/10г. която няма изискуемо за събиране публично задължение за неизплатено вземане към държавата..

  Нито новия закон,,нито съсобствеността на съпругата ми .,бяха достатъчни за да повлияят върху,публичния изпълнител Враца , събрал през 2010г. пропорционална ДТ по стария закон включвайки и задължение за лихви., породени от “неизпълнение на задължението “ ,неприложим в конкретния случай , които закон не му е давал друг избор.освен да го приложи. Но ОТКАЗВА ,въпреки че новият закона го задължава . ,За което ефективно преведох сума от 3 хиляди лева по сметка на .-ТД на НАП В.Търново , събрана без правно и при отпаднало основание., поради настъпила законодателна промяна ,с която до сега НАП офис Враца ,и ТД на НАП В. Търново ,отказват да се съобразят . ИЗВОД:На национална агенция по приходите не може да иМ се вярва.,ЧЕ ПРАВИЛНО ПРИЛАГАТ ЗАКОНА ,ВИДНО ОТ ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО!! 9. 5
  ха ха ха | нерегистриран
  17
  -2
  До коментар #4 от "НЕ НА СТРАХА! | нерегистриран":
  Панов - хвърли оставка и обвини слугите на Пеевски! Постъпи поне веднъж мъжкарски. Понеже вече има само Америка за Пеевски. И нека оставката ти стигне до СС на ООН. Понеже наистина е ТОЙ. Имаш си кинти. Имаш Бети. Това е поредното му убийство, разбери това ти е единственият полезен ход, иначе няма свиждане. Спонсорът отдавна е и зад Пеевски, Цветанов, Георгиев и Славчев, освен зад тъпото ви ССБ! Просто бизнес, както казват американците.

  те точно това искат бе джанъм, викаш да им направи удоволствие да го смачкат?

 10. 4
  НЕ НА СТРАХА! | нерегистриран
  13
  -8

  Панов - хвърли оставка и обвини слугите на Пеевски! Постъпи поне веднъж мъжкарски. Понеже вече има само Америка за Пеевски. И нека оставката ти стигне до СС на ООН. Понеже наистина е ТОЙ. Имаш си кинти. Имаш Бети. Това е поредното му убийство, разбери това ти е единственият полезен ход, иначе няма свиждане. Спонсорът отдавна е и зад Пеевски, Цветанов, Георгиев и Славчев, освен зад тъпото ви ССБ! Просто бизнес, както казват американците.

 11. 3
  напротив г-н Пеевски | нерегистриран
  10
  -7

  по-умен е от вас, съответно и недосегаем за вас ;)

 12. 2
  Румен Янков | нерегистриран
  17
  -8

  Крайно време е Панов да хвърли оставка, за да може П.Георгиев и Славчев да получат Голямата награда - Златна малинка, връчена им лично от др. Пеевски.

 13. 1
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  20
  -9

  Пламен Георгиев е неконтролируем. По самопризнанията на Пеевски.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.